Burrito to pomysł na przepyszny obiad! Poznaj przepisy na to meksykańskie danie
Burrito to tortilla faszerowana mięsem i warzywami. Jest sycącą i nadaje się na przepyszny obiad. Sprawdź, jak ją zrobić.

Burrito to danie, które oryginalnie wywodzi się z Meksyku, ale jest też bardzo popularne w kuchni tex-mex.
Burrito składa się z tortilli z mąki kukurydzianej. Meksykanie faszerują burrito czerwoną fasolą, ryżem i mięsem. W Stanach Zjednoczonych podaje się znacznie bogatszą wersję tego dania. Znajdziemy tam więcej warzyw - w tym sałatę, salsę, guacamole czy ser.
W Meksyku burrito można kupić niemal w każdej restauracji i budce. Meksykańskie burrito jest małe i cienkie, amerykańska wersja jest bogatsza.
Burrito można zatem przygotować na wiele sposobów. Nie ma mowy o nudzie. Sprawdź nasze pomysły!
Przepis na ostre meksykańskie burrito
Wielbiciele ostrych smaków mogą przygotować burrito w wersji na ostro. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe!
Składniki:
- 4 placki tortilli
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 woreczek ryżu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka czosnku
- 8 łyżek przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na złoto.
- Po tym czasie dodaj mięso mielone.
- Mięso przypraw papryką, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki.
- Dodaj warzywa do mięsa i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy.
- Mieszaj od czasu do czasu i poczekaj aż sos się trochę zredukuje.
- Tortillę smaż na patelni na sucho.
- Wyłóż farsz na tortillę i dodaj ugotowany ryż.
- Tortillę zwiń w rulon.
Zobacz także: Chorizo - poznaj przepisy, w których wykorzystasz tę hiszpańską kiełbasę
Przepis na burrito z mięsem mielonym
Burrito można przygotować na wiele sposób. Klasyczny przepis zawiera mięso mielone i w tym przypadku nie można go pominąć. Zobacz, jak łatwo przygotować pyszny obiad!
Składniki:
- 250 g mięso mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 sztuki tortilli
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 8 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor.
- Następnie dodaj mięso mielone i przyprawy i smaż.
- Dodaj przecier pomidorowy i fasolę.
- Gotuj przez 12 minut.
- Farsz powinien być gęsty.
- Na tortilli rozsmaruj farsz, posyp serem i zwiń w rulon.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Piecz zwinięte burrito przez 10 minut.
- Takie burrito sprawdzi się z sosem pomidorowym, czosnkowym i jogurtowym.
Zobacz także: Sangria to idealny napój na upalne dni! Sprawdź, jak zrobić ten hiszpański owocowy drink!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!