Zamknij

Śledzie z rodzynkami na 2 sposoby. Poznaj smaczne przepisy idealne na święta

10.12.2020
Aktualizacja: 10.12.2020 15:56
śledzie z rodzynkami
fot. Shutterstock

Poznaj szybkie i sprawdzone przepisy na smaczne śledzie z rodzynkami. Odkryj receptury na rybkę po żydowsku lub z dodatkiem cebulki. Te smakowite dania zachwycą swoim aromatem podczas świąt.

Śledzie to ryby bardzo znane w Polsce. Kiedyś były popularne jako dodatek do sałatek lub uzupełnienie kanapek. Obecnie śledzie występują jako oddzielne danie, które staje się samodzielnym posiłkiem. Śledź w swoim składzie ma dużo potasu, a także innych składników odżywczych. Zawarte w śledziach kwasy omega-3, przyśpieszają przemianę materii oraz wpływają na spalanie tłuszczu.

Śledzie świetnie uzupełnią dietę, dzięki łatwej dostępności na sklepowych półkach. Najpopularniejsze są płaty śledziowe, które można przyrządzić z olejem i drobno posiekaną cebulką. Jeśli płaty nie są naszym ulubionym daniem, możemy zdecydować się na rolmopsy, które najczęściej znajdziemy w zalewie octowej.

Śledzie pojawiają się również na stole wigilijnym. Koniecznie wypróbuj przepis na śledzie z rodzynkami. Ich smak zachwyci każdego.

Śledzie z rodzynkami - prosty przepis

Śledzie z rodzynkami są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzą się nie tylko na wigilijnym stole. Przepis możecie wykorzystać na przyjęciu lub w karnawale, kiedy to będziecie szukać pomysłu na przekąski na Sylwestra.

Składniki:

  • 15 filetów śledziowych,
  • 4 cebule,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta goździków,
  • 2/3 szklanki miękkich rodzynek,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 200 ml oleju

Przygotowanie:

  1. Śledzie należy opłukać oraz wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobne kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić. Przełożyć na patelnię, dodać cynamon, sól, cukier, koncentrat oraz goździki. Smażyć 3 minuty.
  3. Rodzynki dodać do cebuli, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.
  4. Pokrojone na kawałki płaty śledziowe ułożyć w misce, dodać cebulę z rodzynkami i przyprawami oraz około 200 ml oleju. Dokładnie wymieszać, doprawić w razie potrzeby.
  5. Przełożyć do słoika. Odstawić w ciemne miejsce na 24 godziny aż całość się dobrze zmaceruje.

Zobacz także: Poznaj smaczne przepisy na uszka z grzybami oraz smaczny farsz!

Śledzie po żydowsku - szybki przepis z rodzynkami

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia po żydowsku. To tradycyjne danie obok karpia smażonego czy kapusty z grochem. Śledzie można przygotować na wiele sposobów, jednak to śledzik po żydowsku będzie tym najsmaczniejszym.

Składniki:

  • 1 kg śledzi,
  • 4 cebule,
  • 20 g rodzynek,
  • słoik koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 3 łyżki octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Śledzie należy, namoczyć w wodzie lub mleku, aby pozbyć się słonego smaku.
  2. Obrać cebulę i pokroić, rozgrzać olej na patelni. Warzywo musi zrobić się miękkie. Do tak przyrządzonej należy dodać rodzynki.
  3. Kolejnym etapem jest wlanie koncentratu pomidorowego oraz musztardy. Wszystko należy dokładnie wymieszać.
  4. W szklance połączyć olej rzepakowy i ocet. Wlać na dno słoika. Warstwami układać cebulę oraz śledzie. Odstawić do lodówki na 3 dni.

Wypróbujesz nasze przepisy?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?