Obserwuj w Google News

Masz ochotę na danie bałkańskie? Sięgnij po cevapcici!

3 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
01.08.2019 12:19
Zareaguj Reakcja

Cevapcici to popularne danie bałkańskie. Jak należy je zrobić? Poznaj najlepszy przepis na cevapcici!

cevapcici
fot. Schutterstock

Miłośnicy mięsnych przysmaków powinni koniecznie spróbować przysmaku o nazwie cevapcici. Co się pod nią kryje? Cevapcici to kotlety mielone popularne m.in. w Chorwacji, Albanii i Rumunii. Tajemnica ich smaku tkwi przede wszystkim w odpowiednio zmielonym mięsie oraz przyprawach. Występują w różnych lokalnych wersjach. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze, bałkańskie Cevapcici!

Cevapcici – mięsne danie prosto z Bałkanów

Każdy, kto kocha bałkańskie jedzenie nie będzie mógł oprzeć się walorom smakowym tych mięsnych kotlecików. Cevapcici znajdziemy tam w menu niemal każdej restauracji, chociaż często mogą się różnić sposobem przyrządzenia i dodatkami. Podstawą cevapcici jest mięso mielone. Jego smak podkreślają liczne przyprawy oraz zioła. Kotleciki mają kształt ruloników, które są zazwyczaj smażone lub grillowane. Znakomicie smakują m.in. z dodatkiem sosu tzatziki lub różnymi warzywami. Masz ochotę na cevapcici? Wybierz swoją ulubioną wersję!

Redakcja poleca

Cevapcici – przepis na kotlety z sosem tzatziki

Sos tzatziki doskonale nadaje się do dań mięsnych. Cevapcici w połączeniu z tym dipem to idealny pomysł na obiad. Przygotowanie kotlecików nie jest czasochłonne, dlatego to idealna opcja dla osób, które nie lubią spędzać całych dni w kuchni. Jak je przyrządzić?

Składniki:

  • pół kilograma mięsa wołowego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Składniki na sos:

  • jogurt grecki – 2 szklanki
  • ogórek – 1 sztuka
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • posiekany koperek

Sposób przygotowania:

Pierwszym najważniejszym krokiem przy przygotowaniu tych kotletów to odpowiedni wybór mięsa, bo to właśnie od jego jakości będzie przede wszystkim zależał finalny efekt naszego gotowania. Do przygotowania cevapcici idealnie nadaje się wołowina. Przy zakupie zwróć uwagę na jej wygląd i zapach. Jeśli poczujesz specyficzną woń prawdopodobnie mięso jest zepsute. Jego jednolita struktura również może być dla nas ostrzeżeniem, że mamy do czynienia z produktem wysoko przetworzonym.

Zobacz także: Kotlety z tofu są idealną przekąską do pracy! Jak je przygotować?

Jeśli już jesteśmy w posiadaniu idealnego mięsa czas na kolejny etap. Aby podkreślić smak mięsa mielonego dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy  do uzyskania jednolitej masy.  Następnie formujemy z niej niewielkie  podłużne kotleciki, które możemy usmażyć na patelni lub podawać w wersji grillowanej.

Na koniec zajmujemy się przygotowaniem sosu tzatziki, który doskonale wzbogaci smak naszego dania. Ogórek ścieramy na tarce, dodajemy sól i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie pozbywamy się z niego wody. Następnie starty ogórek mieszamy z jogurtem greckim, dodajemy przyprawy, czosnek oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Na koniec posypujemy koperkiem i wkładamy na 20 minut do lodówki, aby się schłodził. Przed podaniem gotowe cevapcici polewamy sosem.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Wypróbuj pulpety w sosie koperkowym

Przepis na cevapcici z grillowanymi warzywami

Pyszne warzywa prosto z grilla plus cevapcici? Dlaczego nie! Ta wersja kotlecików cieszy się dużą popularnością wśród fanów bałkańskich potraw. Zobacz, jak ją przyrządzić!

Składniki:

  • pół kilograma mięsa wołowego
  • czosnek – 3 ząbki
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, kolendra
  • cebula – 1 sztuka
  • papryka słodka w formie przyprawy – 1 łyżeczka
  • papryka ostra w formie przyprawy – 1 łyżeczka

Warzywa:

  • papryka czerwona -  1 sztuka
  • cukinia żółta
  • cukinia zielona
  • cebula – 2 sztuki
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę oraz pozostałe przyprawy, wszystko dokładnie mieszając i następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie z mięsa formujemy podłużne, niewielkie kotleciki i grillujemy na patelni grillowej. Wszystkie warzywa kroimy na średniej wielkości kawałki i również poddajemy grillowaniu na oddzielnej patelni, dodając do nich w trakcie wszystkie przyprawy. Na koniec kotleciki serwujemy w otoczeniu grillowanych  warzyw.

Zobacz także: Kotlety z ciecierzycy – jak je przygotować?

Cevapcici – przepis na grilla

W ciepłe letnie dni warto skusić się na cevapcici prosto z grilla.

Składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • przyprawy: czosnek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • oliwa z oliwek

Do mięsa mielonego należy dodać posiekaną cebulę oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu formujemy z niego niewielkie podłużne wałeczki i grillujemy z wykorzystaniem tacki foliowej. Smacznego!

Zobacz także:  Crepes to naleśniki, które uwielbiają Francuzi. Bez problemu przygotujesz je w domu!

Najpiękniejsze torty na imprezy, urodziny, komunię i wesele