Oceń
Sos brokułowy przygotowuje się szybko i łatwo. Można go przygotowywać przez cały rok – zimą z mrożonych brokułów. Sos odmieni każde danie – najlepiej sprawdzi się w makaronach czy w duecie z grillowaną piersią z kurczaka.
Bazą tego sosu są brokuły, które mają wiele walorów smakowych i zdrowotnych. To jedne z najzdrowszych warzyw. Brokuły mają właściwości antynowotworowe, chronią również przed wrzodami, pomagają w walce z nadciśnieniem tętniczym. Brokuły są również dietetyczne - mają zaledwie 35 kalorii w 100 gramach.
Brokuły są bogatym źródłem potasu, witaminy C, A, B6 czy kwasu foliowego. Zawierają również wapń, magnez czy sód.
Jak przygotować sos brokułowy?
Sos brokułowo-serowy
Brokuły sprawdzą się w połączeniu z serem. Sos brokułowo-serowy można podawać z makaronem oraz kurczakiem. Przygotowuje się go szybko. Jego bazą jest śmietanka i serek topiony. Jak go przygotować?
Składniki:
- Pół szklanki mleka
- Pół szklanki śmietany
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 opakowanie serka topionego
- Garść tartego sera
- Szklanka brokuła
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od ugotowania brokuła na parze – wystarczą 3-4 minuty. Ważne, żeby brokuł był al dente.
- W garnku umieść masło i roztop je na małym ogniu – uważaj, żeby go nie przypalić.
- Na rozgrzane masło wrzuć łyżkę mąki i dynamicznie wymieszaj.
- Następnie wlej mleko, wymieszaj.
- Po chwili dodaj śmietanę.
- Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Na samym końcu wrzuć ser.
- Mieszaj dynamicznie do połączenia składników.
- Pozwól, by sos się „ciągnął” przez moment w garnku – mieszaj od czasu do czasu.
- Sos będzie gotowy, gdy nabierze kremowej konsystencji.
Podawaj z makaronem lub kurczakiem. Posyp zieloną pietruszką.
Zobacz także: Sos bazyliowy – jak go zrobić i do czego go dodawać?
Sos brokułowo-śmietanowy
Brokuł sprawdzi się w sosie śmietanowym. Przygotowanie sosu jest łatwe, nie wymaga dużego wkładu pracy, poza tym nie będziesz do tego potrzebować wielu składników. Sprawdź, jak przygotować sos borkułowo-śmietanowy!
Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł
- 1 szklanka śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- Garść tartego parmezanu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyj brokuła, następnie podziel na różyczki i gotuj około 4 minuty na parze.
- Następnie posiekaj brokuła na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku rozpuść masło – uważaj, żeby go nie przypalić.
- W międzyczasie posiekaj dokładnie czosnek i przerzuć go do garnka.
- Wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj.
- Następnie wrzuć brokuła do sosu.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Na samym końcu dodaj tarty parmezan.
Dietetyczny sos brokułowy
Sos brokułowy można przygotować bez śmietany – to opcja dla wszystkich osób, które dbają o linię i bardzo uważają na to, co jedzą. Taki sos można dodać do makaronu czy mięsa.
Skład:
- 1 brokuł
- Pół szklanki jogurtu naturalnego
- Garść tartego sera
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od podzielenia brokuła na różyczki. Następnie gotuj na parze przez około 4-5 minut.
- Następnie pokrój brokuła na mniejsze kawałki i przerzuć go do garnka o grubym dnie.
- Następnie dodaj jogurt naturalny, posiekany ząbek czosnku oraz paprykę, gałkę muszkatołową i sól, pieprz.
- Na samym końcu dodaj tarty ser.
- Gotuj jeszcze przez chwilę.
Podawaj z kurczakiem lub makaronem.
Zobacz także: Sos tzatziki – 3 pomysły na kremowy sos!
Oceń artykuł