Oceń
Pieczarki to jedne z najbardziej popularnych grzybów uprawianych na świecie. Posiadają bardzo dużo witamin z grupy B, a także wiele związków bioaktywnych. Naukowcy potwierdzili, że pieczarki posiadają działanie przeciwnowotworowe, antybakteryjne oraz genoprotekcyjne. Wiele osób wykorzystuje je jako główny składnik dania lub je je na surowo. Pieczarki są niskokaloryczne, a dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, a także kwasu foliowego czy witamin D oraz C.
Zobacz także: Łosoś z grilla - poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie!
Sos pieczarkowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Urozmaici każdą potrawę oraz stanie się idealnym dodatkiem do mięs pieczonych lub grillowanych. Sos pieczarkowy cieszy się duża popularnością ze względu na szybkość w przygotowaniu oraz łatwo dostępne składniki. Kremowa konsystencja sosu z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi odpowiednio doprawione potrawy. Klasyczny, kremowy sos charakteryzuje się pieczarkami, czosnkiem oraz drobno skrojoną cebulką.
Sos pieczarkowy - Jak zrobić sos pieczarkowy?
Składniki:
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 125 ml śmietany 30%,
- sól, pieprz do smaku,
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulkę, czosnek obrać i drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy oraz łyżkę masła. Dodać cebulę, podsmażyć do momentu aż cebulka nabierze złotego koloru. Dorzucić czosnek i smażyć jeszcze około 2 minut.
- Do cebuli oraz czosnku dodać łyżkę masła i dorzucić pieczarki, podkręcić ogień i smażyć 5 minut aż grzyby się zarumienią. Mieszać łyżką oraz dodać odrobiną soli.
- Na patelnię wlać śmietankę, doprawić pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość gotować do połączenia wszystkich składników.
Sos pieczarkowy do makaronu
- Sos pieczarkowy do makaronu z pewnością może być wykorzystany jako dodatek do klusek śląskich lub nawet kopytek. Przygotowanie sosu nie zajmie ci zbyt wiele czasu, dlatego przepis z pewnością sprawdzi się wśród tych z was, którzy nie lubią gotować.
Składniki:
- 500 g ulubionego makaronu,
- 600 g pieczarek,
- 1 duża lub 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 szklanki śmietany 30%,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- posiekana natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron posolić i zagotować według instrukcji na opakowaniu.
- Pieczarki umyć dokładnie i pokroić w plasterki.
- Cebulkę obrać oraz pokroić.
- Czosnek przecisnąć przez praskę oraz zetrzeć na tarce.
- Zeszklić cebulę na rozgrzanej patelni. Dodać czosnek oraz pieczarki.
- Wszystko smażyć przez 7 minut na patelni, by pieczarki się lekko zarumieniły.
- Do pieczarek dodać masło, natkę pietruszki oraz odrobinę soli. Wszystko smażyć przez 3 minuty.
- Makaron odcedzić i podawać z gęstym sosem. Można posypać pietruszką.
Sos pieczarkowy do kopytek
- Sos pieczarkowy dodany do kopytek z pewnością je urozmaici. Kopytka oraz sos pieczarkowy to połączenie idealne, dlatego jeśli lubicie proste i łatwe w wykonaniu dania, koniecznie spróbujcie przygotować ten przepis.
Składniki:
- kopytka przepisu,
- 500 g pieczarek,
- 3 cebule,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki,
- 250 ml śmietany krowiej,
- 1 łyżka masła lub oleju
Przygotowanie:
- Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki lub w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło, olej oraz wrzucić rozdrobnioną cebulę i dusić kilka minut. Dodać pieczarki i smażyć kolejne kilka minut. Na koniec dodać śmietankę oraz pietruszkę.
- Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić przyprawami.
- Ugotowane kopytka polać sosem pieczarkowym.
Zobacz także: Ziemniaki z grilla - poznaj 4 proste przepisy!
Sprawdź, gdzie powinieneś spędzić majówkę!
Oceń artykuł