Oceń
Śledzie to ryby bardzo znane w Polsce. Kiedyś były popularne jako dodatek do sałatek lub uzupełnienie kanapek. Obecnie śledzie występują jako oddzielne danie, które staje się samodzielnym posiłkiem. Śledź w swoim składzie ma dużo potasu, a także innych składników odżywczych. Zawarte w śledziach kwasy omega-3, przyśpieszają przemianę materii oraz wpływają na spalanie tłuszczu.
Śledzie świetnie uzupełnią dietę, dzięki łatwej dostępności na sklepowych półkach. Najpopularniejsze są płaty śledziowe, które można przyrządzić z olejem i drobno posiekaną cebulką. Jeśli płaty nie są naszym ulubionym daniem, możemy zdecydować się na rolmopsy, które najczęściej znajdziemy w zalewie octowej.
Śledzie pojawiają się również na stole wigilijnym. Koniecznie wypróbuj przepis na śledzie z rodzynkami. Ich smak zachwyci każdego.
Śledzie z rodzynkami - prosty przepis
Śledzie z rodzynkami są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzą się nie tylko na wigilijnym stole. Przepis możecie wykorzystać na przyjęciu lub w karnawale, kiedy to będziecie szukać pomysłu na przekąski na Sylwestra.
Składniki:
- 15 filetów śledziowych,
- 4 cebule,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta goździków,
- 2/3 szklanki miękkich rodzynek,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 200 ml oleju
Przygotowanie:
- Śledzie należy opłukać oraz wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobne kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić. Przełożyć na patelnię, dodać cynamon, sól, cukier, koncentrat oraz goździki. Smażyć 3 minuty.
- Rodzynki dodać do cebuli, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.
- Pokrojone na kawałki płaty śledziowe ułożyć w misce, dodać cebulę z rodzynkami i przyprawami oraz około 200 ml oleju. Dokładnie wymieszać, doprawić w razie potrzeby.
- Przełożyć do słoika. Odstawić w ciemne miejsce na 24 godziny aż całość się dobrze zmaceruje.
Zobacz także: Poznaj smaczne przepisy na uszka z grzybami oraz smaczny farsz!
Śledzie po żydowsku - szybki przepis z rodzynkami
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia po żydowsku. To tradycyjne danie obok karpia smażonego czy kapusty z grochem. Śledzie można przygotować na wiele sposobów, jednak to śledzik po żydowsku będzie tym najsmaczniejszym.
Składniki:
- 1 kg śledzi,
- 4 cebule,
- 20 g rodzynek,
- słoik koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- 1/4 szklanki oleju,
- 3 łyżki octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Śledzie należy, namoczyć w wodzie lub mleku, aby pozbyć się słonego smaku.
- Obrać cebulę i pokroić, rozgrzać olej na patelni. Warzywo musi zrobić się miękkie. Do tak przyrządzonej należy dodać rodzynki.
- Kolejnym etapem jest wlanie koncentratu pomidorowego oraz musztardy. Wszystko należy dokładnie wymieszać.
- W szklance połączyć olej rzepakowy i ocet. Wlać na dno słoika. Warstwami układać cebulę oraz śledzie. Odstawić do lodówki na 3 dni.
Wypróbujesz nasze przepisy?
Oceń artykuł