Ciasto krówka - szybki przepis na karmelowe ciasto z kremem
Ciasto krówka to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, które zrobi nawet osoba z małym doświadczeniem kulinarnym. Łatwo dostępne składniki z pewnością ułatwią wykonanie tego smacznego przepisu. Dowiedz się, jak przygotować ciasto krówkę w kilku prostych krokach.

Ciasto krówka uwielbiane jest zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Nie ma co się dziwić, jest pyszne i dodatkowo proste w przygotowaniu. To delikatne połączenie biszkoptu, kremu śmietanowego oraz migdałów sprawia wrażenie lekkiej chmurki. Świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do czarnej kawy lub wielkanocny deser. Sprawdźcie, jak przygotować ciasto krówkę!
Ciasto krówka - karmelowe ciasto z kremem krok po kroku
Poznajcie przepis na pyszny deser, który wykona się bardzo szybko i z łatwo dostępnych składników. Ciasto krówka jest bardzo smaczne, jednak w parze ze smakiem idzie wysoka kaloryczność tego deseru. Przepis na to ciasto jest więc bardzo smacznym wyborem, jeśli oczekujemy gości lub mamy specjalną okazję, na którą właśnie takie ciasto sprawdzi się wyśmienicie.
Zobacz także: Beza Pavlova to pyszny deser z bitą śmietaną i owocami. Jak ją zrobić?
Składniki na biszkopt z karmelem:
- na karmel: pół szklanki cukru oraz pół szklanki wody,
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 500 ml zimnej śmietanki kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 opakowania śmietany
Polewa:
- 1 puszka masy kajmakowej,
- 1 opakowanie płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Na patelnię wsypać pół szklanki cukru i podgrzewać do momentu rozpuszczenia. Mieszać drewnianą łyżką. Po kilkunastu minutach dodać miód oraz wodę. Dokładnie wymieszać, aby karmel połączył się z wodą.
- Zdjąć z patelni. Odstawić do wystudzenia.
- Białka oddzielić od żółtek, Ubić białka na sztywną pianę, dodać do niej cukier i dalej ubijać.
- Na sam koniec dodać żółtka i ubijać dalej. Do masy dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszać dokładnie.
- Ciasto przelać do tortownicy o kształcie kwadratu.
- Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudzić ciasto.
Przygotowanie kremu:
- Śmietanę ubić na sztywno. W trakcie ubijania dodać cukier pudel, cukier waniliowy oraz śmietanę.
- Pierwszą część ciasta pokrywamy kremem śmietanowym i przykrywamy drugą częścią ciasta.
- Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać migdałami.
Wypróbujesz przepis na ciasto?
Zobacz także: Szarlotka - szybki przepis na pyszne ciasto!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!