3 przepisy na ciasta ze śliwkami. Na który dziś się skusisz?
Nasze przepisy na ciasta ze śliwkami są bardzo szybkie i co najważniejsze – banalnie proste. Jest to idealny pomysł na słodką przekąskę lub pyszny, szybki deser. Koniecznie wypróbujcie już dziś nasze przepisy na ciasto śliwkowe!

Śliwki to owoce, z których zrobimy wiele pysznych i zdrowych przepisów, w tym także ciasta śliwkowe. Jeśli szukacie pomysłu na smakowite desery to koniecznie wybierzcie jeden z naszych przepisów na ciasta ze śliwkami. Wypróbujcie je jak najszybciej. Smacznego!
Zobacz także: Chcesz się cieszyć smakami lata przez cały rok? Koniecznie zrób sok z czerwonej porzeczki
Kruche ciasto ze śliwkami
Przygotowanie kruchego ciasta ze śliwkami nie zajmie ci wiele czasu. Pamiętaj jednak o tym, że twoje ciasto będzie smaczniejsze, gdy użyjesz świeżych owoców.
Składniki:
- Śliwki węgierki (około kilogram),
- Mąka pszenna (około 500 gram),
- Cukier (3/4 szklanki),
- Śmietana 18% (2 łyżki).
- Masło (300 gram),
- Dwa żółtka,
- Cukier puder (5 czubatych łyżeczek).
Przygotowanie:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do tego cukier, masło, żółtka oraz śmietanę.
Wszystkie składniki siekamy, a następnie bardzo szybko zagniatamy ciasto. Lepimy kulę i wkładamy ją do lodówki lub zamrażarki.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi, należy przygotować formę (powinna ona mieć wymiary 22x33 centymetry).
Jeśli przygotowaliśmy już blaszkę, kolejnym krokiem jest dokładnie umycie śliwek, a następnie usunięcie z nich pestek. Na koniec wymieszaj owoce z cukrem pudrem.
W miedzy czasie nagrzej także piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedna z nich rozwałkowujemy i wykładamy nią formę. W tej warstwie ciasta zrób dziurki widelcem. Na spód kładziemy ćwiartki śliwek i znów posypujemy ciastem (wykorzystaj do tego tarkę z dużymi oczkami).
Piec przez 25-40 minut. Po ostudzeniu ciasta możemy je posypać cukrem pudrem.
Jogurtowe ciasto ze śliwkami: przepis
Te ciasto śliwkowe jest bardzo delikatne, miękkie i pyszne. Obok takiego deseru naprawdę trudno jest przejść obojętnie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na jogurtowe ciasto ze śliwkami już dziś!
Składniki:
- Jogurt naturalny pełnotłusty (2 kubeczki po 150 gram),
- Śliwki (pokrojone na bardzo małe kawałeczki, około 300 gram),
- Cukier (1 szklanka),
- Jajka (3),
- Cukier wanilinowy (jedno opakowanie),
- Proszek do pieczenia (dwie płaskie łyżeczki),
- Mąka (2 szklanki),
- Olej słonecznikowy (150 mililitrów).
Przygotowanie:
Pierwszy krok to przygotowanie tortownicy (jej średnica powinna mieć 25 centymetrów). Posmaruj ją masłem i wyłóż papier do pieczenia. W międzyczasie możesz także nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Następnie wymieszaj w misce jogurt, jajka, cukier, i cukier waniliowy. Do tego dodaj jeszcze olej. Na koniec przesiej do tych składników mąkę razem z proszkiem do pieczeni i dodaj śliwki pokrojone na małe kawałki.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wlewamy ciasto do tortownicy. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
Twoje ciasto śliwkowe będzie gotowe, gdy patyczek, który włożysz do ciasta po wyjęciu będzie suchy.
Po ostudzeniu ciasta możesz ozdobić je cukrem pudrem.
Tarta ze śliwkami i budyniem: przepis
Tarta śliwkowa z dodatkiem budyniu będzie bardzo smaczna. Masa nada temu ciastu lekkość. Pamiętaj, że smak budyniu zależy tylko od ciebie – wybierz ten, który najbardziej lubisz! My polecamy śmietankowy!
Składniki, których potrzebujesz:
- Cukier (około 70 gram),
- Mąka pszenna (około 250 gram),
- Schłodzone masło (150 gram),
- Szczypta soli,
- Jedno jajko,
- Śmietana kremówka (2 łyżki),
- Budyń (jedno opakowanie),
- Śliwki (200 gram, bez pestek).
Przygotowanie:
Do miski wrzuć mąkę, cukier, schłodzone masło, jedno jajko, śmietanę oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki należy dokładnie zagnieść. Z ciasta robimy kulę i wkładamy do lodówki (na 30 minut).
Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim blaszkę (wcześniej posmaruj ja masłem i posyp niewielka ilością mąki). Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 15 minut.
W międzyczasie należy przygotować budyń – zrób to dokładnie tak, jak zostało to opisane w instrukcji na opakowaniu.
Gdy tarta ostygnie, nałóż na nią budyń. Ciasto znów wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Ostudzoną tartę z budyniem ozdabiamy śliwkami. Smacznego!
Zobacz także: Dżem z czerwonych porzeczek do świetny dodatek także do mięs. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!