Barszcz biały jest idealną opcją na obiad, nie tylko w okresie wielkanocnym. Sprawdź, jak go zrobić!
Barszcz biały to pyszna i delikatna zupa, którą robi się na zakwasie. Jak wykonać zakwas, czym różni się od żurku i jaki jest przepis na tradycyjny barszcz biały? Odpowiadamy!

W kuchni polskiej mamy wiele zup, a niektóre z nich mają podobny wygląd i smak, przez co często nam się mylą. Do takich zup zaliczyć możemy żurek oraz barszcz biały. Te dwie zupy, na pierwszy rzut oka tak do siebie podobne, różnią się składnikami i sposobem przygotowania. Barszcz biały to jedno z dań, które przygotowujemy dla całej rodziny na Wielkanoc. Doskonale sprawdzi się jednak na obiad na co dzień, nie tylko od święta. Podpowiadamy przepis na pyszny biały barszcz idealny na Wielkanoc lub zwykły obiad.
Zobacz także: Żurek śląski różni się od klasycznego zakwasem i nie tylko. Sprawdź, jak go zrobić!
Barszcz biały a żurek – jakie są różnice?
Wielu z nas nazwę barszcz biały i żurek stosuje wymiennie, istnieje między nimi jednak znacznie więcej różnic. Zobaczcie sami!
Obie zupy wykonujemy na zakwasie, jednak każdą z nich na innym. I to jest główna różnica między nimi. Żurek wykonujemy na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały z mąki pszennej. Oprócz tego barszcz biały zazwyczaj przyrządzany jest na wywarze z boczku i kiełbasy, a w środku ma właśnie białą kiełbasę, tak tradycyjną w okresie wielkanocnym.
Barszcz biały podaje się zazwyczaj z dodatkiem jajka. Co ciekawe, dawniej barszcz biały i żurek faktycznie znaczyły to samo. Wówczas jednak zupę zakwaszaną mąką żytnią zwano żurem. Żurek miał być jego lżejszą opcją, co następnie zostało określone mianem barszczu białego.
Zobacz także: Zupa chrzanowa – poznaj jej niesamowity smak w czasie świąt!
Barszcz biały – zakwas
Barszcz biały wymaga zrobienia najpierw zakwasu. Trzeba go przygotować około 7 dni wcześniej, żeby zdążył się zakisić.
Składniki:
- 500 ml ciepłej wody
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- Łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
Zakwas robimy w dużym słoiku. Wlewamy do niego wodę, a następnie resztę składników. Całość mieszamy i przykrywamy gazą. Następnie odstawiamy zakwas w zacienione miejsce na 7 dni. Co jakiś czas należy przemieszać zakwas.
Zobacz także: Przepis na barszcz wigilijny oraz zakwas. Te przepisy przydadzą ci się w święta!
Barszcz biały – przepis
Gdy już będziesz mieć gotowy zakwas, śmiało możesz zabierać się do przygotowania barszczu białego. Jak go zrobić?
Składniki:
- 500 ml zakwasu pszennego
- 1 l wody
- 150 g boczku wędzonego
- 2 białe kiełbasy
- 150 ml śmietany do zup 30%
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- Pół pora (zielona część)
- Pół selera
- Cebula
- 3 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka majeranku
Zobacz także: Barszcz ukraiński na święta. Odkryj smak tej zupy na nowo!
Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do tego wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy do momentu, aż się zarumieni z obu stron. Całość przekładamy do dużego garnka. Marchewkę i korzeń pietruszki obieramy i kroimy w słupki. Seler obieramy i kroimy w kostkę. Te warzywa, pora oraz suszone grzyby wrzucamy do garnka z zawartością patelni, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 40 minut.
Odcedź wywar. Z pozostałych składników wyjmuj kiełbasę i dodaj ją do wywaru. Dodaj także zakwas, dopraw solą, pieprzem i majerankiem i gotuj jeszcze około 10 minut razem. Po upływie tego czasu wlej odrobinę barszczu do osobnego garnka i stopniowo wlewaj śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Całość wlej do dużego garnka i wymieszaj.
Żurek podajemy z jajkiem na twardo.
Zobacz także: Biała kiełbasa – pieczona, gotowana, domowa lub na Wielkanoc. Na jaką ty się skusisz?
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!