Oceń
Sos balsamiczny jest ciemny i niezwykle aromatyczny. Pasuje do wielu dań, dlatego warto zapamiętać kilka podstawowych przepisów, dzięki którym uda się przygotować ten dressing w zaledwie kilka minut. Jak to zrobić?
Sos balsamiczny charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Wyrabia się go głównie z winogron, czyli owoców bogatych w potas, witaminę A i wapń. Jego bazą jest ocet balsamiczny, który pochodzi z Włoch. Sos balsamiczny jest dodatkiem do sałatek, sosów, marynat, dań kuchni włoskiej, a także do owoców i deserów. Trudno o łatwiejszy przepis. Potrzebujemy zaledwie trzech-czterech składników. Sos balsamiczny przygotowuje się w pięć minut. Sprawdź, jak to zrobić.
Sos balsamiczny z sokiem jabłkowym
Taki sos przygotowuje się zaledwie z dwóch składników i wykonuje się go nie dłużej niż pięć minut! Można nim skropić sałatkę czy mięso. Jeśli wyjdzie go za dużo, to warto przelać sos balsamiczny do szczelnego pojemnika lub słoiczka i trzymać przez tydzień w lodówce. Jak przygotować tak słodko-kwaśny sos balsamiczny?
Składniki:
- ½ szklanki octu balsamicznego
- ½ szklanki soku jabłkowego – bez miąższu!
Przygotowanie:
- Przygotuj garnek o grubym dnie.
- Wlej pół szklanki octu balsamicznego i zagotuj.
- Następnie dodaj pół szklanki soku jabłkowego.
- Gotuj na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sos balsamiczny jabłkowo-rozmarynowy
Taki sos balsamiczny odmieni każdą sałatkę! Będzie słodko-kwaśny a do tego bardzo aromatyczny – dzięki rozmarynowi. Sos możesz przez tydzień przetrzymywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Sprawdź, jak przygotować sos balsamiczny z dodatkiem soku jabłkowego i rozmarynu!
Składniki:
- ½ szklanki octu balsamicznego
- ½ szklanki soku jabłkowego
- 3 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
- Przygotuj garnek o grubym dnie.
- Wlej pół szklanki octu balsamicznego.
- Wlej pół szklanki soku jabłkowego i dokładnie wymieszaj.
- Gotuj przez chwilę na małym ogniu.
- Następnie dodaj do sosu gałązki rozmarynu.
- Gotuj do utrzymania odpowiedniej konsystencji.
- Na samym końcu wyciągnij gałązki rozmarynu.
Sos balsamiczny do deserów
Sos balsamiczny można podawać z mięsem lub sałatkami, ale odpowiednio przygotowany sprawdzi się również w deserach. Potrzeba zaledwie dwóch składników i jakiegoś słodzidła – miodu, cukru, syropu z agawy czy ksylitolu. Sprawdź, jak go przygotować.
Składniki:
- ½ szklanki octu balsamicznego
- 5 łyżek soku z malin
- 2 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
- Garnek z grubym dnem ustaw na małym ogniu.
- Wlej pół szklanki octu balsamicznego, następnie wlej sok z malin.
- Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Następnie dodaj syrop z agawy i dokładnie wymieszaj.
- Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Zobacz także: 3 smaczne przepisy na sos waniliowy. Musisz je wypróbować!
Sos balsamiczny z miodem
Sos balsamiczny z miodem będzie idealnym dodatkiem do mięsa. Możesz przygotować go na kilka dni – wystarczy, że odpowiednio go przechowasz w lodówce. Sprawdź, jak go przygotować.
Składniki:
- ½ szklanki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Do garnka o grubym dnie wlej ocet balsamiczny.
- Gotuj przez 6 minut.
- Na samym końcu dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
- Podgotuj jeszcze przez chwilę.
Sos balsamiczny z musztardą
Sos balsamiczny można stworzyć na bazie octu balsamicznego i musztardy – takie połączenie to idealny dressing do każdej sałatki. Przygotowanie tego sosu zajmie chwilę. Sprawdź, jak to zrobić!
Składniki:
- ½ szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka dowolnej musztardy
- Sok wyciśnięty z połowy cytryny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Ocet balsamiczny przelej do dużej miski.
- Dodaj łyżeczkę musztardy, następnie intensywnie wymieszaj.
- Dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny
- Na samym końcu dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.
Zobacz także: Sos bazyliowy – jak go zrobić i do czego go dodawać?
Oceń artykuł

