5 najsmaczniejszych śniadań bez chleba. Wypróbuj je wszystkie!
Smaczne śniadania bez dodatku chleba. Czy to może się udać? Oczywiście, jeśli tylko wypróbujecie nasze smaczne i zdrowe przepisy na śniadania. Przygotowałyśmy ich aż 5. Wypróbujcie je wszystkie.

Wiele osób nie może obejść się bez chleba na śniadanie. Świeżo wypieczona bułeczka czy rogalik z pewnością są bardzo smaczne, jednak i bardzo kaloryczne. Wasze śniadanie nie musi takie być. Wystarczy znaleźć smakołyki, które zastąpią ulubiony chleb lub bułkę.
Sprawdźcie nasze przepisy na śniadanie bez pieczywa!
5 smacznych śniadań bez chleba
Packi serowe z truskawkami
- Do przygotowania placków serowych nie potrzeba dużej ilości wymyślnych składników. Sprawdź ten szybki przepis na słodkie śniadanie bez chleba i ciesz ich smakiem o poranku.
Składniki:
- 250 g sera twarogu,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- około 1/3 szklanki mleka,
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kilka truskawek
Przygotowanie:
- Do miski włożyć twaróg, rozgnieść go praską do ziemniaków. Dodać jajka, cukier i dokładnie wymieszać. Dodać olej, mleko i znowu wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki z dwóch misek i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać patelnię i nakładać po dwie łyżki ciasta formując placek. Smażyć aż do czasu kiedy urosną i ładnie się zarumienią.
- Przewrócić na drugą stronę po około 3 minutach, smażyć jak poprzednio.
- Udekorować truskawkami.
Wrap z kurczakiem
- Taka przekąska sprawdzi się nie tylko jako śniadanie w domu. Wrap z kurczakiem można zabrać do pracy, a nawet podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Składniki:
- 2 placki tortilli,
- 4 liście sałaty,
- wędzony kurczak,
- serek śmietanowy,
- ogórek świeży.
Przygotowanie:
- Placki tortilli posmaruj serkiem, połóż na nie liście sałaty.
- Ułóż przy jednym z końców tortilli kurczaka oraz ogórki.
- Zacznij ciasto zwijać placki.
- Przekrój na dwie części.
Owsianka z malinami
- Owsianka jest bardzo smaczna i pożywna, a jej wykonanie nie trwa długo. Dzięki dużej ilości płatków owsianych poprawia perystaltykę jelit.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 2 łyżki cukru,
- 50 g czekolady deserowej,
- maliny
Przygotowanie:
- Płatki owsiane wsypać do garnka i zalać zimną wodą z kranu. Dokładnie wymieszać i odlać mętną wodę. Czynność powtórzyć około 3 razy, aż woda będzie czysta.
- Wlać świeżą wodę, dodać wiórki kokosowe i zacząć gotowanie. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut. W tym czasie mieszać co jakiś czas.
- Zdjąć pokrywkę, dodać mleko kokosowe oraz cukier. Zdjąć z ognia.
- Posypać czekoladą oraz malinami.
Budyń jaglany
- Kasza jaglana pomaga w znacznym stopniu odkwasić organizm. Zawiera również bardzo dużo witaminy E, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Kasza jaglana w diecie pomaga utrzymać zdrowe stawy, mocne włosy oraz paznokcie. Dodatkowo można podawać ją na wiele sposób między innymi jako budyń jaglany.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka,
- 1 banan,
- 1/2 łyżki miodu,
- owoce,
- syrop malinowy
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłukać na sitku pod strumieniem ciepłej wody. Wsypać do rondelka, wlać szklankę mleka i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
- Po upływie tego czasu przełożyć do blendera, dodać banana, miód oraz syrop klonowy, a także szklankę mleka. Całość miksować do momentu połączenia się wszystkich składników.
- Budyń przełożyć do mniejszych miseczek dodać owoce lub polać syropem malinowym.
Omlet z papryką i pieczarkami
- Omlet jest bardzo szybką i prostą w wykonaniu formą placka, którą przygotowuje się z jajek. Tego typu danie można wykonać na śniadanie lub na kolację.
Składniki:
- 100 g pieczarek,
- 1/4 cebuli,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 papryki,
- 4 jajka,
- 5 łyżek mleka
Przygotowanie:
- Pieczarki należy umyć oraz dokładnie osuszyć. Pokroić w plasterki.
- Na patelni podgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i zeszklić ją przez około 5 minut.
- Ogień zwiększyć i dodać pieczarki. Smażyć je przez kolejne 5 minut.
- Dodać paprykę, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez około 3 minuty.
- Jajka energicznie roztrzepać widelcem, dodać odrobinę mleka, soli i pieprzu.
- Dodać podsmażone składniki z patelni. Całość wymieszać.
- Na patelni podgrzać masło i wlać masę jajeczną z dodatkami.
- Ustawić mały ogień i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć przez około 5 minut.
Wypróbujecie nasze przepisy?
Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!