Chałwa to pyszny deser. Dowiedz się, jak zrobić ją krok po kroku!
Jeśli zależy ci na wykonaniu chałwy samemu, koniecznie sprawdź nasz prosty przepis. Chałwę wykonasz w krótkim czasie. Wystarczy, że zaopatrzysz się w różnego rodzaju bakalie.

Chałwa jest wyrobem cukierniczym, który znany jest ze swojej pysznej kruchej konsystencji. W swoim składzie ma bardzo dużo właściwości odżywczych. Chałwa pochodzi z Iranu, to właśnie stamtąd rozprzestrzeniła się na cały świat. Ten pyszny deser w swoim składzie ma bardzo dużo kwasów tłuszczowych, jedno- i wielonienasyconych, co ma bardzo duży wpływ na właściwości chałwy. Chałwa jest bardzo kaloryczna, dlatego warto sięgać po nią raz na jakiś czas. Sprawdźcie, jak przygotować chałwę samemu w domu.
Chałwa - przepis krok po kroku
W świecie cukiernictwa mona wyróżnić kilka rodzajów chałw. Chałwa sezamowa, słonecznikowa, pistacjowa, migdałowa, a także arachidowa. Nazwa zależy głównie od składników, z których jest przygotowana. Wszystko zależy od kraju produkcji, np. w Rosji chałwę przygotowuje się z maku oraz orzechów. W Indiach w procesie produkcji można wykorzystać marchew gotowaną w mleku z odrobiną przypraw. W Azji tajemniczym dodatkiem dodawanym do chałwy jest semolina.
Zobacz także: Beza Pavlova to pyszny deser z bitą śmietaną i owocami. Jak ją zrobić?
Produkcja chałwy jest bardzo prosta, wystarczy tylko przegotować oleistą miazgę i przez oddzielenie łupin od nasion należy je uprażyć, później ochłodzić do temperatury 50 stopi Celsjusza, a następnie zmielić do uzyskania miazgi. Do miazgi należy dodać masę karmelową i dokładnie wymieszać. Po kilku minutach uzyskamy sprężystą strukturę. Tak przygotowaną należy pokroić i zapakować.
Chałwa ma bardzo wiele składników odżywczych, niestety bardzo wysoko podnosi cholesterol. Warto, o tym pamiętać, kiedy sięgamy po ten słodki deser.
Domowa chałwa - krok po kroku
Składniki:
- 500g pasty z prażonego sezamu,
- 500g miodu,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
- Przygotować blaszkę, wysmarować ją olejem rzepakowym.
- Tahini przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu w temperaturze 50 st. C.
- Zdjąć z ognia po osiągnięciu tej temperatury i dodać miód. Całość dokładnie wymieszać.
- Przelać do blaszki i pozostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Chałwa - jakie dodatki wybrać?
Jeśli jesteście fanami nietuzinkowych przepisów, koniecznie dodajcie do swojej chałwy podczas przygotowania jakieś dodatki. Mogą to być wiórki kokosowe, orzechy włoskie, a nawet migdały, pistacje, rodzynki czy kakao. Jeśli chcemy, aby nasza chałwa miała waniliowy posmak, pamiętajmy o dodaniu cukru waniliowego czy kilku kropel aromatu waniliowego.
Wypróbujecie przepis na ten słodki deser?
Zobacz także: Klasyczna i pyszna babka piaskowa. Poznaj sprawdzony przepis na to ciasto
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!