Oceń
Na pewno każdy zna sałatkę Cezar, która jest dostępna w niemal wszystkich restauracjach, na dodatek jest sycąca i łatwa w przygotowaniu. Jej sekretem jest sos – podpowiadamy, jak go przygotować.
Sałatka Cezar jest dostępna w menu niemal każdej restauracji, często pojawia się też na naszych stołach podczas różnego rodzaju uroczystości. Jej sekretem jest gęsty, aromatyczny sos na bazie majonezu i sosu Worcestershire. Sos Cezar sprawdza się nie tylko w sałatkach jest również idealny na kanapki.
Sałatka Cezar wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, a dokładnie z Nowego Jorku. Sałatka przeszła już wiele modyfikacji, każdy może ją przygotować wedle uznania. Jednak przeważnie nie pomija się parmezanu, a chrupiącą sałatę obficie polewa się aromatycznym i gęstym sosem.
Sos Cezar nie należy do dietetycznych dań, ale można przygotować mniej kaloryczną wersję. Powinien mieć gęstą konsystencję. Sprawdź, jak go przygotować.
Prosty sos Cezar
Sos Cezar można przygotować w bardziej dietetycznej wersji – bez majonezu. Dzięki temu wykonuje się go w zaledwie kilka minut, a lista składników nie jest zbyt długa. Podpowiadamy, jak przygotować prosty sos Cezar, który sprawdzi się w sałatce oraz jako dodatek do kanapki.
Składniki:
- 1 żółtko
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz i sól do smaku
- Parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Należy zacząć od przygotowania miski – umieść w niej żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżkę oliwy.
- Wymieszaj dynamicznie.
- Następnie ucieraj masę blenderem – powinien powstać jasny sos o gładkiej konsystencji.
- Dodaj łyżeczkę musztardy oraz sosu Worcestershire i wymieszaj dokładnie.
- Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Na samym końcu możesz dodać do sałatki trochę tartego parmezanu.
Sos Cezar na majonezie
Sos Cezar można przygotować na bazie samodzielnie wykonanego majonezu – niewiele osób ma na to czas i ochotę, dlatego powstały alternatywy, w których wykorzystuje się gotowy majonez. Ten sos odmieni każdą sałatkę!
Składniki:
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Garść tartego parmezanu
- 3 filety anchois
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Do miski włóż majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Posiekaj anchois i dodaj je do majonezu.
- Dodaj łyżkę oliwy z oliwek oraz sok z cytryny i wymieszaj.
- Na samym końcu dodaj starty ser.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zobacz także: Poznaj prosty przepis na sos tatarski!
Sos Cezar na żółtkach jajek
Sos Cezar na żółtkach jajek będzie zachwycał kolorem i konsystencją. Zwłaszcza jeśli dodamy musztardę i tarty ser. Taki aromatyczny sos sprawdzi się do sałatek, ale również grillowanego, pieczonego lub smażonego kurczaka. Jak go przygotować?
Składniki:
- 3 żółtka jaj
- 1 łyżeczka musztardy – wybierz łagodną
- 1 ząbek czosnku
- Pół łyżeczki octu winnego
- Pół szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Garść tartego parmezanu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania bazy sosu – żółtka umieść w dużej misce i wymieszaj je z musztardą.
- Dodaj ocet i następnie stopniowo dolewaj oliwę.
- Ubij na gładką masę.
- Następnie dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny.
- Na samym końcu dodaj garść tartego parmezanu i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo
Oceń artykuł
