Obserwuj w Google News

Ciasto Kinder Bueno to jedno z najbardziej instagramowych słodyczy. Podpowiadamy, jak je zrobić

3 min. czytania
Aktualizacja 04.03.2020
04.03.2020 10:20
Zareaguj Reakcja

Kinder Bueno to pyszny baton, który można jeść także w formie ciasta! Podpowiadamy proste przepisy na ciasto Kinder Bueno oraz fit batony Kinder Bueno. 

Ciastka muffiny Kinder Bueno
fot. Shutterstock

Słodycze Kinder są popularne niemal na całym świecie. Nic więc dziwnego, że na ich podstawie powstało już wiele fantastycznych przepisów, w tym na różne ciasta. Jednym z najpopularniejszych jest ciasto Kinder Country, które można zrobić w różny sposób. Coraz większą popularnością cieszy się jednak również ciasto Kinder Bueno, czyli deser powstały na bazie popularnego batona, który na rynku pojawił się w 1990 roku. Słynie z połączenia delikatnego, kruchego wafelka z mleczno-orzechowym nadzieniem. I właśnie takie też jest ciasto Kinder Bueno, które możecie wykonać w prosty sposób bez pieczenia.

Zobacz także: Banoffee to proste i pyszne ciasto bez pieczenia. Sprawdź, jak je zrobić

Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia – prosty przepis

Ciasto Kinder Bueno doskonale sprawdzi się na deser dla całej rodziny, z którego na pewno ucieszą się twoje dzieci. To może być jednak również tort urodzinowy dla twojej pociechy, który zachwyci wyglądem i smakiem na kinder balu. Od ciebie zależy, z jakiej okazji je przygotujesz. Wypróbuj jednak nasz prosty przepis na przygotowanie ciasta Kinder Bueno bez pieczenia.

Redakcja poleca

Składniki:

  • 400 g herbatników
  • 4 łyżki kremu czekoladowego
  • 30 g orzechów laskowych
  • 5 batoników Kinder Bueno
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • Dwie łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Blaszkę do pieczenia (lub tortownicę w przypadku tortu) wykładamy papierem do pieczenia. Na tym układamy 150 g herbatników. Dotnij je odpowiednio tak, żeby równo były wyłożone na blaszce.

Żelatynę wsypujemy po łyżeczce do dwóch miseczek i zalewamy odrobiną wody. Odstawiamy do napęcznienia.

Do miski wlewamy 200 ml kremówki i ubijamy ją z dwoma łyżkami cukru pudru na gęstą masę. Do tego dodajemy stopniowo 2 łyżki kremu czekoladowego oraz jedną, rozpuszczoną na ogniu żelatynę i miksujemy dalej aż masa będzie sztywna. Całość mieszamy łyżką z serkiem mascarpone.

Masę wykładamy na herbatniki, a następnie przykrywamy kolejnymi herbatnikami (100-150g). Na to nakładamy cienką warstwę kremu czekoladowego. Ciasto wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut.

W tym czasie kolejne 200 ml śmietanki ubijamy z łyżką cukru pudru na sztywną masę. To łączymy z serkiem mascarpone i drugą rozpuszczoną żelatyną. Do tego dodajemy białą czekoladę, którą wcześniej topimy w kąpieli wodnej.

Gotową masę wykładamy na schłodzone ciasto. Całość przykładamy pozostałymi herbatnikami. Na wierzch przygotowujemy polewę z mlecznej czekolady i pozostałej śmietanki. Rozlewamy ją na herbatnikach i robimy wzorki z rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

Na wierzchu układamy batony w całości lub podzielone na części.

Zobacz także: Murzynek – sprawdzony przepis na pyszne i łatwe ciasto!

Fit batony Kinder Bueno

Jeżeli jesteś fanem Kinder Bueno, ale starasz się ograniczać słodycze, zawsze możesz przygotować fit batony Kinder Bueno i zaserwować sobie pyszną, zdrową i nisko kaloryczną ucztę. Z porcji, którą polecamy wyjdzie około 6 batonów, a każdy będzie miał zaledwie 123 kalorie.

Składniki:

  • Kawałek wafla tortowego
  • 60 g serka mascarpone
  • 15 g odżywki białkowej śmietankowej lub mleka w proszku
  • 40 g masła orzechowego
  • 5 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Żelatynę wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Wlewamy go do miski, do której dodajemy także odżywkę, masło orzechowe i erytrytol. Wszystko razem miksujemy.

Do ubitej masy dodajemy serek mascarpone i mieszamy łyżką. Do tego dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Wafel tniemy w pasku. Na wierzchu układamy przygotowaną masę i polewamy całość roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Zobacz także: Omlet na słodko z jogurtem i owocami! Przepis na pyszne śniadanie!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!