Cebula dobra na wszystko? Poznaj jej niezwykłe właściwości!
Cebula posiada liczne właściwości zdrowotne, o których często nie wiemy. Zastanawiasz się, czy cebula jest zdrowa? Poznaj wszystkie właściwości cebuli!

Od lat cebula stanowi jedno z najbardziej popularnych warzyw. I chociaż jej krojenie często potrafi doprowadzić nas do płaczu, to jednak wynagradza to nam swoimi licznymi prozdrowotnymi właściwościami. Oto właściwości cebuli, które bez wątpienia musisz znać!
Zobacz także: Lubisz kuchnię meksykańską? Koniecznie sprawdź przepis na tę sałatkę
Cebula: wartości odżywcze
Zalety cebuli są znane i wykorzystywane od wieków. Stanowi ona nie tylko składnik wielu dań, wzbogacając ich smak, ale przede wszystkim jest pełna wartości odżywczych. Jej niewątpliwą zaletą jest niska kaloryczność, co czyni ją znakomitym dodatkiem do dietetycznych kanapek, sałatek lub zup. Nawet, jeżeli nie lubimy jej spożywać na surowo, warto sięgać po nią w różnej postaci, np. ugotowaną, smażoną lub duszoną. Dzięki temu będziemy migli wykorzystać jej wszystkie, niezwykłe właściwości. Wartość energetyczna jednej średniej wielkości cebuli to tylko ok. 40 kcal. Poza tym znajdziemy w niej ok. 1,10 g białka, 0,10 g tłuszczu i ponad 9 g węglowodanów. Dodatkowo cebula to również źródło błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego i przyspiesza procesy metaboliczne. Cebula zawiera również liczne mikroelementy, m. in. Selen, wapń, fosfor, żelazo, siarka i cynk niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zobacz także: 4 powody, dla których codziennie powinnaś jeść cebulę
Cebula: witaminy
Dlaczego cebula powinna się znaleźć w twoim codziennym menu? Przede wszystkim to prawdziwa skarbnica wielu witamin i minerałów!Jakie witaminy ma cebula?W cebuli znajdziemy duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed licznymi infekcjami. Cebula to również źródło tiaminy, czyli witaminy B1, która jest odpowiedzialna za prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego oraz mięśni. Ze względu na swoje właściwości tiamina jest bardzo ważna w diecie sportowców oraz osób starszych. Bardzo ważną rolę dla naszego organizmu pełni obecna w cebuli również witamina B2 nazywana ryboflawiną, która wzmacnia układ immunologiczny, wpływa na stan błon śluzowych i co ważne zapobiega pojawieniu się depresji. Zawarte w cebuli niacyna oraz witamina B6 odpowiadają z kolei za prawidłową pracę układu nerwowego. Ale witamin jest w cebuli znacznie więcej. To także źródło kwasu foliowego, którego suplementacja jest niezwykle ważna przede wszystkim w przypadku kobiet w ciąży. Poza tym w cebuli znajdziemy witaminę E, która opóźnia procesy starzenia oraz witaminę A, która wzmacnia odporność, przyspiesza proces gojenia się ran, pozytywnie oddziałując na skórę.
Zobacz także: Syrop z cebuli - idealny lek na kaszel. Jak go zrobić?
Czy cebula jest zdrowa?
O zdrowotnych właściwościach cebuli chyba nie musimy nikogo specjalnie przekonywać. Wystarczy spojrzeć na zawarte w niej witaminy i mikroelementy, żeby stwierdzić, że to prawdziwa skarbnica zdrowia. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze cebuli były cenione od najdawniejszych lat. Przede wszystkim chętnie wykorzystywano jej działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Dzięki zawartości flawonoidów cebula chroni organizm przed chorobami krążenia. Zawarta w niej kwercytyna usprawnia pracę układu krwionośnego, zmniejsza poziom złego cholesterolu i zapobiega powstawaniu zakrzepów i zmian miażdżycowych. Warto wiedzieć, że najwięcej cennych dla zdrowia flawonoidów znajdziemy w cebuli czerwonej i przede wszystkim na jej zewnętrznych warstwach.
Cebula a zdrowie: najtańszy dostępny lek
Kiedy dopada nas infekcja i przeziębienie najczęściej w popłochu biegniemy do lekarza lub apteki. Okazuje się jednak, że wiele niedocenionych środków na niektóre dolegliwości większość z nas ma w swoim domu! Mówi się, że cebula to jeden z najlepszych naturalnych leków, który może przyspieszyć powrót do zdrowia. Przede wszystkim cebula i jej właściwości lecznicze znakomicie sprawdzają się w przypadku przeziębienia. Może ona wspomóc walkę z katarem, bólem gardła i osłabieniem. Szczególną popularnością cieszy się syrop z cebuli domowej roboty, który dzięki swoim przeciwutleniającym i antybakteryjnym właściwościom jest często stosowany jako remedium na wiele różnych dolegliwości. Przygotowanie syropu jest łatwe i nie zabiera wiele czasu, a często może być ratunkiem jeśli nasze objawy się nasilają, a nie mamy akurat pod ręką innych aptecznych lekarstw. Poza tym cebula i jej właściwości są chętnie stosowane również w kosmetyce. Dzięki antybakteryjnemu działaniu skutecznie pielęgnuje skórę, przyspieszając gojenie się ran. Poza tym jest często składnikiem różnych dostępnych w aptece maści na blizny oraz jest naturalnym środkiem na ukąszenia.
Zobacz także: Uwielbiasz sałatkę nicejską? Podpowiadamy, jak ją zrobić
Dopasuj alkohol do państwa, z którego pochodzi. Tylko co piąta osoba zdobywa komplet punktów