Oceń
Sos kurkowy kojarzy się z pewnego rodzaju rarytasem, często przyrządzanym podczas sezonu na grzyby. Zimą można go przygotować z mrożonych kurek. Podpowiadamy, jak przygotować aromatyczny sos kurkowy!
Sos kurkowy pasuje do wielu dań. Idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju makaronami, ryżem, pieczeniami, kurczakiem czy polędwiczkami. Można go połączyć ze śmietaną, jogurtem naturalnym czy serkiem mascarpone. Idealnie komponują się z smażoną cebulką i świeżą natką pietruszki.
Warto jeść kurki nie tylko ze względu walorów smakowych, ale i odżywczych. Kurki zawierają potas, jod, miedź, żelazo, cynk, ale też liczne witaminy, mowa między innymi o:
Kurki można gotować, smażyć, dusić, ale również marynować. Sezon na kurki rozpoczyna się w czerwcu a kończy się w listopadzie.
Kurki są niskokaloryczne - w 90% składają się z wody. Na 100 g świeżych kurek przypada zaledwie 38 kcal.
Sprawdź, jak przygotować aromatyczny sos kurkowy!
Prosty sos kurkowy do polędwiczek i schabu
Sos kurkowy dopełni smak polędwiczki. Nie potrzeba do jego przygotowania wielu składników, a jego gotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Sprawdź, jak przygotować kremowy sos kurkowy do polędwiczek!
Składniki:
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany
- Pieprz
- Sól
- Gałka muszkatołowa
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania kurek – umyj je dokładnie, pozbądź się ziemi, następnie odsącz je z wody i ułóż na ręczniku papierowym.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę.
- W tym samym czasie rozgrzej masło na patelni.
- Dodaj cebulę i mieszaj, żeby się nie przypaliła.
- Dodaj śmietanę i podgrzewaj przez chwilę stale mieszając.
- Dopraw szczyptą pieprzu, soli oraz gałki muszkatołowej.
- Posyp obficie natką pietruszki.
Podawaj z polędwiczkami lub schabem. Sos kurkowy idealnie sprawdzi się też z kurczakiem.
Sos kurkowo-śmietanowy do makaronu
Dania z makaronu przygotowuje się szybko – mają być gorące i sycące, dlatego sos kurkowy z tego przepisu przygotowuje się równie błyskawicznie. Jest aromatyczny i kremowy. Sprawdź, jak go przygotować.
Składniki:
- 250 g kurek
- 1 szklanka śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- Pieprz
- Sól
- Gałka muszkatołowa
- Oregano
- Ostra papryka
Przygotowanie:
- Umyj kurki i wysusz je na ręczniku papierowym – dzięki temu pozostaną chrupiące.
- Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę.
- Rozpuść masło na patelni, następnie dodaj cebulę i czosnek.
- Dodaj kurki i podsmażaj przez chwilę.
- Wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu.
- Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, oregano oraz ostrą papryką.
- Posyp obficie natką pietruszki.
Taki sos kurkowy najlepiej sprawdzi się jako dodatek do makaronu, ale również będzie pyszny z kurczakiem i polędwiczką.
Sos kurkowy do kurczaka
Sos kurkowy do kurczaka idealnie sprawdzi się z dodatkiem warzywnego bulionu. Nie będzie taki gęsty. Kurczaka można podać z ryżem lub makaronem. Nie zapomnij o natce pietruszki!
Składniki:
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyj dokładnie kurki i wysusz je na ręczniku papierowym.
- Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę.
- Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj czosnek i cebulę.
- Wrzuć kurki i podsmażaj je przez chwilę z cebulą.
- Dodaj szklankę śmietany i gotuj przez chwilę.
- Dodaj bulion.
- Gotuj sos przez 15 minut na wolnym ogniu.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Na samym końcu posyp natką pietruszki.
Zobacz także: Sos musztardowy – kilka pomysłów na sos, który podkręci każde danie!
Sos kurkowy bez śmietany
Sos kurkowy bez śmietany? Dlaczego nie! Osoby, które dbają o linię wcale nie muszą rezygnować ze sosów – zamiast śmietany można wykorzystać jogurt naturalny lub serek mascarpone. Sprawdź, jak przygotować kremowy sos kurkowy bez śmietany.
Składniki:
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub serka mascarpone
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Oliwa z oliwek
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Kurki dokładnie umyj i osusz.
- Pokrój cebulę w małą kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i dodaj cebulę.
- Następnie dodaj kurki i mieszaj przez chwilę.
- Dodaj jogurt lub mascarpone i wymieszaj.
- Dodaj przyprawy – po szczypcie każdej.
- Na samym końcu obficie posyp natką pietruszki.
Zobacz także: 4 smaczne przepisy na sos żurawinowy - wypróbuj szybkie pomysły!
Oceń artykuł

