Obserwuj w Google News

Amerykańska kuchnia serwuje nietypowe pierogi. "To profanacja"

2 min. czytania
28.11.2023 14:21
Zareaguj Reakcja

Polacy kochają pierogi: najbardziej smakują nam klasyczne, dobrze znane wersje. Dlatego propozycja pewnej amerykańskiej restauracji może być dużym zaskoczeniem dla prawdziwych pasjonatów tradycyjnych smaków. Niektórzy internauci są oburzeni i mówią wprost o profanacji. O co chodzi?

Amerykańska restauracja serwuje pierogi ze snickersem
fot. Shutterstock

Pierogi to jedno z tradycyjnych polskich dań, choć jego historia jest tak naprawdę  międzynarodowa. Pierwotnie potrawa została wymyślona w Chinach.  W Polsce pierogi pojawiły się około XIII wieku, za sprawą biskupa Jacka Odrowąża. Duchowny na tyle zachwycił się potrawą w Kijowie, że postanowił spopularyzować ją również w Polsce. Pierogi są symbolem polskich świąt, ale chętnie sięgamy po nie także w ciągu roku. Pierogi można przyrządzić na wiele różnych sposobów: Polacy najbardziej lubią pierogi ruskie, z serem, z kapustą czy mięsem. W wersji na słodko królują pierogi z sezonowymi owocami, takimi jak jagody czy truskawki. Miłośnikowi polskiej kuchni nigdy nie przyszłoby do głowy, żeby urozmaicić to danie słodyczami znanymi ze sklepu….

Tymczasem takie połączenie oferuje pewna amerykańska restauracja “Jaju Pierogi”. W menu znajdziemy m.in. pierogi ze snickersem czy pierogi z gumą rozpuszczalną. Brzmi dziwnie? To nie koniec niespodzianek. W menu dostępne są też:

  • Pierogi z orzechowym batonikiem Butterfinger.
  • Pierogi z ciastkiem Reese's.
  • Pierogi z miodowymi cukierkami Candy Corn

Mogłoby się wydawać, że oryginalne pierogi nie przypadną do gustu zbyt wielu klientom… Tymczasem dania cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Według rankingu restauracji, najlepsze są pierogi z nadzieniem Reese's. Kolejne miejsce z wynikiem 10/10 zajęły pierogi z batonem Snickers. Niestety, znalazły się też niepochlebne opinie. Niektórzy internauci piszą, że słodki farsz w pierogach to "przesada i profanacja".

“Jaju”: polskie pierogi robią furorę za oceanem

Firma “Jaju” serwująca nietypowe pierogi ma tak naprawdę polskie korzenie: prowadzą ją dwie siostry, które kontynuują tradycję rodzinną. Sześćdziesiąt lat temu ich dziadek wraz z braćmi i siostrami w zachodnim Massachusetts założył polską firmę spożywczą - ręcznie wytwarzającą pierogi, gołąbki i kiełbaski. To właśnie do dziadka nawiązuje nazwa firmy: “Jaju”, czyli “dziadziu”. Jak piszą założycielki sieci sklepów i restauracji:

"Nasz dziadek tworzył trwałe relacje ze swoimi klientami i społecznością. Uwielbiał wywoływać uśmiech na twarzach ludzi. Chcemy kontynuować jego dziedzictwo".

Nie przegap