Chcesz wzmocnić odporność? Wypij ten napój. To prawdziwy cudotwórca [GALERIA]
Naturalne sposoby na wspieranie systemu odpornościowego mogą być pyszne. Pewna tiktokerka podzieliła się w sieci pomysłem na prosty sok pełen witamin, który nie tylko ma znakomity smak, ale i dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.

-
-
- 3 Zobacz
Jesień to czas, w którym mamy do czynienia z narażeniem na zwiększone ryzyko przeziębień. Niedawno informowaliśmy o rozgrzewającej miksturze z kurkumą według sprawdzonej receptury Anny Lewandowskiej. Tiktokerka Ermalinda, używająca w sieci pseudonimu @perfectpalate, również podzieliła się z odbiorcami przepisem na napój, który ma wzmocnić naszą odporność. Ten prosty sok można przygotować niezmiernie szybko.
Jesienny napój na odporność. Jest pyszny i zdrowy
„Ten przepis zawiera mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do zdrowia na co dzień lub do walki z wirusami – przeziębienia lub grypy” – napisała na TikToku Ermalinda, podkreślając, że łączenie warzyw i owoców w świeżych sokach może przynieść wspaniałe rezultaty. Do stworzenia tego jesiennego napoju wzmacniającego odporność potrzebne są następujące składniki:
- 2 marchewki
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- mniej więcej połowa dużego kawałka imbiru
Sposób przygotowania soku jest banalnie prosty. Pierwszy krok to – oczywiście – obranie wszystkich przygotowanych wcześniej elementów. Następnie należy włączyć sokowirówkę, powoli przetwarzając owoce i warzywa w płynną formę. Całość przelewamy do szklanki, po czym wypijamy z apetytem. Po taki napój wzmacniający odporność można sięgać kilka razy w tygodniu.
Zobacz także: Dodajesz miód do gorącej herbaty? Oto dlaczego nie powinieneś tego robić
Ten napój wzmacniający odporność cię zachwyci. Pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie
Prosta receptura Ermalindy zachwyciła internautów. Użytkownicy TikToka pozostawili pod opublikowanym na koncie @perfectpalate filmem garść komentarzy. Możemy przeczytać w nich m.in.: „Definitywnie robię jutro sok” czy „Właśnie zrobiłem z cytryną i marchewką, ale bez imbiru...pyszne”.
Wzmacnianie odporności nie jest w tym przypadku pustą deklaracją. Zawarty w marchwi beta-karoten wspiera ten aspekt naszego zdrowia, a dodatkowo chroni też narząd wzroku. Pomarańcza i cytryna to z kolei prawdziwe, owocowe bomby – zawarta w nich witamina C może wspomagać organizm np. w kwestii ochrony naszych komórek. Działa też przeciwzapalnie.
Szczególną rolę odgrywa w tej kwestii imbir. Składnik nazywa się „naturalnym antybiotykiem” – jest rozgrzewający, przez co nie tylko wzmacnia odporność, ale i pomaga w zwalczaniu objawów przeziębienia. W dawnych czasach często używano go również jako środka przeciwzapalnego.
- Ta jesienna herbata to prawdziwy hit. Jest idealna na przeziębienie
- Sandra Kubicka podaje przepis na wege "rosół". To zupa w sam raz na chłodne dni
- Rozgrzewająca zupa z dyni to obiad idealny na chłodne dni. Ewa Wachowicz podaje przepis
