5 sprawdzonych przepisów na dania jednogarnkowe. Wypróbuj je!
Dania jednogarnkowe są świetnym pomysłem, kiedy nie chcemy spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Taki obiad czy kolacja są bardzo proste w przygotowaniu, a dodatkowo są bardzo smaczne. Wypróbujcie nasze przepisy.

Dania jednogarnkowe to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Tego typu posiłki sprawdzą się w każdej kuchni, są bardzo łatwe w przygotowaniu, a na dodatek bardzo pożywne.
Do ich przygotowania nie trzeba mieć specjalistycznego sprzętu, a wystarczy jedynie jeden garnek. Sprawdźcie, jakie dania przyrządzić na obiad, kolację czy nawet przekąskę, aby zadowoliły nawet największych głodomorów.
Dania jednogarnkowe - sprawdzone przepisy
Wiosenny gulasz
Gulasz to tradycyjne węgierskie danie, które podaje się najczęściej z chlebem lub różnego rodzajami kasz. To smaczne danie jednogarnkowe może być serwowane jako obiad lub kolacja. Dodatkiem do gulaszu może być czerwone wino wytrawne, które podkreśli smak warzyw i mięsa.
Składniki:
- wołowina - 500 gramów,
- cebula - 1 sztuka,
- przyprawa do gulaszu - 1 opakowanie,
- ząbki czosnku - 2 sztuki,
- czerwone papryki - 2 sztuki,
- marchewki - 2 sztuki,
- liść laurowy - 2 sztuki,
- oliwa - 1 łyżka
Przygotowanie:
- Pokroić mięso na drobne kawałki. Z cebulą zrobić to samo. Czosnek pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Marchew pokroić w plasterki.
- Rozgrzać oliwę w garnku na średnim ogniu. Wrzucić mięso i nieco je przyrumienić. Smażyć około 6 minut.
- Dodać do garnka łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę, czosnek. Po około 5 minutach dodać marchew, paprykę i dalej gotować przez około 5 minut.
- Przyprawę do gulaszu wymieszać z 500 ml wody. Wlać całość do garnka i dobrze wymieszać. Dodać liście laurowe.
- Gotować pod przykryciem około 2 godzin.
Chili con carne z pomidorami
To tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej. Głównymi składnikami tego dania jest cebula, czosnek, pomidory czy wołowina. Potrawę można przyprawić kminem rzymskim, pieprzem czarnym czy ostrą papryczką. Bardzo często do tego dania dodaje się również ziarna fasoli czy kukurydzy.
Składniki:
- mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 gramów
- przyprawa do Chili con carne - 1 opakowanie
- czerwona fasolka z puszki - 120 gramów
- kukurydza z puszki - 100 gramów
- pomidory z puszki - 200 gramów
- cebula - 1 sztuka
- gęsta kwaśna śmietana - 2 łyżki
- olej - 2 łyżki
- woda - 300 mililitrów
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Dodać mięs i znowu usmażyć.
- Fasolę oraz kukurydzę odcedzić. Pomidory posiekać i wymieszać z warzywami i mięsem.
- Przyprawę do dania wymieszać z wodą i wlać na patelnię.
- Dokładnie wymieszaj i gotuje około 15 minut.
- Gotowanie danie przełóż do głębokich misek.
Leczo z kabaczków
Smaczne danie bardzo znane na Węgrzech, Słowacji czy Polsce. Jest to rodzaj ragout warzywnego z pomidorów, świeżej papryki, cebuli czy pieczarek. Opcjonalnie można dodać do niego mięso, jednak najlepiej smakuje jako danie wegetariańskie.
Składniki:
- kabaczek - 1 sztuka
- papryka czerwona - 1 sztuka
- papryka zielona - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- pieczarki - 10 sztuk
- pomidory - 4 sztuki
- papryka ostra- 1 łyżeczka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- curry - 1 łyżeczka
- sól do smaku
- oliwa do smażenia - 30 mililitrów
- woda - 300 mililitrów
- bulionetka - 1 sztuka
Przygotowanie:
- Kabaczka umyć i pokroić w kostkę. Resztę warzyw pokroić w dużą kostkę. Pieczarki pokroić w ćwiartki.
- W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę, paprykę oraz kabaczek. Dodać po łyżeczce słodkiej oraz ostrej papryki, curry oraz koncentrat. Zalać wodą i dusić chwilę.
- Do garnka włożyć pieczarki, pomidory oraz papryczkę.
- Całość zalać 300 mililitrami wody, dodać bulionetkę i całość doprowadzić do wrzenia.
- Gotować jeszcze około 15 minut.
Szybki i bardzo prosty Stroganow
To bardzo popularne w Polsce danie stało się prawdziwym hitem dzięki szybkości w przygotowaniu. Można podawać je na obiad lub kolację. Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa - 400 gramów
- pieczarki - 300 gramów
- musztarda - 2 łyżki
- ogórki kwaszone - 5 sztuk
- cebula - 1 sztuka
- mąka - 1 łyżka
- olej do smażenia
- woda - 300 mililitrów
- gotowy sos do pieczeni z grzybami - 1 sztuka
Przygotowanie:
- Mięso należy pokroić w drobne paski. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby się trochę zamarynowało.
- Pieczarki pokroić na cząstki.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz pieczarki.
- Dodać mięso i odrobinę mąki. Całość dokładnie smażyć, cały czas mieszając.
- Wlać 300 ml wody i dodać sos do pieczenia. Dusić około 10 minut.
- Na sam koniec dodać pokrojonego w paseczki ogórka.
Zdrowa potrawka z dodatkiem szpinaku
Potrawka nie sprawi problemu nawet tym z was, którzy mają w kuchni dwie lewe ręce. Przekonajcie się, o tym na własnej skórze i przygotujcie pyszny obiad, który zachwyci każdego, kto lubi tego typu potrawy.
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 250 g pieczarek
- 0,5 łyżeczki curry
- 450 g zielonej fasolki
- 150 g świeżego szpinaku
- kostka pokrojonego tofu wędzonego
- zielona czubryca
- 7 szt. suszonych pomidorów z oleju
- 3 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki
- pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać olej i dorzucić pokrojoną cebulę.
- Dodać pieczarki oraz curry. Dokładnie wymieszać.
- Dodać mrożoną fasolkę oraz szpinak. Zmieszać całość i pozostawić na ogniu aż fasolka będzie ciepła.
- Dodać tofu, czubrycę oraz szpinak. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Na patelnię dorzucić resztę składników. Gotować potrawkę około 20 min na wolnym ogniu.
- Na sam koniec opcjonalnie posypać natką pietruszki.
Wypróbujesz nasze przepisy?
Zobacz także: Fasolka szparagowa - gotowanie i przepis. Jak ją przyrządzić, żeby była smaczna i pełnowartościowa?