Obserwuj w Google News

Chałwa to pyszny deser. Dowiedz się, jak zrobić ją krok po kroku!

2 min. czytania
Aktualizacja 03.03.2020
03.03.2020 07:37
Zareaguj Reakcja

Jeśli zależy ci na wykonaniu chałwy samemu, koniecznie sprawdź nasz prosty przepis. Chałwę wykonasz w krótkim czasie. Wystarczy, że zaopatrzysz się w różnego rodzaju bakalie.

chałwa przepis
fot. Shutterstock

Chałwa jest wyrobem cukierniczym, który znany jest ze swojej pysznej kruchej konsystencji. W swoim składzie ma bardzo dużo właściwości odżywczych. Chałwa pochodzi z Iranu, to właśnie stamtąd rozprzestrzeniła się na cały świat. Ten pyszny deser w swoim składzie ma bardzo dużo kwasów tłuszczowych, jedno- i wielonienasyconych, co ma bardzo duży wpływ na właściwości chałwy. Chałwa jest bardzo kaloryczna, dlatego warto sięgać po nią raz na jakiś czas. Sprawdźcie, jak przygotować chałwę samemu w domu.

Redakcja poleca

Chałwa - przepis krok po kroku

W świecie cukiernictwa mona wyróżnić kilka rodzajów chałw. Chałwa sezamowa, słonecznikowa, pistacjowa, migdałowa, a także arachidowa. Nazwa zależy głównie od składników, z których jest przygotowana. Wszystko zależy od kraju produkcji, np. w Rosji chałwę przygotowuje się z maku oraz orzechów. W Indiach w procesie produkcji można wykorzystać marchew gotowaną w mleku z odrobiną przypraw. W Azji tajemniczym dodatkiem dodawanym do chałwy jest semolina.

Zobacz także: Beza Pavlova to pyszny deser z bitą śmietaną i owocami. Jak ją zrobić?

Produkcja chałwy jest bardzo prosta, wystarczy tylko przegotować oleistą miazgę i przez oddzielenie łupin od nasion należy je uprażyć, później ochłodzić do temperatury 50 stopi Celsjusza, a następnie zmielić do uzyskania miazgi. Do miazgi należy dodać masę karmelową i dokładnie wymieszać. Po kilku minutach uzyskamy sprężystą strukturę. Tak przygotowaną należy pokroić i zapakować.

Chałwa ma bardzo wiele składników odżywczych, niestety bardzo wysoko podnosi cholesterol. Warto, o tym pamiętać, kiedy sięgamy po ten słodki deser.

Domowa chałwa - krok po kroku

Składniki:

  • 500g pasty z prażonego sezamu,
  • 500g miodu,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. Przygotować blaszkę, wysmarować ją olejem rzepakowym.
  2. Tahini przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu w temperaturze 50 st. C.
  3. Zdjąć z ognia po osiągnięciu tej temperatury i dodać miód. Całość dokładnie wymieszać.
  4. Przelać do blaszki i pozostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Chałwa - jakie dodatki wybrać?

Jeśli jesteście fanami nietuzinkowych przepisów, koniecznie dodajcie do swojej chałwy podczas przygotowania jakieś dodatki. Mogą to być wiórki kokosowe, orzechy włoskie, a nawet migdały, pistacje, rodzynki czy kakao. Jeśli chcemy, aby nasza chałwa miała waniliowy posmak, pamiętajmy o dodaniu cukru waniliowego czy kilku kropel aromatu waniliowego.

Wypróbujecie przepis na ten słodki deser?

Zobacz także: Klasyczna i pyszna babka piaskowa. Poznaj sprawdzony przepis na to ciasto

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!