Oceń
Kuchnia hiszpańska jest niezwykle różnorodna. Jedną z największych wizytówek jest tortilla de patatas, która przypomina omlet! Przygotowanie tego dania jest banalnie proste.
Tortilla de patatas to inaczej tortilla z ziemniaków. To danie charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej. W rzeczywistości to omlet z ziemniakami.
Hiszpanie traktują tortillę de patatas jako danie, którym można rozpocząć dzień, dlatego często serwują je na śniadanie. Prawda jest taka, że potrawa cieszy się popularnością, więc można się nią zajadać o każdej porze dnia.
Jak przygotować tortillę de patatas w domu?
Klasyczny przepis na tortillę de patatas
Danie z tego przepisu przygotujesz naprawdę szybko, do tego potrzeba niewiele składników, które większość z nas ma w domach. Sprawdź, jak przygotować klasyczną wersję tortilli de patatas.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 5 jajek
- olej do smażenia
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ziemniaków - obierz je ze skórki, a następnie dokładnie umyj.
- Ziemniaki pokrój bardzo cienko w plastry.
- Cebulę obierz i przemyj zimną wodą (to niezawodny sposób na to, żeby nie uronić łez przy jej krojeniu), następnie cebulę pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie już rozgrzany, to dodaj ziemniaki.
- Ziemniaki smaż przez 7 minut i mieszaj je co jakiś czas, żeby się nie przypaliły.
- Po tym czasie dodaj pokrojoną wcześniej cebulę.
- Przypraw solą.
- Danie duś na małym ogniu przez kolejne 7 minut.
- Po tym czasie postaraj się rozdrobnić ziemniaki kopystką - powinny się łamać bez problemu.
- Następnie ziemniaki i cebulę należy odsączyć z tłuszczu - możesz do tego wykorzystać sitko kuchenne.
- W misce rozbij jajka i dokładnie wymieszaj.
- Jajka powinny być lekko ubite.
- Do jajek dodaj wystudzone ziemniaki i cebulę.
- Całość wymieszaj dokładnie.
- Na patelni rozgrzej oliwę, następnie wlej masę jajeczno-ziemniaczaną.
- Smaż po 5-6 minut na złoty kolor.
- Na patelni połóż odwrócony talerz i zsuń na niego tortillę.
- Następnie ponownie zsuń tortillę na patelnię, żeby zrobiła się druga strona.
- Smaż przez kolejne 5-6 minut.
Zobacz także: Paella to wizytówka kuchni hiszpańskiej! Sprawdź, jak łatwo zrobić ją w domu!
Przepis na tortillę de patatas z warzywami
Przepis na tortillę de patatas można urozmaicać. Do dania można dodawać warzywa czy ser feta. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę!
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 4 jajka
- 1 mała cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży plaster sera feta
- sól i pieprz do smaku
- zioła - na przykład oregano lub bazylia
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój na cienkie plastry.
- Rozgrzej olej na patelni, a gdy będzie już gorący, dodaj ziemniaki.
- Ziemniaki smaż przez 12 minut.
- Sparz pomidora, obierz go ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek posiekaj.
- Cebulę, paprykę również pokrój w drobną kostkę.
- Warzywa przełóż na osobną patelnię, na której wcześniej rozgrzejesz olej, podgrzewaj na małym ogniu do momentu aż wyparuje woda.
- W misce rozbij jajka i ubij je z solą i pieprzem.
- Dodaj ziemniaki i przygotowane wcześniej warzywa.
- Do masy jajeczno-warzywnej dodaj fetę.
- Całość wymieszaj, aby składniki wymieszały się ze sobą.
- Tortillę de patatas smaż na małym ogniu pod przykryciem.
- Na patelni połóż odwrócony talerz i zsuń na niego tortillę.
- Następnie ponownie zsuń tortillę na patelnię, żeby usmażyła się druga strona.
Zobacz także: Churros to hiszpański przysmak! Te łakocie bez problemu przygotujesz w domu!
Oceń artykuł

