Obserwuj w Google News

Bułki bezglutenowe - wypróbuj nasz sprawdzony przepis!

2 min. czytania
19.03.2020 11:45
Zareaguj Reakcja

Sprawdź, jak przygotować smaczne i zdrowe bułki bez glutenu. To idealna propozycja dla osób, które nie mogą jeść zwykłego pieczywa. Zapoznajcie się z naszym przepisem.

bułeczki bezglutenowe
fot. Shutterstock

Gluten to nic innego niż mieszanina białek roślinnych, która występuje w zbożach (pszenica, jęczmień, żyto, a nawet orkisz). Gluten sprawia, że kiedy wyrabiamy ciasto, ma ono bardziej ciągliwą konsystencję. Dzięki niemu ciasto ma znacznie bardziej porowatą strukturę. Gluten jednak jest jednym z najczęściej występujących alergenów pokarmowych.

Nietolerancja glutenu może być bardzo poważną chorobą, która może prowadzić do uszkodzenia kosmków jelitowych, co w efekcie doprowadza do takiej choroby, jak celiakia. To właśnie wtedy warto przestawić się na dietę bezglutenową.

Redakcja poleca

W sklepach spożywczych dostępnych jest wiele produktów, które nie zawierają glutenu. Ciasta, chleb czy płatki do mleka to tylko nieliczne produkty, które dzięki odpowiedniemu przygotowaniu zostały pozbawione glutenu. W domowym zaciszu również można przygotować produkty bezglutenowe, jak np. bułeczki, których przygotowanie nie zajmie wam zbyt wiele czasu.

Dieta bezglutenowa nie jest odpowiednia dla osób zdrowych. Ludzie zdrowi wykluczający gluten sprawiają, że ich diet będzie bardzo uboga w węglowodany, błonnik, żelazo czy cynk. Z glutenu rezygnują również osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, niestety ograniczenie glutenu lub jego wyeliminowanie może prowadzić do powstania wielu chorób, takich jak anemia czy osteoporoza. Przed zrezygnowaniem z glutenu w diecie warto porozumieć się z lekarzem.

Bułki bezglutenowe - prosty i szybki przepis

Składniki:

  • 500 g mąki do wypieku pieczywa bezglutenowego,
  • 300 ml wody mineralnej gazowanej,
  • 3 łyżeczki drożdży suchych,
  • 60 ml jogurtu sojowego,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • trochę oleju,
  • trochę mleka

Przygotowanie:

  1. W dużej misce dokładnie wymieszać mąką z pozostałymi składnikami.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciasto podzielić na kilka porcji w zależności od tego, jak rozmiar bułek chcemy uzyskać.
  4. Tak przygotowane bułeczki naciąć nożem na krzyż. Posmarować olejem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie bułki przełożyć na blachę i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180C na 40 minut.
  6. Gotowe bułki studzić na kratce.

Wypróbujecie przepis na bułeczki bezglutenowe?

Zobacz także: Jak ugotować zupę buraczkową? Poznaj prosty przepis!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!