Chilli con carne to tradycyjne danie kuchni teksańsko-meksykańskiej. Jak zrobić je w domu?
Chilli con carne to jedno z najpopularniejszych dań z kuchni teksańsko-meksykańskiej! Okazuje się, że samodzielne przygotowanie tego dania jest banalnie proste! Jak to zrobić?

Chilli con carne można przetłumaczyć jako "chilli z mięsem" - ta potrawa jest znana na całym świecie! Przygotowuje się błyskawicznie, a do tego kojarzy się z meksykańskim i amerykańskim "street foodem".
Co dodaje się do chilli con carne? Oprócz różnego rodzaju papryczek chilli, w garnku można znaleźć cebulę, czosnek, pomidory i mielone mięso. Najczęściej wybiera się wołowinę.
Chilli con carne dodatkowo przyprawia się kuminem i pieprzem. Dodaje się również fasolę i kukurydzę.
Chilli con carne najczęściej podaje się z tortillą lub ugotowanym ryżem.
A jak przygotować chilli con carne w domu?
Łatwy przepis na chilli con carne
Chilli con carne to danie, które przygotujesz w 15 minut, potem powinno się jeszcze gotować przez 40 minut. Sprawdź, jakie to proste!
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 niepełna szklanka wody
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżeczki chilli
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- kolendra do posypania
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę i czosnek.
- Dodaj mielone mięso i wszystkie przyprawy.
- Wymieszaj dokładnie i smaż mięso, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło.
- Dodaj pomidory z puszki oraz wodę.
- Duś na małym ogniu przez 10 minut.
- W tym czasie pokrój paprykę i dodaj ją na patelnię.
- Następnie wrzuć na patelnię fasolę oraz kukurydzę.
- Duś jeszcze chilli con carne przez 40 minut.
- Podawaj z ryżem, posyp obficie kolendrą.
Zobacz także: Pizza z kalafiora jest pyszna i bardzo zdrowa! Banalny przepis na FIT pizzę
Przepis na teksańsko-amerykańskie chilli con carne
Chilli con carne łatwo odwzorować. Poniżej znajdziesz przepis na aromatyczną i ostrą odsłonę tego dania. Sprawdź, jak je zrobić!
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 3 papryczki chilli
- 2 papryczki jalapeno
- 1 czerwona papryka
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj drobno.
- Wlej olej do dużego garnka, następnie dodaj cebulę i smaż na złoto.
- Po chwili dodaj mięso wołowe i wszystkie przyprawy.
- Smaż mięso na małym ogniu.
- Wszystkie papryki pokrój w małą kostkę.
- Dorzuć papryczki do mięsa i smaż przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaj puszki z pokrojonymi pomidorami i dokładnie wymieszaj.
- Duś mięso przez kolejne 5 minut, a po tym czasie dodaj fasolę.
- Na samym końcu dodaj bulion warzywny.
- Gotuj przez minimum 45 minut.
- Co jakiś czas przemieszaj, żeby składniki się nie przypaliły. Woda będzie stopniowo odparowywać.
- Chilli con carne podawaj z ryżem i kolendrą.
Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!