Oceń
Sos winegret pochodzi z kuchni francuskiej. Jego podstawą jest ocet wymieszany z dobrej jakości oliwą. Do winegret dodaje się sól oraz pieprz. Warto wiedzieć, że sól najlepiej dodać od razu do czystego octu, ponieważ oliwa utrudnia rozpuszczanie się soli. Można również dodać sosowi aromatu za pomocą ziół – pietruszki czy cząbru i czosnku. Smak można podkręcić dodając musztardę.
Ocet w sosie można zastąpić dodatkiem soku z cytryny. Winegret podaje się głównie do sałatek, ale równie dobrze komponuje się z warzywami ugotowanymi na parze, owocami morza, mizerią i niektórymi mięsami.
Przygotowaliśmy cztery przepisy na sos winegret, z którymi poradzi sobie każdy. Są one łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Łatwy przepis na sos winegret
Wiele osób sięga po klasyczny przepis, przygotowywany na podstawie francuskich tradycji. Potrzebujemy zaledwie kilku składników i jednej miseczki. Przygotowanie tradycyjnego sosu winegret zajmie nie więcej niż pięć minut. Do podkręcenia smaku, polecamy dodać musztardę i niewielką ilość soku z cytryny.
Składniki:
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- ½ łyżki octu
- Łyżka soku z cytryny
- Łyżka musztardy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Do miski wlej ocet, dodaj sól i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
- Następnie dodaj sok z cytryny oraz musztardę.
- Mieszaj do połączenia składników, stopniowo dodawaj oliwę.
- Na sam koniec dopraw pieprzem.
Zobacz także: Poznaj prosty przepis na wielkanocny sos tatarski!
Ziołowy sos winegret
Ziołowy sos winegret będzie idealnym dodatkiem do każdej sałatki. Obecność ziół sprawi, że sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Sekretem jest użycie odpowiednich ziół. My polecamy świeżą bazylię, czosnek oraz cząber.
Składniki:
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- ½ łyżki octu
- Łyżka soku z cytryny
- Garść świeżej bazylii
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka cząbru
- Pół łyżeczki czosnku
Przygotowanie:
- Zacznij od dokładnego posiekania bazylii, następnie przełóż ją do miseczki.
- W drugiej misce wymieszaj ocet z solą.
- Do octu i soli dodaj sok z cytryny.
- Mieszając stopniowo dodawaj oliwę z oliwek.
- Dopraw pieprzem, łyżeczką cząbru oraz czosnkiem.
- Otrzymany sos przelej do miseczki z bazylią, upewnij się, żeby została dokładnie przykryta sosem.
Dla najlepszego smaku – dokładnie wymieszaj bazylię z sosem, następnie odstaw na minimum pół godziny. Dzięki temu sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Winegret z dodatkiem miodu
Sosy miodowo-musztardowe są bardzo popularnym dodatkiem do sałatek. Do sosu winegret możesz również dodać miód i musztardę – najlepiej ostrą. Tak przygotowany winegret nada charakteru każdej sałatce, ale sprawdzi się również jako dodatek do kanapki. Możesz nim polać kurczaka. Sprawdź, jak go przygotować.
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- Sól do smaku
Przygotowanie:
- Przelej ocet do miski, następnie dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj oliwę z oliwek, łyżkę miodu i łyżkę musztardy.
- Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Dla lepszego smaku możesz odstawić sos winegret na minimum pół godziny – dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Winegret w wersji włoskiej
Jeśli uważasz, że klasyczny winegret jest zbyt mało intensywny w smaku, to możesz wypróbować „włoską” odsłonę tego sosu. Zobaczysz, że sos pod wpływem aromatycznych ziół i tartego parmezanu nabierze charakteru.
Składniki:
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- ½ łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczkę oregano
- 1 łyżeczkę bazylii
- 1 łyżeczkę majeranku
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczkę tartego parmezanu
Przygotowanie:
- Do dużej miski dodaj ocet, wysp szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj oliwę z oliwek i przyprawy, następnie dokładnie wymieszaj.
- Na sam koniec dodaj łyżeczkę tartego parmezanu.
Zobacz także: Przepis na sos czosnkowy jest bardzo prosty! Do dań z grilla pasuje świetnie
Oceń artykuł