Zamknij

Przez tydzień jadła pizze i makarony. Efekty tego eksperymentu były zaskakujące

30.09.2021 12:48
Przez tydzień jadła pizze i makarony. Jakie efekty zauważyła?
fot. Shutterstock

Dania kuchni włoskiej są uniwersalne, ale też bardzo kaloryczne. Ta kobieta udowodniła jednak, że można je jeść bez wyrzutów sumienia.

Mało kto nie lubi włoskiej kuchni. Pizze i makarony są pyszne i można do nich dobrać dowolne składniki, dzięki czemu każdy z nas może wybrać rodzaj dania idealny dla siebie. Są to jednak dość ciężkie potrawy, które nie dość, że mają sporą zawartość glutenu, to jeszcze w ich skład wchodzą kaloryczne sosy. Nie oznacza to wcale, że są szkodliwe dla naszego organizmu. Ta kobieta udowodniła, że po tygodniu jedzenia takich potraw, można się czuć o wiele lepiej. Zobaczcie, jak przebiegał jej eksperyment.

Zobacz także:  Przez tydzień jadła tylko fast foody. To tragicznie wpłynęło na jej wygląd

Przez tydzień jadła tylko pizze i makarony. Jakie efekty zauważyła?

Dziennikarka portalu popsugar.co.uk, Nicole Yi, jest fanką włoskiej kuchni. Nic więc dziwnego, że z ogromną chęcią podjęła się tego wyzwania.

Przez tydzień każdego dnia jej obiad lub kolacja składały się z pizzy czy makaronu. Włoska potrawa była obowiązkowym elementem dnia. Kobieta chciała udowodnić, że wyeliminowanie węglowodanów nie ma wpływu na stan naszego ciała, w związku z czym nie warto z nich rezygnować. 

Okazuje się, że jedzenie tak wysoko energetycznych potraw nie wpłynęło negatywnie na jej samopoczucie. Wręcz przeciwnie. Kobieta zauważyła trzy pozytywne aspekty takiej diety. 

Przede wszystkim miała więcej energii. Miała też o wiele więcej siły podczas treningów. Czuła się bardziej zmotywowana do ćwiczeń, żeby zgubić kalorie, których dostarczyła sobie podczas jedzenia. Najlepsze jest jednak to, że nie miała potrzeby podjadania między posiłkami. Jej zapotrzebowanie na słone przekąski zmalało, bowiem każdego dnia miała ulubione danie w swoim menu. 

Okazuje się zatem, że warto pozwalać sobie na tego typu dania, nawet na diecie. Nie można jednak z nimi przesadzać. 

Zobacz także:  Przez tydzień piła sok z ogórków kiszonych. Jak to wpłynęło na jej ciało i wygląd?

Czy gluten jest szkodliwy dla organizmu? 

Poza tym, że tego typu dania są bardzo kaloryczne, trzeba też wziąć pod uwagę, że wszystko w nadmiarze jest szkodliwe. Także gluten, choć on akurat jest dość kontrowersyjnym składnikiem. Wszystko przez to, że ludzie, którzy mogą go jeść, zaczynają z niego rezygnować, co w rzeczywistości może przynieść skutki odwrotne do zamierzonych. Odmawiają sobie bowiem cennych składników, które zawarte są w zbożach i zapominają o ich uzupełnieniu np. przez rośliny strączkowe. Odstawiając gluten na dłuższy czas, mogą też nabawić się nadwrażliwości na ten składnik, a nawet jego nietolerancji. 

Sam w sobie gluten w rzeczywistości nie jest szkodliwy, chyba że właśnie cierpimy na celiakię. To dania, które go zawierają, często bywają niezdrowe. Są to bowiem właśnie różnego rodzaju fast foody - pizze, kebaby, ciasta oraz białe pieczywo - za pośrednictwem których dostarczamy sobie jeszcze więcej szkodliwych substancji. 

Zobacz także:  Przez tydzień piła tylko wodę. Jak to wpłynęło na jej ciało i wygląd?

Źródło: popsugar.co.uk