Oceń
Sos beszamelowy z pewnością sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, które będziemy coraz częściej jedli podczas zbliżającej się wiosny.
Sos beszamelowy jest rodzajem sosu, który według legend został wymyślony przez francuskiego urzędnika. Beszamel to zasmażka z mąki na maśle, która wymieszana jest z mlekiem. Głównymi składnikami sosu beszamelowego jest mąka, masło, mleko oraz przyprawy, takie jak sól kuchenna, pieprz czy gałka muszkatołowa. Najczęściej podawany jest do mięs czy gotowanych warzyw.
Zobacz także: 4 proste przepisy na sałatki na grilla. Musisz je wypróbować!
Sos beszamelowy
- Ten smakowity sos sprawdzi się jako idealny dodatek do mięs, sałatek lub grillowanych warzyw. Bez wątpienia warto zainteresować się ostatnią opcją, ponieważ świetnie sprawdzi, jako dodatek do dań z grilla. Wykonanie smacznego sosu beszamelowego nie wymaga drogich składników, wystarczy tylko odrobina, którą z pewnością znajdziesz w każdym sklepie.
Składniki:
- 25 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 500 ml ciepłego mleka,
- sól,
- pieprz,
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
- szczypta szafranu
Składniki:
- Na patelni roztopić masło do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie wlać na patelnię mleko aż powstanie gładki sos.
- Doprawić przyprawami do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- Sos można doprawić pieprzem, a także gałką muszkatołową lub szafranem.
Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo
Sos beszamelowy z serem - przepis
- Klasyczny sos beszamelowy jest kaloryczny, jednak po dodaniu żółtego sera ma jeszcze więcej kalorii. Jeśli więc jesteś na diecie, lepiej zrezygnuj z sosu beszamelowego z dodatkiem sera żółtego.
Składniki:
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 2 szkl. mleka zimnego,
- ok. 50 g sera żółtego startego,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
- Z masła i mąki robimy białą zasmażkę. Następnie dolewamy mleko cały czas mieszając.
- Gotujemy na małym ogniu, mieszając dopóki nie zgęstnieje.
- Na końcu wsypujemy ser mieszamy, sól, pieprz do smaku.
Przepis na sos beszamelowy do lasagne
- Sos beszamelowy jest bardzo często wykorzystywany jako dodatek do warzyw z grilla, mięs, a nawet lasagne. Z pewnością podkreśli smak dania oraz uwydatni aromat.
Składniki:
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1/2 l mleka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- 3 łyżki masła rozpuść na patelni. Dodać 2 łyżki mąki, mieszając, całość dokładnie przesmażyć.
- Przypraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Jeśli są grudki, przetrzyj sos przez sito. Zasmażkę wymieszaj z 1/2 l zimnego mleka.
- Sos gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–2 żółtkami i ewentualnie pianą z białek.
- Zalej nim lasagne. Posyp startym żółtym serem, zapiecz.
Zobacz także: Ziemniaki z grilla - poznaj 4 proste przepisy!
Do czego sos beszamelowy?
Sos beszamelowy możemy wykorzystać do polania gotowych dań. Takich, jak:
Sos beszamelowy można dodać również podczas przygotowywania różnego rodzaju potraw:
- zapiekanek,
- sufletów.
Zobacz także: Łosoś z grilla - poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie!
Sprawdź, gdzie powinieneś spędzić majówkę!
Oceń artykuł

