Oceń
Czy kawa jest zdrowa? Naukowcy spierają się o to od lat. Wiele badań potwierdza, że regularne picie niewielkiej ilości kawy ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. To produkt, który stymuluje pracę mózgu, poprawia krążenie krwi i korzystnie wpływa na nastrój. Kawa zawiera także antyoksydanty - kwas chlorogenowy i kawowy - które neutralizują wolne rodniki tlenowe, jednocześnie zmniejszając ryzyko powstawania niektórych chorób.
Warto jednak pamiętać, że te informacje dotyczą czarnej kawy. Wszelkie dodatki: cukier, słodzik, mleko, czekolada, syrop – sprawiają, że kawa staje się deserem i traci swoje prozdrowotne właściwości. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest także to, jakie produkty spożywcze popijamy kawą. Niektórych połączeń warto unikać, jeśli nie chcemy narazić się na nieprzyjemności żołądkowe.
Kawa z mlekiem? Z tego połączenia lepiej zrezygnuj
Miłośników białej kawy nie brakuje. Eksperci zaznaczają jednak, że dodawanie do tego napoju mleka, wbrew popularnej opinii, nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego? Krowie mleko jest bogatym źródłem wapnia. Ilość tego składnika w przeliczeniu na 100 ml napoju wynosi aż 120 mg. Tymczasem kawa znacznie ogranicza wchłanialność wapnia.
Zobacz również: 3 triki, które sprawią, że kawa będzie o wiele zdrowsza
Tego nie popijaj kawą: Mięsne posiłki
Badania dowiodły także, że łączenie kawy z mięsem, zwłaszcza czerwonym, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Dlaczego? Mięsa oraz wędliny bogate są w cynk. Solidna porcja czerwonego mięsa zazwyczaj pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek dla osoby dorosłej. Tymczasem kawa może blokować wchłanianie cynku z pożywienia – wszystko przez duże ilości garbników.
Jesteś na diecie wegetariańskiej? Tych produktów nie łącz z kawą
Jakich jeszcze produktów nie powinniśmy łączyć z kawą? Ten napój ze względu na obecność garbników ogranicza wchłanianie żelaza niehemowego, którego źródłem są głównie produkty roślinne np. soczewica i soja. Wspomniane produkty spożywcze ważne są przede wszystkim w diecie wegetariańskiej.
Po spożyciu solidnej porcji soczewicy warto odczekać, by substancje odżywcze wchłonęły się do organizmu. Dopiero później możemy sięgnąć po małą czarną.
radioZET.pl
Oceń artykuł