Oceń
Biała kapusta pochodzi z rodziny kapustowatych. Swoje pochodzenie wiąże się z rejonami basenu Morza Śródziemnego. Istnieje wiele odmian białej kapusty, różnią się od siebie wyglądem oraz okresem wegetacji. Liście białej kapusty bardzo mocno do siebie przylegają. Niektóre główki ważą nawet 5 kg. Białą kapustę można spożywać na różne sposoby, surowej, gotowanej, smażonej, duszonej, a także kiszonej. Z kapusty zrobimy smaczny bigos, gołąbki, zupę czy krokiety.
Zobacz także: 4 zdrowe przepisy na młodą kapustę - co można z niej zrobić?
Kapusta bogata jest w witaminę C, błonnik, potas, żelazo, wapń, a także kwas foliowy. Spożywanie kapusty poprawi funkcjonowanie układu immunologicznego, a także oczyści organizm z toksyn oraz rodników. Sok z kapusty pomaga w diecie wrzodowej.
Surówka z białej kapusty - przepis
- Surówkę z białej kapusty przygotujesz szybko oraz z łatwo dostępnych składników. Jeśli lubisz odżywiać się zdrowo, koniecznie wypróbuj prosty przepis na surówkę z białej kapusty.
Składniki:
- 1/4 główki białej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1/2 pęczka koperku,
- 1/2 cebuli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego,
- pieprz,
- sól
Przygotowanie:
- Biała kapustę należy umyć i poszatkować. Następnie przełożyć do dużej miski. Dodać pokrojoną cebulę.
- Obrać marchew, poszatkować i dodać do kapusty. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę przypraw.
- Odstawić na 15 minut, aby całość się “przegryzła”.
- Do drugiej, mniejszej miski wlać oliwę, ocet winny, dosypać odrobinę cukru, pieprzu. Całość wymieszać. Do kapusty dodać koperek oraz dolać oliwę z przyprawami.
- Wszystko dokładnie wymieszać. Można podawać, jako dodatek do obiadu lub lekką przekąskę do grilla.
Surówka z białej kapusty oraz papryki
- Kolorowa surówka z białej kapusty oraz papryki to idealny dodatek do ziemniaków oraz kotleta schabowego lub mielonego. Ten typowo polski posiłek z pewnością sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu.
Składniki:
- 0,5 kg białej kapusty,
- 1 papryka,
- 1 marchew,
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
zalewa składniki:
- 1 łyżka octu,
- 3 łyżki oliwy,
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Kapustę drobno poszatkować. Paprykę pokroić na małe paseczki i dodać do kapusty. To samo zrobić z marchewkę.
- Wymieszać wszystkie składniki do zalewy. Dodać ją do warzyw. Po upływie kilku godzin można dokładnie wymieszać surówkę.
Zobacz także: Pulpety w sosie pomidorowym – przepisy na ten przepyszny obiad!
Oceń artykuł