"Chatka Puchatka" - poznaj przepis na smaczne ciasto!
"Chatka Puchatka" to niesamowicie smaczne ciasto, które wykonasz szybko i w bardzo łatwy sposób. Przekonaj się, jak wygląda jego przygotowanie.

"Chatka Puchatka" to bardzo nietuzinkowe ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu, a może zrobić prawdziwą furorę. Z pewnością okaże się świetnym i bardzo smacznym wypiekiem dla najmłodszych.
Urodziny waszego malucha z pewnością okażą się idealną okazją do przygotowania tego wyrobu cukierniczego.
Ciasto "Chatka Puchatka" - szybki i prosty przepis
- "Chatkę Puchatka" można przygotować w każdej chwili, ponieważ nie zajmuje zbyt dużo czasu. To ciasto nie wymaga pieczenia, a jedynie schłodzenia go w odpowiedniej temperaturze w lodówce. Chatka to zwykłe ciasto sernikowe, dodatkowo nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, jak np. masa serowa, kakao, herbatniki czy polewa czekoladowa. Sprawdźcie, jak przygotować to specjalne ciasto.
Składniki:
masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego,
- 250 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżka kakao,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu laski wanilii
polewa kakaowa:
- 50 g masła,
- 2 1/2 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 2 łyżki gorącej wody
dodatkowo:
- około 36 herbatników
Przygotowanie:
- Masło zmiksować i dodać przesiany wcześniej cukier puder, znowu zmiksować. Dodać twaróg i cały czas miksować. Masę podzielić na dwie części. Do białej masy dodać wanilię. Do drugiej części serowej dodać kakao.
- Folię aluminiową rozłożyć i wzdłuż ułożyć herbatniki jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć herbatników. Herbatniki ułożyć szerszą częścią obok siebie.
- Na herbatniki wyłożyć ciemną część. Zostawić 4 łyżki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników tak jak poprzednie. Wyłożyć na nie białą masę. Za pomocą łyżki zrobić pasek z ciemnej masy.
- Jeden bok folii aluminiowej oraz drugi złożyć w ciasto w trójkąt, lekko je dociskając. Ciasto zwinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.
- Żelatynę rozpuścić w wodzie. Masło przełożyć do garnka razem z przesianym kakao i cukrem pudrem. Podgrzać i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do stężenia.
- Ciasto polać polewą i dopiero po kilku godzinach je pokroić.
Wypróbujecie przepis na to smaczne ciasto?
Zobacz także: Ciasto bananowe - prosty przepis krok po kroku
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!