Obserwuj w Google News

5 najsmaczniejszych śniadań bez chleba. Wypróbuj je wszystkie!

3 min. czytania
24.03.2020 13:47
Zareaguj Reakcja

Smaczne śniadania bez dodatku chleba. Czy to może się udać? Oczywiście, jeśli tylko wypróbujecie nasze smaczne i zdrowe przepisy na śniadania. Przygotowałyśmy ich aż 5. Wypróbujcie je wszystkie.

śniadania
fot. Shutterstock

Wiele osób nie może obejść się bez chleba na śniadanie. Świeżo wypieczona bułeczka czy rogalik z pewnością są bardzo smaczne, jednak i bardzo kaloryczne. Wasze śniadanie nie musi takie być. Wystarczy znaleźć smakołyki, które zastąpią ulubiony chleb lub bułkę.

Sprawdźcie nasze przepisy na śniadanie bez pieczywa!

Redakcja poleca

5 smacznych śniadań bez chleba

Packi serowe z truskawkami

  • Do przygotowania placków serowych nie potrzeba dużej ilości wymyślnych składników. Sprawdź ten szybki przepis na słodkie śniadanie bez chleba i ciesz ich smakiem o poranku.

Składniki:

  • 250 g sera twarogu,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • około 1/3 szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka truskawek

Przygotowanie:

  1. Do miski włożyć twaróg, rozgnieść go praską do ziemniaków. Dodać jajka, cukier i dokładnie wymieszać. Dodać olej, mleko i znowu wymieszać.
  2. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki z dwóch misek i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać.
  3. Rozgrzać patelnię i nakładać po dwie łyżki ciasta formując placek. Smażyć aż do czasu kiedy urosną i ładnie się zarumienią.
  4. Przewrócić na drugą stronę po około 3 minutach, smażyć jak poprzednio.
  5. Udekorować truskawkami.

Wrap z kurczakiem

  • Taka przekąska sprawdzi się nie tylko jako śniadanie w domu. Wrap z kurczakiem można zabrać do pracy, a nawet podgrzać w kuchence mikrofalowej.

Składniki:

  • 2 placki tortilli,
  • 4 liście sałaty,
  • wędzony kurczak,
  • serek śmietanowy,
  • ogórek świeży.

Przygotowanie:

  1. Placki tortilli posmaruj serkiem, połóż na nie liście sałaty.
  2. Ułóż przy jednym z końców tortilli kurczaka oraz ogórki.
  3. Zacznij ciasto zwijać placki.
  4. Przekrój na dwie części.

Owsianka z malinami

  • Owsianka jest bardzo smaczna i pożywna, a jej wykonanie nie trwa długo. Dzięki dużej ilości płatków owsianych poprawia perystaltykę jelit.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50 g czekolady deserowej,
  • maliny

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane wsypać do garnka i zalać zimną wodą z kranu. Dokładnie wymieszać i odlać mętną wodę. Czynność powtórzyć około 3 razy, aż woda będzie czysta.
  2. Wlać świeżą wodę, dodać wiórki kokosowe i zacząć gotowanie. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut. W tym czasie mieszać co jakiś czas.
  3. Zdjąć pokrywkę, dodać mleko kokosowe oraz cukier. Zdjąć z ognia.
  4. Posypać czekoladą oraz malinami.

Budyń jaglany

  • Kasza jaglana pomaga w znacznym stopniu odkwasić organizm. Zawiera również bardzo dużo witaminy E, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Kasza jaglana w diecie pomaga utrzymać zdrowe stawy, mocne włosy oraz paznokcie. Dodatkowo można podawać ją na wiele sposób między innymi jako budyń jaglany.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 banan,
  • 1/2 łyżki miodu,
  • owoce,
  • syrop malinowy

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłukać na sitku pod strumieniem ciepłej wody. Wsypać do rondelka, wlać szklankę mleka i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
  2. Po upływie tego czasu przełożyć do blendera, dodać banana, miód oraz syrop klonowy, a także szklankę mleka. Całość miksować do momentu połączenia się wszystkich składników.
  3. Budyń przełożyć do mniejszych miseczek dodać owoce lub polać syropem malinowym.

Omlet z papryką i pieczarkami

  • Omlet jest bardzo szybką i prostą w wykonaniu formą placka, którą przygotowuje się z jajek. Tego typu danie można wykonać na śniadanie lub na kolację.

Składniki:

  • 100 g pieczarek,
  • 1/4 cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 papryki,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek mleka

Przygotowanie:

  1. Pieczarki należy umyć oraz dokładnie osuszyć. Pokroić w plasterki.
  2. Na patelni podgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i zeszklić ją przez około 5 minut.
  3. Ogień zwiększyć i dodać pieczarki. Smażyć je przez kolejne 5 minut.
  4. Dodać paprykę, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez około 3 minuty.
  5. Jajka energicznie roztrzepać widelcem, dodać odrobinę mleka, soli i pieprzu.
  6. Dodać podsmażone składniki z patelni. Całość wymieszać.
  7. Na patelni podgrzać masło i wlać masę jajeczną z dodatkami.
  8. Ustawić mały ogień i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć przez około 5 minut.

Wypróbujecie nasze przepisy?

Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!