Chleb ze śliwkami to przysmak, który oczaruje cię smakiem i aromatem. Oto łatwa receptura
Chcesz umilić sobie wrześniowy poranek? Sprawdź, jak samodzielnie przyrządzić chleb z dodatkiem śliwek, który smakuje wyśmienicie.

-
kuchniaKuchnia polska
-
Czas przyg.60
-
Dla ilu osóbdla 8 osób
Składniki
- 150 g suszonych śliwek
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- szklanka wody
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 2,5 łyżki oleju roślinnego
- 30 g drożdży
Sposób przygotowania
- Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem i cukrem. Dodajemy do tego dwie łyżki mąki pszennej i po wymieszaniu składników odstawiamy wszystko w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
- Do oddzielnego naczynia wlewamy wodę. Wsypujemy mąkę oraz odrobinę soli. Następnie dodajemy drożdże, olej i całość zagniatamy.
- Gotowe ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
- Następnie dodajemy do niego śliwki oraz orzechy włoskie.
- Z ciasta formujemy prostokątny bochenek i wkładamy go do prostokątnej formy.
- Chleb pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się zarumieni.
Śliwki to jedne z tych owoców, które królują jesienią na naszych stołach. Możemy przyrządzić z nich smakowite dżemy i konfitury. Są także znakomitym dodatkiem do koktajli, ciast i deserów. Dziś z kolei podpowiemy ci, jak zrobić puszysty chleb z dodatkiem śliwek, który idealnie sprawdzi się jako śniadaniowy przysmak dla całej rodziny.
Chleb ze śliwkami: sprawdzona receptura
Chleb w takim wydaniu zaskoczy cię unikalnym smakiem. Poza tym jego cudowny aromat wypełni całą twoją kuchnię. Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się suszone owoce. Świeże śliwki mogą bowiem łatwo puścić sok i sprawić, że chleb będzie zbyt wilgotny. Możesz zatem kupić gotowe produkty lub wcześniej samodzielnie zasuszyć owoce np. przy pomocy piekarnika.
Chleb ze śliwkami: sposób podania
Chleb ze śliwkami doskonale komponuje się z mlekiem lub aromatyczną herbatą. Możesz przyrządzić z niego smaczne kanapki z dodatkiem złocistego miodu. Po taki przysmak warto sięgać ze względu na liczne właściwości zdrowotne śliwek. Są one bowiem źródłem wielu składników odżywczych. Przede wszystkim zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który doskonale wspomaga trawienie i tym samym zapobiega zaparciom.
Zobacz także: Koktajl śliwkowy wspomaga trawienie. Przyrządzisz go szybko