Obserwuj w Google News

Boeuf Strogonow - rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe. Klasyczny przepis krok po kroku

3 min. czytania
Aktualizacja 05.02.2020
16.01.2020 15:25
Zareaguj Reakcja

Boeuf Stroganow, w Polsce znany lepiej pod nazwą Boeuf Strogonow lub po prostu Strogonow, to danie jednogarnkowe, które nasyci i rozgrzeje. Sprawdź, jak je zrobić!

Boeuf Strogonow w niebieskiej miseczce ze świeżą bułką
fot. Shutterstock

Boeuf Strogonow to danie rosyjskiego pochodzenia, jednak sama nazwa jest francuska. To jednogarnkowa, sycąca i rozgrzewająca potrawa, która w Polsce cieszy się sporą popularnością. Często mówimy na nią również w skrócie Strogonow, choć jest to błędna nazwa, która raczej nie funkcjonuje w gastronomii. Podpowiadamy, jakie składniki będą wam potrzebne do stworzenia tego intrygującego dania i oczywiście, jak je zrobić. Zdradzimy wam też, w ramach ciekawostki, skąd tak naprawdę się ono wywodzi.

Zobacz także: Placek po węgiersku, czyli placek ziemniaczany na ostro. Najprostszy przepis

Boeuf Strogonow – historia potrawy

Zacznijmy od genezy tego dania i nazwy, bowiem znając ją, łatwiej nam będzie uświadomić sobie, z czego tak naprawdę powinno się ono składać.

Redakcja poleca

Boeuf Strogonow to danie, które jest kombinacją kuchni francuskiej i rosyjskiej. Francuskim elementem na talerzu jest smażona polędwica z sosem. „Boeuf” z francuskiego natomiast to „wołowina”.

Druga część nazwy, czyli Strogonow, pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. To on wpadł na pomysł tego, żeby francuski styl przyrządzania polędwicy połączyć z jednogarnkowym daniem. W Rosji charakterystyczne jest to, że mięso je się w sosie, a nie podane osobno.

Zobacz także: Fasolka po bretońsku jest pyszna i bardzo zdrowa! Prosty przepis na to tradycyjne danie

Boeuf Strogonow – co to takiego?

Boeuf Strogonow, czyli najprościej rzecz biorąc strogonow wołowy, to jednogarnkowe danie, tzw. wszystko w jednym. Oznacza to, że w jednym garnku gotujemy sos z różnymi składnikami, począwszy od mięsa, skończywszy na warzywach.

Zazwyczaj w jego skład wchodzi polędwica wołowa, którą smaży się z cebulą i pieczarkami. Można dodać także ogórki kiszone, paprykę oraz przecier pomidorowy. Strogonow ma to do siebie, że właściwie ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i to, czy dane składniki będą do siebie pasowały smakowo.

Zobacz także: Ryba po grecku nie ma nić wspólnego z Grecją! Oto prosty przepis na to tradycyjne polskie danie

Boeuf Strogonow – przepis. Jak zrobić strogonowa?

Sama nazwa może nam się wydawać skomplikowana, jednak potrawa nie jest trudna w przygotowaniu. Ważne są dobrej jakości i świeżości składniki, które są naszą podstawą. Dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsza. Poniżej przedstawiamy oryginalny przepis.

Składniki na danie dla całej rodziny:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 500 g pieczarek
  • 1 litr bulionu wołowego (może być też warzywny)
  • 100 ml białego wina
  • 5 ogórków kiszonych
  • Cebula
  • Papryka czerwona
  • Koncentrat pomidorowy
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • Olej
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Warzywa siekamy. Mięso kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulkę, do zeszklenia. Do tego dodajemy mięso i smażymy, aż się przyrumieni. Wsypujemy paprykę, przyprawiamy solą i paprykami, a następnie dusimy wszystko razem. Do tego wsypujemy ogórki kiszone i zalewamy winem. Gotujemy do momentu, aż wino odparuje. Po tym czasie dodajemy musztardę i koncentrat, mieszamy oraz zalewamy wszystko bulionem. Czekamy, aż się zagotuje i ponownie dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Z sosu odlewamy odrobinę bulionu. Na osobnej patelni przysmażamy pokrojone pieczarki. Dodajemy je do sosu. W międzyczasie łączymy odlany bulion ze śmietaną, cały czas mieszając, żeby się nie zważyła. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolewamy wszystko do sosu i mieszamy energicznie. Gotujemy jeszcze około 5 minut.

Gotowego strogonowa możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ryżem.

Zobacz także: Postaw na tradycyjny obiad! Prosty przepis na gołąbki z ryżem i mięsem

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!