Oceń
Sos bazyliowy można podawać na wiele sposobów – będzie równie pyszny jedzony na zimno ze świeżymi, surowymi warzywami. Dodajemy go do sałatek, makaronów czy ryby. Sprawdź, jak go przygotować.
Bazylia jest jednym z najbardziej aromatycznych ziół i ma zastosowanie w wielu daniach. Bazylia komponuje się z pomidorami, makaronami. Idealnie sprawdza się również w sałatkach. Jest też pysznym uzupełnieniem mięsnych potraw. Uprawia się ją niemal na całym świecie i można wyróżnić aż 150 gatunków bazylii.
Bazylia ma duże zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej. Dodaje się ją do sałatek czy zupy pomidorowej. Bazylię używa się również do marynowania mięs. Wykorzystuje się ją do aromatyzowania oliwy z oliwek. Warto wiedzieć, że bazylia nie lubi wysokich temperatur – pod ich wpływem traci aromat. To zioło warto dodawać do potraw pod koniec gotowania. Sos bazyliowy sprawdzi się też jako dodatek do potraw z grilla.
Bazylia łagodzi wzdęcia oraz kolki, wspomaga również układ trawienny. Poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność.
Bazylia jest niskokaloryczna ( 22 kalorie w 100 g) i zawiera wiele właściwości odżywczych. W tym między innymi potas, wapń, sód, witaminę A, B6, żelazo, magnez oraz kwas foliowy.
Podpowiadamy, jak przygotować smaczne i zdrowe sosy bazyliowe.
Prosty sos bazyliowy
Sos bazyliowy z tego przepisu przygotowuje się w zaledwie kilka minut, potrzeba tylko kilka składników. Taki sos bazyliowy sprawdzi się jako dip, dodatek do sałatek czy uzupełnienie pieczonych warzyw. Podstawą tego przepisu jest świeża i aromatyczna bazylia.
Składniki:
- Garść świeżej bazylii
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Garść bazylii umyj dokładnie, następnie odciśnij z wody lub wysusz na ręczniku papierowym.
- Posiekaj drobno bazylię.
- W misce wymieszaj jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Następnie dodaj posiekaną bazylię i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gęsty sos bazyliowy
Sos bazyliowy można przygotować na bazie gęstego jogurtu naturalnego lub śmietanki, dzięki temu będzie on gęsty i kremowy. Taki sos bazyliowy dopełni smakiem każdą sałatkę, pieczone warzywa czy rybę. Idealnie sprawdzi się również do potraw z grilla. Nie wykorzystujemy tutaj świeżej, siekanej bazylii a pesto bazyliowe. Sprawdź, jak przygotować taki dip.
Składniki:
- Pół szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 3 łyżki pesto bazyliowego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania bazy – jogurt naturalny przełóż do miseczki, następnie dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
- Do jogurtu dodaj pesto bazyliowe oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj.
- Na samym końcu dodaj sól i pieprz do smaku.
Do tego przepisu możesz wykorzystać świeże, sezonowe warzywa – wystarczy pokroić je w słupki, a potem zamoczyć w dipie.
Zobacz także: Winegret – 4 sposoby na ten aromatyczny sos!
Sos bazyliowy na bazie bulionu
Sos bazyliowy można przyrządzić również w taki sposób, że idealnie skomponuje się mięsnymi potrawami – będzie idealny do polędwiczek z indyka czy piersi z kurczaka. Sos jest przygotowany na bazie bulionu, dlatego będzie rzadki. Można dodać również śmietanę lub zupełnie ją pominąć. Jak przygotować aromatyczny sos bazyliowy do mięsa?
Składniki:
- Pół szklanki bulionu warzywnego
- Garść świeżej bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka masła dobrej jakości
- Sól
- Pieprz
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie rozpuść masło – uważaj, żeby się nie przypaliło.
- Następnie dodaj posiekany czosnek i podsmaż go lekko.
- Wlej bulion i dwie łyżki soku z cytryny.
- Podgrzewaj chwilkę.
- Na samym końcu dodaj świeżą, siekaną bazylię.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gorącym sosem bezpośrednio polej przygotowane wcześniej mięso.
Zobacz także: Przepis na sos czosnkowy jest bardzo prosty! Do dań z grilla pasuje świetnie
Oceń artykuł
