Obserwuj w Google News

Burrito to pomysł na przepyszny obiad! Poznaj przepisy na to meksykańskie danie

2 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
02.07.2019 15:17
Zareaguj Reakcja

Burrito to tortilla faszerowana mięsem i warzywami. Jest sycącą i nadaje się na przepyszny obiad. Sprawdź, jak ją zrobić.

Burrito
fot. Shutterstock

Burrito to danie, które oryginalnie wywodzi się z Meksyku, ale jest też bardzo popularne w kuchni tex-mex.

Burrito składa się z tortilli z mąki kukurydzianej. Meksykanie faszerują burrito czerwoną fasolą, ryżem i mięsem. W Stanach Zjednoczonych podaje się znacznie bogatszą wersję tego dania. Znajdziemy tam więcej warzyw - w tym sałatę, salsę, guacamole czy ser.

W Meksyku burrito można kupić niemal w każdej restauracji i budce. Meksykańskie burrito jest małe i cienkie, amerykańska wersja jest bogatsza. 

Burrito można zatem przygotować na wiele sposobów. Nie ma mowy o nudzie. Sprawdź nasze pomysły!

Redakcja poleca

Przepis na ostre meksykańskie burrito

Wielbiciele ostrych smaków mogą przygotować burrito w wersji na ostro. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe!

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 woreczek ryżu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 8 łyżek przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj drobno.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na złoto.
  3. Po tym czasie dodaj mięso mielone.
  4. Mięso przypraw papryką, czosnkiem, solą i pieprzem.
  5. Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki.
  6. Dodaj warzywa do mięsa i dokładnie wymieszaj.
  7. Następnie dodaj przecier pomidorowy. 
  8. Mieszaj od czasu do czasu i poczekaj aż sos się trochę zredukuje.
  9. Tortillę smaż na patelni na sucho.
  10. Wyłóż farsz na tortillę i dodaj ugotowany ryż.
  11. Tortillę zwiń w rulon.

Zobacz także:  Chorizo - poznaj przepisy, w których wykorzystasz tę hiszpańską kiełbasę

Przepis na burrito z mięsem mielonym

Burrito można przygotować na wiele sposób. Klasyczny przepis zawiera mięso mielone i w tym przypadku nie można go pominąć. Zobacz, jak łatwo przygotować pyszny obiad!

Składniki:

  • 250 g mięso mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 sztuki tortilli
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor.
  3. Następnie dodaj mięso mielone i przyprawy i smaż.
  4. Dodaj przecier pomidorowy i fasolę.
  5. Gotuj przez 12 minut.
  6. Farsz powinien być gęsty.
  7. Na tortilli rozsmaruj farsz, posyp serem i zwiń w rulon.
  8. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  9. Piecz zwinięte burrito przez 10 minut.
  10. Takie burrito sprawdzi się z sosem pomidorowym, czosnkowym i jogurtowym.

Zobacz także: Sangria to idealny napój na upalne dni! Sprawdź, jak zrobić ten hiszpański owocowy drink!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!