Obserwuj w Google News

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na ciasto z dyni

2 min. czytania
Aktualizacja 09.09.2022
10.09.2019 11:59
Zareaguj Reakcja

Ciasto z dyni to idealny pomysł na jesienny deser. Jest nie tylko bardzo pyszne, ale także proste w wykonaniu! Koniecznie sprawdź przepis na tę przekąskę.

Ciasto z dyni
fot. Shutterstock

Dynia to warzywo, które idealnie sprawdza się także od deserów. Wykonanie ciasta dyniowego nie jest trudne i czasochłonne. Przygotowanie tego pysznego deseru nie wymaga posiadania żadnych zaawansowanych zdolności kulinarnych. Wystarczy odrobina chęci oraz czasu. Obok ciasta dyniowego naprawdę trudno jest przejść obojętnie. Mamy więc nadzieje, że do przepisu na tę pyszną przekąskę będziesz wracać bardzo często.

Zobacz także:  Makaron z dynią? Czemu nie! Sprawdź przepis na to pyszne danie! 

Tradycyjny przepis na ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe świetnie się sprawdzi w jesienne chłodne wieczory. Koniecznie już dziś wypróbuj przepisu na ciasto z dyni. Smacznego!

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mąka pszenna (około 230 gram),
  • Proszek do pieczenia (jedna płaska łyżeczka),
  • Soda oczyszczona (jedna płaska łyżeczka),
  • Cukier (jedna szklanka),
  • Cukier wanilinowy (jedno opakowanie),
  • Masło (około 200 gram),
  • Trzy jajka,
  • Skórka starta z dwóch mandarynek,
  • Puree przygotowane z pieczonej dyni (około 250 gram/250 mililitrów).

Przygotowanie:

Na początku należy przygotować puree z dyni. Pokrój ją (razem ze skórką) na mniejsze kawałki i pozbądź się pestek. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a kawałki dyni ułóż skórą do dołu. Piec przez około 35 minut. Dynia powinna być miękka. Następnie wyjmij ją z piekarnika i poczekaj aż całkowicie wystygnie.

Łyżką wyjmij upieczony miąższ ze skórki. Zblednuj je na gładkie puree. Jeśli twoja dynia jest bardzo wodnista, możesz odcisnąć ją na gazie.

Gdy mamy już przygotowany mus dyniowy, możemy zabierać się za przygotowanie ciasta. Pierwszy krok to posmarowanie torownicy o średnicy 23-24 centymetry masłem. Na wierzch wyłóż papier do pieczenia. W tym czasie nagrzej także piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Przesiej mąkę do miski razem z proszkiem do pieczenie. Pamiętaj, żeby te dwa składniki dokładnie wymieszać.

Do garnka wrzuć kawałki masła i rozpuść je na małym ogniu. Małymi porcjami dodawaj cukier oraz cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia.

Mus z dyni przelej do miski, dodaj startą na tarcę skórkę mandarynek i wlej roztopione masło z cukrem. Dodaj trzy żółtka. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

Pozostałe białka należy ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski znów przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj sodę.

Delikatnie połącz składniki suche i mokre oraz pianę białek. Należy robić to przez wolne mieszanie łyżką.

Powstałą masę przelej do tortownicy i włóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto powinno się piec przez około 40-45 minut. Jeśli chcesz mieć pewność, że twój deser jest gotowy, wsadź patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy to znaczy, że twoje ciasto jest gotowe. Możesz je wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Ciasto możesz polać także polewą, np. roztopioną czekoladą. Możesz je także posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz także:  Lasagne nie musi być tradycyjna! Możesz ją przyrządzić również ze szpinakiem. 2 proste przepisy na lasagne ze szpinakiem

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów