3 sprawdzone przepisy na szparagi zielone. Odkryj ich smak na nowo!
Sprawdź, jakie są najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na szparagi zielone. Wykonanie naszych potraw nie zajmie wam zbyt dużo czasu, dodatkowo nie są pracochłonne.

Sezon na świeże szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa aż do końca czerwca. Te, które są świeże i zielone gotuje się na parze około 4 minut, w osolonej wodzie czas jest krótszy i trwa to tylko 3 minuty. Szparagi warto wcześniej umyć i odciąć twarde końce. Młode i zielone szparagi nie wymagają obierania. Szparagi przyrządza się w bardzo prosty sposób.
Ugotowane, smażone lub grillowane szparagi można wykorzystywać w wielu różnych daniach. Poniżej znajdziecie najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na zielone szparagi.
3 sprawdzone przepisy na szparagi zielone
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami
Zapiekankę z makaronu, kurczaka i szparagów zrobisz bardzo szybko. To smacznie danie z pewnością przypadnie do gustu najmniejszym domownikom. To wszystko zasługa ciągnącego się sera oraz makaronu penne.
Składniki:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów,
- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- 2 łyżki oliwy,
- 150 g makaronu penne,
- ok. 6 kawałków suszonych pomidorów,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 100 g sera camembert,
- 100 g tartej mozzarelli
Przygotowanie:
- Szparagi umyć i odciąg twarde końce. Łodygi pokroić na plastry.
- Kurczaka pokroić, doprawić przyprawami i wymieszać z jedną łyżką oliwy.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na półtorej minuty przed końcem gotowania dodać szparagi.
- Piekarnik nagrzać na 200C. W garnku po makaronie, podgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać kurczaka. Krótko go obsmażyć.
- Wymieszać z pokrojonym na małe kawałki pomidorami.
- Do naczynia wlać śmietankę i dodać pokrojony ser camembert. Podgrzewać około 2 minut.
- Do naczynia z sosem dodać kurczaka oraz makaron i szparagi. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać mozzarellą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20 minut.
Zobacz także: Z grilla, na parze, a może klasyczne? Szparagi są bardzo zdrowe i pyszne!
Zupa krem ze szparagów
Zupa krem to bardzo proste i zarazem nietuzinkowe danie, które można przygotować na wiele okazji. Tego typu zupę można podać jako przystawkę lub kolację z dodatkiem chrupiącego pieczywa.
Składniki:
- 2 pęczki szparagów,
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki masła,
- 2 ziemniaki,
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
- 1,25 litra bulionu jarzynowego,
- drobny pieprz,
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Składniki:
- Szparagi obrać i odciąć grube końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki.
- W garnku roztopić dwie łyżki masła oraz zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodać obrane i ugotowane ziemniaki. Całość smażyć jeszcze przez 10 minut.
- Dodać szparagi oraz dwie łyżki masła i mieszkać około 2 minut. Doprawić przyprawami.
- Wlać bulion i zagotować. Gotować około 6 minut, następnie zmiksować w blenderze z dodatkiem śmietany na krem.
Pęczotto ze szparagami
Kasza pęczak ma bardzo wiele witamin i minerałów, to właśnie dlatego warto dodawać ją do różnych posiłków. Pęczotto ze szparagami to prawdziwa bomba witaminowa, którą warto od czasu do czasu dostarczyć naszemu organizmowi.
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy pęczak,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,
- 300 g piersi indyka,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1/3 szklanki białego wina,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1/3 główki młodej kapusty,
- 1/2 pęczka szparagów,
- 3 łyżki szczypiorku posiekanego
Przygotowanie:
- Na patelnię wlać jedną łyżkę oliwy, wsypać kaszę i ją podsmażyć cały czas mieszając. Dodać cebulę i dokładnie ją zeszklić.
- Pora pokroić i dodać na patelnię.
- Dodać drugą łyżkę oliwy oraz przyprawy prowansalskie. Smażyć jeszcze 5 minut.
- Pokroić indyka na drobne kawałki. Dodać na patelnię, smażyć około 4 minut. Skropić sosem sojowym i dalej podsmażać. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Wlać białe wino i poczekać aż odparuje. Wlać gorący bulion. Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez około 25 minut.
- Kapustę dokładnie umyć i posiekać w paski. Włożyć na patelnię i dokładnie wymieszać. Gotować całość dwie minuty.
- Szparagi umyć, odciąć twardą część. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do potrawy. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 3 minuty. Zdjąć pokrywkę i podgrzewać bez przykrycia jeszcze 6 minut.
- Na sam koniec posypać szczypiorkiem.
Wykonasz jakiś przepis?
Zobacz także: Leczo z cukinią - prosty przepis na pyszny obiad