Obserwuj w Google News

"Chatka Puchatka" - poznaj przepis na smaczne ciasto!

2 min. czytania
Aktualizacja 11.03.2020
11.03.2020 13:38
Zareaguj Reakcja

"Chatka Puchatka" to niesamowicie smaczne ciasto, które wykonasz szybko i w bardzo łatwy sposób. Przekonaj się, jak wygląda jego przygotowanie.

chatka puchatka ciasto
fot. Shutterstock

"Chatka Puchatka" to bardzo nietuzinkowe ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu, a może zrobić prawdziwą furorę. Z pewnością okaże się świetnym i bardzo smacznym wypiekiem dla najmłodszych.

Urodziny waszego malucha z pewnością okażą się idealną okazją do przygotowania tego wyrobu cukierniczego.

Redakcja poleca

Ciasto "Chatka Puchatka" - szybki i prosty przepis

  • "Chatkę Puchatka" można przygotować w każdej chwili, ponieważ nie zajmuje zbyt dużo czasu. To ciasto nie wymaga pieczenia, a jedynie schłodzenia go w odpowiedniej temperaturze w lodówce. Chatka to zwykłe ciasto sernikowe, dodatkowo nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, jak np. masa serowa, kakao, herbatniki czy polewa czekoladowa. Sprawdźcie, jak przygotować to specjalne ciasto.

Składniki:

masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego, 
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu laski wanilii

polewa kakaowa:

  • 50 g masła,
  • 2 1/2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 2 łyżki gorącej wody

dodatkowo:

  • około 36 herbatników

Przygotowanie:

  1. Masło zmiksować i dodać przesiany wcześniej cukier puder, znowu zmiksować. Dodać twaróg i cały czas miksować. Masę podzielić na dwie części. Do białej masy dodać wanilię. Do drugiej części serowej dodać kakao.
  2. Folię aluminiową rozłożyć i wzdłuż ułożyć herbatniki jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć herbatników. Herbatniki ułożyć szerszą częścią obok siebie.
  3. Na herbatniki wyłożyć ciemną część. Zostawić 4 łyżki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników tak jak poprzednie. Wyłożyć na nie białą masę. Za pomocą łyżki zrobić pasek z ciemnej masy.
  4. Jeden bok folii aluminiowej oraz drugi złożyć w ciasto w trójkąt, lekko je dociskając. Ciasto zwinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.
  5. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Masło przełożyć do garnka razem z przesianym kakao i cukrem pudrem. Podgrzać i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do stężenia.
  6. Ciasto polać polewą i dopiero po kilku godzinach je pokroić.

Wypróbujecie przepis na to smaczne ciasto?

Zobacz także: Ciasto bananowe - prosty przepis krok po kroku

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!