Ciasto japońskie to pomysł na łatwy i smaczny deser! Sprawdź, jak je zrobić!
Ciasto japońskie podaje się w Japonii? W przepisie wykorzystuje się wiśnie, stąd prawdopodobnie nawiązanie do "Kraju Kwitnącej Wiśni”. Jak przygotować taki deser?

Japońskie desery wyglądają bardzo efektowne i nieco egzotycznie. Do ich przygotowania wykorzystuje się wiele składników, które w żaden sposób nie mają zastosowania w polskiej kuchni - mowa tutaj o mące ryżowej czy klejącym ryżu i matchy, czyli sproszkowanej zielonej herbacie.
W Japonii raczej nie znajdziecie "ciasta japońskiego", ale z łatwością przygotujecie je w domu! Sprawdź, jak to zrobić!
Bardzo łatwy przepis na ciasto japońskie
Ciasto japońskie to sernik na zimno, który przygotowuje się na ciemnym biszkopcie i obficie polewa się konfiturą wiśniową. Jak zrobić ten deser? Jest to bardzo łatwe!
Składniki na biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 kostka masła
- ½ szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera (zmielonego, w temperaturze pokojowej)
- 250 g śmietanki kremówki 36%
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 30 g żelatyny
- 100 g zimnej wody
Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?
Składniki na masę wiśniową:
- ½ kg wiśni
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, które wykorzystasz do biszkoptu, powinny być w temperaturze pokojowej.
- W niewielkim rondelku rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.
- Do dużej miski przesiej mąką, proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj cukier i ponownie wymieszaj.
- Jajka wbij do innej miski i roztrzep je rózgą, następnie dodaj do mąki i wymieszaj.
- W następnej kolejności dodaj masło i całość zmiksuj na gładką masę.
- Gotową masę biszkoptową przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Biszkopt należy piec przez 30 minut w 180 stopniach.
- Wiśnie umieść w garnku, dodaj cukier i odrobinę wody. Gotuj.
- Z zimną wodą wymieszaj mąkę ziemniaczaną i tę mieszankę dodaj do wiśni.
- Gotuj jeszcze przez chwilę - masa powinna się zrobić gęsta, następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Żelatynę zalej wodą i odstaw.
- Gdy napęcznieje, to postaw ją na palniku i wymieszaj do rozpuszczenia.
- Ser zmiksuj z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.
- A śmietankę kremówkę ubij na sztywną i błyszczącą masę, wstaw do lodówki.
- Gdy żelatyna będzie już przestudzona, to stopniowo dodawaj do niej po łyżce masy serowej i miksuj.
- Następnie do masy serowej dodaj ubitą kremówkę.
- Gotową masę wyłóż na biszkopt, potem wyłóż wiśnie.
- Możesz wykonać kilka wzorków drewnianym patyczkiem.
- Ciasto przed podaniem powinno być mocno schłodzone, dlatego najlepiej włożyć je na 12 godzin do lodówki.
Zobacz także: Ciasto bez pieczenia – jak je przygotować, żeby było szybko i tanio?
Najpiękniejsze torty na imprezy, urodziny, komunię i wesele