Oceń
Moda na azjatyckie jedzenie trwa. Wonton wywodzi się z kuchni chińskiej i to potrawa, którą koniecznie trzeba wypróbować!
Wonton to rodzaj chińskich pierożków. Najczęściej podaje się je w towarzystwie aromatycznego bulionu. Pierożki wonton faszeruje się mieloną wieprzowiną, ostrygami, krewetkami oraz dodaje olej sezamowy i sos sojowy.
Wonton, obok ramenu i pho, to jedna z najpopularniejszych zup orientalnych. Te pierożki w aromatycznej zupie bez problemu przygotujecie w domu.
Kluczem do sukcesu jest aromatyczny rosół - gotujemy go wcześniej, następnie dodajemy przyprawy, dzięki którym nabierze bardziej orientalnego smaku.
Jak zrobić zupę wonton w domu?
Łatwy przepis na wonton, który przygotujesz w domu!
Masz gotowy rosół? Teraz wystarczy go odpowiednio przyprawić, a następnie ulepić pierożki. Sprawdź, jak przygotować domowy wonton!
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 250 gramów ugotowanej zmielonej wieprzowiny
- 2 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść kolendry
- imbir wielkości kciuka
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
Przyprawy, które nadadzą aromatu zupie:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść świeżej kolendry
Przygotowanie zupy wonton:
- Do podgrzanego rosołu dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- W misce wymieszaj mąkę, jajko, szczyptę soli oraz ciepłą wodę.
- Zagnieć te wszystkie składniki na elastyczne ciasto. W przypadku gdy wyjdzie zbyt gęste, można dodać odrobinę mąki.
- Ciasto odłóż na 10-15 minut i w tym czasie przygotuj farsz.
- Ugotowane wcześniej mięso wymieszaj z imbirem, czosnkiem, cebulką, sosem sojowym, olejem sezamowym i posiekaną kolendrą.
- Ciasto rozwałkuj i pokrój na małe kwadraty (4 cm w boku). Na każdy kwadrat nałóż solidną łyżkę farszu i sklej rogi. Nie rób tego, jak polskie pierogi, tylko zwijaj w sakiewkę.
- Gotowe pierożki ułóż na desce (możesz ją wcześniej delikatnie posypać mąką, dzięki temu pierożki nie przykleją się do deski).
- Pierożki należy ugotować na parze. Dlatego przygotuj odpowiedni garnek i rozgrzej w nim wodę.
- Żeby pierożki nie przykleiły się, warto położyć papier do pieczenia.
- Pierożki gotuj na parze przez 12 minut.
- Do głębokiego talerza wlej orientalną zupę, dodaj ugotowane pierożki i posyp szczypiorkiem.
Zobacz także: Makaron po tajsku. Poznaj przepis na pyszny i prosty lunch!
Przepis na pierożki wonton z krewetkami
Do przygotowania farszu na pierożki wonton często używa się krewetek. Jak przygotować takie nadzienie?
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 180 gramów oczyszczonych krewetek
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 dymki
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie pierożków wonton:
- Seler naciowy drobno posiekaj i przełóż do miski.
- Krewetki również posiekaj - możesz je zblendować.
- Dodaj posiekaną dymkę i czosnek.
- Następnie dopraw sosem rybnym.
- Farsz wymieszaj dokładnie i odstaw.
- Mąkę wymieszaj z ciepłą wodą i solą.
- Następnie zgnieć w elastyczne ciasto.
- Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto - musi być cienkie!
- Pokrój ciasto na kwadraty o boku 5 cm.
- Na każdym kwadracie ułóż łyżkę farszu.
- Pierożki zwiń w sakiewkę.
- Przygotuj garnek do gotowania na parze i wlej wodę.
- Naczynie, w którym będziesz układać pierożki, wyłóż papierem do pieczenia.
- Pierożki gotuj na parze przez 12 minut.
Zobacz także: Zupa kimchi - poznaj przepis na ten popularny azjatycki przysmak!
Oceń artykuł

