Brownie - pyszne, aromatyczne ciasto czekoladowe
Ciasto Brownie jest bardzo smaczne. Jego czekoladowy smak z pewnością zachwyci wszystkich fanów łakoci. Sprawdźcie, jak szybko przygotować to znakomite ciasto.

Brownie to bardzo stary amerykański przepis na ciasto czekoladowe. Jego nazwa pochodzi od ciemnobrązowego koloru wypieku.
Ciasto przygotowuje się najczęściej z ciemniej czekolady, jajek, masła oraz mąki. Dodatkowo można dorzucić ulubione orzechu.
Brownie, ma wieloletnią tradycję, ponieważ pierwsze wzmianki, o tym przepisie pochodzą z 1904 roku.
Brownie - szybki przepis na ciasto
- Idealne Brownie jest mocno czekoladowe i miękkie. W środku jest ciągnące, a z wierzchu chrupiące. Czekoladowe ciastko z pewnością będzie idealną odpowiedzią na zapotrzebowania każdego łasucha. Smak Brownie można urozmaicić również różnego rodzaju dodatkami np. orzechami, ciasteczkami czy nawet bakaliami.
Ciasto:
- 250g gorzkiej czekolady,
- 150g masła,
- 200g cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 150g mąki pszennej,
- 250ml mleka,
- 6 jajek
Polewa:
- 200g śmietany 36%,
- 150g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Czekoladę roztopić razem z masłem w rondelku. Odstawić na bok.
- Jaja ubić z cukrem mikserem na puszystą masę.
- Do masy dodać przesianą mąkę z kakao i wszystko razem dokładnie wymieszać. Dodać masę czekoladową i wymieszać trzepaczką.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku 50 minut, w temperaturze 180C.
- Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić ze śmietaną w małym garnku.
- Polewą przyozdobić ciasto.
Brownie w wersji fit - szybki i prosty przepis
- Jeśli męczą was wyrzuty sumienia po zjedzeniu większej ilości kalorii lub po prostu dbacie o linię, koniecznie wypróbujcie Brownie w wersji fit. Ta wersja tego popularnego ciasta z pewnością jest znacznie mniej kaloryczna, a także jeszcze szybsza w przygotowaniu.
Składniki:
- 120 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 2 dojrzałe banany,
- duży jogurt naturalny,
- 1,5 szklanki mąki ryżowej,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 50 g czekolady gorzkiej,
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuścić w małym garnku z olejem kokosowym.
- W misce wymieszać ze sobą jogurt, mąkę, sodę oraz czekoladę.
- Rozgnieść banany i wrzucić do miski z resztą składników. Całość dokładnie wymieszać.
- Przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut w temperaturze 190C.
- Czekoladę rozpuścić z łyżką masła i udekorować brownie.
Wypróbujesz przepis na to pyszne ciasto?
Zobacz także: Biszkopt - klasyczny przepis na ciasto biszkoptowe
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!