Zamknij

Olej z pestek arbuza zwalcza niedoskonałości i pielęgnuje cerę. Sprawdź, jak go stosować

26.01.2021 15:54
olejek do twarzy
fot. Shutterstock

Olej z pestek arbuza to składnik wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jednak doskonale sprawdza się też samodzielnie. Sprawdź, jak go stosować, aby zapewnić swojej cerze zdrowy wygląd, gładkość i nawilżenie.

Olej z pestek arbuza to nie tylko wspaniały dodatek do potraw, ale też świetny kosmetyk, który pielęgnuje cerę i włosy. Dzięki zawartym w nim witaminom skóra staje się nawilżona, odżywiona i elastyczna. Sprawdź, co jeszcze należy wiedzieć na temat oleju z pestek arbuza.

Olej z pestek arbuza - właściwości

Olej z pestek arbuza to kosmetyczny hit stosowany od lat. Powstaje z nieprażonych pestek arbuza i poddawany jest procesowi tłoczenia na zimno. Zawiera on kwasy tłuszczowe: palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy oraz witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, a także cynk, selen i potas. Ten naturalny produkt można stosować w pielęgnacji skóry i włosów. Posiada on wiele zbawiennych właściwości pielęgnacyjnych i leczniczych. Można korzystać z niego na różne sposoby w zależności od naszych preferencji.

Olej pestek arbuza zapewnia szereg korzyści:

  • działa przeciwzapalnie,
  • wspomaga leczenie trądziku,
  • chroni organizm przed pasożytami,
  • chroni włosy przed rozdwajaniem,
  • można stosować go podczas masażu,
  • nawilża skórę,
  • wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.

Olej z pestek arbuza nie powoduje żadnych efektów ubocznych, jest łatwy w zastosowaniu i niedrogi. Za 100 ml produktu zapłacimy około 10 zł. Produkt ten ma zbawienny wpływ na cerę, włosy i zdrowie dzięki składnikom znajdującym się w pestkach. Zawierają one:

  • retinol,
  • witaminy z grupy B, czyli kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6),
  • witaminę C,
  • minerały (fosfor, cynk, żelazo, magnez, mangan, miedź, potas),
  • cytrullinę.

Zobacz także: Jak zrobić bubble nails? Efekt piany na paznokciach to hit Instagrama

Olej z pestek arbuza - zastosowanie w pielęgnacji skóry

Olej z pestek arbuza sprawdza się w połączeniu z innymi kosmetykami (np. balsamami oraz kremami). Znajdziemy go też w gotowych produktach, takich jak kremy przeciwzmarszczkowe, pomadki do ust, kosmetyki dla dzieci, maski i odżywki do włosów i paznokci oraz płyny do kąpieli.

Polecamy też używać go osobno. Ten naturalny produkt można aplikować na każdy rodzaj skóry - suchą, mieszaną i tłustą. Olej z pestek arbuza warto nakładać raz dziennie na oczyszczoną twarz. Wystarczy nanieść odrobinę produktu i poczekać aż skóra go całkowicie wchłonie. Efekty będą natychmiastowe. Cera stanie się nawilżona, lśniąca i rozświetlona.

Olej z pestek arbuza polecamy też stosować na włosy. Dzięki niemu twoje pasma staną się lśniące i gładkie. Ponadto uchronisz je przed rozdwojeniem. Nanieś produkt na same końce i sprawdź efekty. Zabieg powtarzaj regularnie.

Olej z pestek arbuza - zastosowanie w pielęgnacji włosów

Olej z pestek arbuza nawilża, odżywia i wzmacnia włosy. Często stosuje się go podczas różnych domowych zabiegów. Można dodać go do ulubionej maski lub odżywki. Dobrze też sprawdzi się podczas olejowania pasm. Ten zabieg jest bardzo prosty. Wetrzyj odrobinę produktu w końcówki lub całą długość włosów. Po odczekaniu około godziny umyj dokładnie czuprynę szamponem. Już po pierwszym zastosowaniu pasma będą lśniącę, odżywione i gładkie w dotyku.

Olej z pestek arbuza pielęgnuje też kondycję skóry głowy. Wmasuj go dokładnie i po godzinie umyj włosy. W ten sposób dostarczysz jej cenne składniki.

Zobaczcie w galerii, jakie są najpopularniejsze błędy urodowe, które popełniamy każdego dnia.