Jak prawidłowo zamrozić chleb? Zwróć uwagę na ten szczegół
Zostało ci trochę chleba? Możesz go zamrozić i wykorzystać później. Sprawdź, jak to zrobić prawidłowo.

Trudno wyobrazić sobie poranne śniadanie bez świeżego, pachnącego chleba. Ten przysmak najczęściej przechowujemy w specjalnych pojemnikach na pieczywo. W takich warunkach szybko jednak czerstwieje, w związku z tym najlepiej spożyć go w ciągu kilku dni. Ulubiony chleb warto także zamrozić. Dzięki temu będziesz mógł się cieszyć jego wyjątkowym smakiem w dowolnym momencie.
Jak najlepiej zamrozić chleb?
Jeżeli został ci po śniadaniu spory kawałek chleba, możesz włożyć go do zamrażarki. Taki zapas pieczywa często przydaje się w najmniej spodziewanym momencie np. podczas spontanicznej wizyty gości. Nic więc dziwnego, że wiele osób przechowuje chleb właśnie w ten sposób.
Najlepiej zamrozić go od razu po zakupie, gdy jest jeszcze świeży i miękki. Jeżeli przynieśliśmy do domu ciepły bochenek prosto z piekarni, warto chwilę odczekać, aby nieco odparował. Kiedy wystygnie, najlepiej włożyć go do dużego woreczka na mrożonki, który skutecznie ochroni pieczywo przed wysuszeniem i zapachami innych produktów. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze pokrojenie chleba na mniejsze kromki. Dzięki temu nie musimy za każdym razem rozmrażać całego bochenka, tylko możemy sięgnąć po niewielkie porcje według naszych potrzeb.
Zobacz także: Domowy chleb ze słonecznikiem jest łatwy w wykonaniu. Sprawdź, jak go zrobić
W jaki sposób rozmrozić chleb?
Po wyjęciu chleba z zamrażarki najlepiej ułożyć go na talerzu i poczekać, aż rozmrozi się samodzielnie. Taki proces trwa jednak dość długo. Jeżeli zależy ci na czasie, możesz wykorzystać do tego także piekarnik. W tym przypadku bochenek należy umieścić w urządzeniu nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 10 minut. Inną opcją jest zastosowanie kuchenki mikrofalowej z trybem rozmrażania.
Zobacz także: Jak zrobić chrupiący chleb miodowy? Oto łatwy przepis