"Anielskie ruchańce" są smaczniejsze niż pączki! Wypróbuj prosty przepis na racuchy prosto z Aniołowa
Wszyscy doskonale znamy racuchy, ale "Anielskie ruchańce" to niezwykły drożdżowy deser, który został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Sprawdź nasz przepis!

Racuchy są znane każdemu z nas. Pyszne drożdżowe placuszki, które przygotowywały nasze babcie, do dziś są jednym z najlepszych deserów np. po niedzielnym obiedzie. W takim wydaniu jednak jeszcze ich nie znacie! „Anielskie ruchańce” to nic innego jak racuchy drożdżowe pochodzące z Aniołowa w województwie warmińsko-mazurskim. Te placuszki, inne niż wszystkie, wpisały się już nie tylko do mazurskiego folkloru, ale znalazły swoje miejsce również na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. A można je w prosty sposób zrobić w domu! Oto prosty przepis na „Anielskie ruchańce”.
Zobacz także: Podajemy dwa najlepsze przepisy na racuchy z jabłkami!
„Anielskie ruchańce” – czym są i skąd pochodzi nazwa?
Jak już wspomniałam, „Anielskie ruchańce” to racuchy drożdżowe, które pochodzą z okolic Aniołowa. Historia ich przygotowywania sięga lat 40. ubiegłego wieku. Gospodynie ze wsi Aniołowo smażyły je dawniej dla zabawy podczas karnawału. Dziś to jeden z najpopularniejszych przysmaków wywodzących się z tego regionu.
Najbardziej wszystkich ciekawi jednak pochodzenie samej nazwy.
Nazwa „ruchańce” wzięła się stąd, że ruszają się podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Osoby, które słyszą ją po raz pierwszy, zwykle reagują śmiechem. Bardzo rzadko zdarza się, że ktoś jest oburzony czy zawstydzony – powiedziała Halina Cieśla, prezes Stowarzyszenia na rzecz rozwoju wsi Aniołowo, w rozmowie z „Radiem Olsztyn”.
Prosto rzecz ujmując, te smażone, lekko podłużne placuszki, z wyglądu przypominają coś pomiędzy tradycyjnym racuchem a pączkiem. Niedawno zyskały na popularności, ponieważ w 2018 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. Często są też dumnym reprezentantem województwa warmińsko-mazurskiego podczas różnych zjazdów kuchni regionalnych.
Zobacz także: Rogal świętomarciński – jaka jest jego historia, skąd pochodzi i ile kosztuje? Podpowiadamy też, jak zrobić go w domu!
Ciekawostką jest jednak to, że nie tylko „Anielskimi ruchańcami” może poszczycić się Aniołów, choć te zdecydowanie są najpopularniejsze. Okazuje się, że to niezwykle apetyczny region, z którego pochodzą również m.in. takie przysmaki jak: niebiański smalec, karkówka po anielsku, piekielny gulasz, a także wyśmienite nalewki: diabelska kita i anielska pokusa.
„Anielskie ruchańce”: przepis na racuchy drożdżowe z Aniołowa
Jak to w przypadku racuchów bywa, najważniejsze jest ciasto. Podczas przygotowywania „Anielskich ruchańców” warto zwrócić zatem uwagę na jego konsystencję. Nie może ona być bowiem ani za rzadka, ani za gęsta.
Zobacz także: 3 proste przepisy na ciasto z cukinii. Wybierzesz z czekoladą, czy orzechami i cynamonem?
Do przygotowania „Anielskich ruchańców” potrzebujemy (na ok. 30 sztuk):
- 1 kg mąki pszennej
- 1 litr ciepłego mleka
- 10 dag drożdży
- ¾ szklanki cukru
- ½ kostki masła
- 6 jaj
- Szczyptę soli i olej
Sposób przygotowania:
Mąkę wysypujemy do miski, usypujemy z niej piramidkę i robimy dołek na środku. Do dołka wlewamy ½ litra podgrzanego (niezagotowanego) mleka. Do tego wkładamy drożdże, cukier, oraz sól i zagniatamy. Mokre składniki zasypujemy odrobinę mąką i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Po tym czasie do ciasta dodajemy stopione kostkę masło, żółtka z jajek oraz resztę mleka. Całość miksujemy tak, żeby powstała masa nie za rzadka i nie za gęsta.
Na patelnię wylewamy dużo oleju (racuchy smaży się w głębokim tłuszczu) i dobrze go rozgrzewamy. Następnie wylewamy łyżką ciasto tak, aby powstały podłużne placki. Smażymy z obu stron. Jeszcze gorące racuchy wykładamy na talerz, na którym wcześniej kładziemy ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: Piernik staropolski przygotowuje się na długo przed świętami. Podajemy łatwe przepisy. Sprawdź, jak go upiec!
„Anielskie ruchańce”: jak je jeść? Dodatki
Zazwyczaj „Anielskie ruchańce”, podobnie jak klasyczne racuchy drożdżowe, posypuje się cukrem pudrem. Według mieszkańców Aniołowa najlepiej smakują one jednak z dodatkiem mleka i… dobrego towarzystwa.
Jeżeli jednak wolicie nowocześniejsze smaki, zawsze możecie do „ruchańców” dołożyć dżem, konfitury lub nawet owoce. Wszystko zależy od waszej fantazji i smaku!
Zobacz także: Ciasto na pizzę to nie taka prosta sprawa. Podpowiadamy przepis na włoskie ciasto na pizzę
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe.
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!