Obserwuj w Google News

Chilli con carne to tradycyjne danie kuchni teksańsko-meksykańskiej. Jak zrobić je w domu?

2 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
18.06.2019 14:13
Zareaguj Reakcja

Chilli con carne to jedno z najpopularniejszych dań z kuchni teksańsko-meksykańskiej! Okazuje się, że samodzielne przygotowanie tego dania jest banalnie proste! Jak to zrobić?

Chilli con carne
fot. Shutterstock

Chilli con carne można przetłumaczyć jako "chilli z mięsem" - ta potrawa jest znana na całym świecie! Przygotowuje się błyskawicznie, a do tego kojarzy się z meksykańskim i amerykańskim "street foodem".

Co dodaje się do chilli con carne? Oprócz różnego rodzaju papryczek chilli, w garnku można znaleźć cebulę, czosnek, pomidory i mielone mięso. Najczęściej wybiera się wołowinę.

Chilli con carne dodatkowo przyprawia się kuminem i pieprzem. Dodaje się również fasolę i kukurydzę.

Chilli con carne najczęściej podaje się z tortillą lub ugotowanym ryżem.

A jak przygotować chilli con carne w domu?

Redakcja poleca

Łatwy przepis na chilli con carne

Chilli con carne to danie, które przygotujesz w 15 minut, potem powinno się jeszcze gotować przez 40 minut. Sprawdź, jakie to proste!

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 niepełna szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki chilli
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • kolendra do posypania

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  2. Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę i czosnek.
  3. Dodaj mielone mięso i wszystkie przyprawy.
  4. Wymieszaj dokładnie i smaż mięso, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło.
  5. Dodaj pomidory z puszki oraz wodę.
  6. Duś na małym ogniu przez 10 minut.
  7. W tym czasie pokrój paprykę i dodaj ją na patelnię.
  8. Następnie wrzuć na patelnię fasolę oraz kukurydzę.
  9. Duś jeszcze chilli con carne przez 40 minut.
  10. Podawaj z ryżem, posyp obficie kolendrą.

Zobacz także:  Pizza z kalafiora jest pyszna i bardzo zdrowa! Banalny przepis na FIT pizzę

Przepis na teksańsko-amerykańskie chilli con carne

Chilli con carne łatwo odwzorować. Poniżej znajdziesz przepis na aromatyczną i ostrą odsłonę tego dania. Sprawdź, jak je zrobić!

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 3 papryczki chilli
  • 2 papryczki jalapeno
  • 1 czerwona papryka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj drobno.
  2. Wlej olej do dużego garnka, następnie dodaj cebulę i smaż na złoto.
  3. Po chwili dodaj mięso wołowe i wszystkie przyprawy.
  4. Smaż mięso na małym ogniu.
  5. Wszystkie papryki pokrój w małą kostkę.
  6. Dorzuć papryczki do mięsa i smaż przez 15 minut.
  7. Po tym czasie dodaj puszki z pokrojonymi pomidorami i dokładnie wymieszaj.
  8. Duś mięso przez kolejne 5 minut, a po tym czasie dodaj fasolę.
  9. Na samym końcu dodaj bulion warzywny.
  10. Gotuj przez minimum 45 minut.
  11. Co jakiś czas przemieszaj, żeby składniki się nie przypaliły. Woda będzie stopniowo odparowywać.
  12. Chilli con carne podawaj z ryżem i kolendrą.

Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!