Obserwuj w Google News

3 przepisy na naleśniki z jagodami. Bardzo smaczne propozycje!

3 min. czytania
29.05.2020 08:34
Zareaguj Reakcja

Naleśniki z jagodami to bardzo szybkie danie lub przekąska. Możesz zapakować je w pudełko i zjeść na lunch w pracy. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila wolnego czasu.

naleśniki z jagodami
fot. Fotografia Pixaby

Jagody to owoce sezonowe, najczęściej dostępne w sklepach od czerwca do lipca. Te niewielkie owoce zawierają wiele właściwości odżywczych i witamin. Warto jest więc dodać je do swojej diety.

W jagodach znajdziemy:

  • witaminę C,
  • witaminę B1,
  • witaminę B2,
  • witaminę E,
  • witaminę A.

Suszone owoce mają działanie przeciwbiegunkowe i pomagają w trawieniu, są przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, odtruwające. Jagody obniżają również poziom cukru we krwi. Należy również zwrócić uwagę na właściwości liści, które działają silnie przeciwbiegunkowo, przeciwcukrzycowo i przeciwzapalnie. Jagody pojawiają się w takich daniach jak pierogi, gofry, naleśniki, racuchy czy ciasta drożdżowe. Z jagód możemy zrobić również konfitury, dżemy czy soki. Jagody są również niskokaloryczne,  w 100 gramach tych świeżych owoców znajdziemy tylko 51 kalorii.

Naleśniki z jagodami

To najprostszy przepis na tego typu danie, bez wątpienia często powinno pojawiać się na twoim stole. Naleśniki z jagodami możecie podawać na śniadanie, w formie obiadu lub lekkiej przekąski.

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • ½ szkl.mleka
  • ¾ szkl.wody mineralnej
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

do ciasta dodajemy:

  • rodzynki-2-3 łyżki
  • żurawina suszona 1-2 łyżki
  • 1 łyżka oleju

nadzienie:

  • jagody, śmietanę
  • 2 łyżki cukru

               

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodajemy składniki: 1/2szkl.mleka, 3/4szkl.wody mineralnej, szczypta soli, cukier waniliowy, 2 jajka wszystko dokładnie wyrabiamy, aby nie było grudek.
  2. Kiedy mamy ciasto naleśnikowe dodajemy: rodzynki-2-3 łyżki, żurawinę suszoną 1-2 łyżki, 1 łyżka oleju, mieszamy i odstawiamy na 15 min aby ciasto odpoczęło.
  3. Upieczone naleśniki smarujemy lub posypujemy jagodami i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem, zwijamy lub składamy, polewamy śmietaną i posypujemy jagodami.

Naleśniki z serem i jagodami

Jeśli nie macie świeżych owoców, nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć mrożonych. Dzięki temu będziecie mogli zrobić naleśniki z waszymi ulubionymi owocami przez cały rok!

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • szklanka mleka
  • 2 mniejsze jajka lub 1 duże
  • 120-150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

Ser do naleśników:

  • kostka twarogu, żółtko
  • 3 - 4 łyżki śmietany 12%, łyżka cukru

Sos jagodowy:

  • kubek jagód, łyżka cukru
  • 3/4 kubka wody
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, mleko, sól - miksujemy na gładką masę. Do ciasta naleśnikowego dodajemy również dwie łyżki roztopionego masła, mieszamy.
  2. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy łyżeczkę masła i wlewamy niepełną chochlę ciasta. Naleśnika smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone naleśniki odkładamy.
  3. Przygotowujemy twaróg - mieszamy ser z żółtkiem, śmietaną i cukrem. Dobrze wyrobiony ser nakładamy na każdego naleśnika. Naleśniki z twarogiem składamy w trójkąty.
  4. Przygotowujemy sos. Umyte jagody wsypujemy do garnka. Dodajemy wodę oraz cukier, zagotowujemy na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w osobnym naczyniu w bardzo małej ilości zimnej wody. Tak rozrobioną mąkę wlewamy do gorących jagód, natychmiast mieszamy. Sos powinien zgęstnieć. Powinien mieć konsystencję kisielu.
  5. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodajemy więcej mąki ziemniaczanej ponownie rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Musimy jednak z mąką uważać. Sos może zgęstnieć po chwili.

Czekoladowe naleśniki z jagodami i mascarpone

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • twaróg 200g,
  • mascarpone 250g,
  • cukier puder 7 łyżeczek,
  • jagody 200g + do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy suche składniki. Dodajemy jajko i mleko i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron na patelni.
  3. Z tej porcji wychodzi 8 cienkich naleśników. Mascarpone i twaróg ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy umyte i osuszone jagody i delikatnie mieszamy.
  4. Każdy z naleśników smarujemy serkiem. Wierzch posypujemy cienko cukrem pudrem i dekorujemy pozostałymi jagodami.

 

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Wyglądasz tak, jak jesz. Te produkty naprawdę wpływają na wygląd naszej cery

Autor: Julita Buczek