Obserwuj w Google News

Czy bób jest zdrowy? Poznaj właściwości odżywcze tego smacznego warzywa!

2 min. czytania
31.05.2019 16:02
Zareaguj Reakcja

Bób - właściwości i wartości odżywcze tego warzywa zaskakują! Bób jest nie tylko pyszny, ale również zawiera mnóstwo witamin. Zobacz, kto nie powinien go spożywać!

bób właściwości i wartości odżywcze
fot. Shutterstock

Właściwości bobu znane są nie od dziś. Nasiona tego warzywa popularne są w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Jest on skarbnicą witamin i składnikiem wielu pysznych potraw. Bób można jeść sam lub jako składnik pierogów, sałatek czy zup. Jakie są wartości odżywcze tego warzywa i kto powinien je ograniczyć w swojej diecie?

Zobacz także:  Zupa miso powinna odzwierciedlać porę roku. Ten azjatycki przysmak przygotujesz w domu

Sezon na bób rozpoczyna się na przełomie czerwca i lipca. Kiedy robi się ciepło, smakosze odwiedzają bazary w poszukiwaniu tego smacznego i zdrowego warzywa. Jedna szklanka ugotowanych nasion bobu to niecałe 200 kcal. Warto przekonać się, jakie właściwości odżywcze i lecznicze ma bób i zawrzeć go w swoim jadłospisie. Kto powinien zrezygnować ze spożywania bobu?

Bób - właściwości lecznicze i witaminy

Po bób sięgano już w starożytności ze względu na jego walory smakowe, a także liczne właściwości lecznicze. Bób jest nie tylko smaczny, ale i sycący.

Bób zwiera dużo białka. Z powodzeniem może pełnić rolę zamiennika mięsa, ryb czy jaj.

To cudowne warzywo obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi.

Ze względu na dużą ilość błonnika pokarmowego, może być stosowany przez osoby na diecie.

Bób jest źródłem kwasu foliowego, dzięki czemu jest zalecany kobietom w ciąży (zapobiega wadom płodu) i dobrze wpływa na układ krążenia, obniżając stężenie homocysteiny.

Inną właściwością leczniczą bobu jest jego działanie przeciw niedokrwistości. Bób bywa wykorzystywany w leczeniu anemii (zarówno z niedoboru żelaza, jaki i spowodowanej niedoborem kwasu foliowego i witaminy B12).

Oprócz folianów bób zawiera witaminę K, tiaminę i ryboflawinę, a także duże ilości żelaza, magnezu i miedzi.

Bób - komu może zaszkodzić?

Kto nie może spożywać bobu? Warzywo to nie jest zalecane osobom, które są na lekkostrawnych dietach ze względu na właściwości wzdymające. Dlatego bób nie jest najlepszą propozycją dla osób podczas rekonwalescencji oraz małych dzieci. Warzywa nie powinny nadużywać osoby mające problemy z układem pokarmowym.

Lecznicze właściwości bobu powodują, że jest on zalecany dla kobiet w ciąży (pokrywa 106% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy), jednak nie powinny go spożywać osoby chore na cukrzycę ciążową. Bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego może obciążać chorą trzustkę. Jego spożycie powinni także ograniczyć diabetycy.

Bób może spowodować fawizm (chorobę fasolową), czy reakcję alergiczną związaną z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (enzymu G6PD).

Spożywania bobu nie poleca się też osobom cierpiącym na dnę moczanową. Bób produkuje duże ilości kwasu moczowego, które mogą powodować wytrącanie się złogów moczanowych, a w konsekwencji kamicę nerkową.

Zobacz także:  Sushi przepis - pomysł na smaczne i szybkie danie!

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów