Oceń
Ten smaczny przepis na śledzie w musztardzie z pewnością sprawdzi się podczas Wigilii. Smaczne śledzie z pewnością można przygotować na różne sposoby. Dzięki temu każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Śledzie można przygotować z dodatkiem cebuli, śmietany lub jabłka. Jednak to śledzie w musztardzie powinny stać się tymi, które mają szczególne miejsce na wigilijnym stole. Wypróbuj je już dziś!
O zdrowotnych właściwościach śledzi nie trzeba pisać. Posiadają wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego warto dodać je do swojej diety. Musztarda również posiada wiele różnych właściwości i witamin oraz jest jednym z najmniej kalorycznych sosów zimnych. Musztarda wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia odporność. Wszystko dzięki dużej ilości witaminy B. Gorczyca jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, a nawet selenu. Połączenie tych wszystkich substancji pozytywnie wpływa na układ odpornościowy oraz poprawia metabolizm.
Śledzie w musztardzie
- Śledzie w musztardzie nie są zbyt popularnym daniem, jednak warto przygotować je od czasu do czasu. Świetnie sprawdzą się wigilijnym stole. Musztarda świetnie komponuje się z lekko słodkim smakiem śledzia. Śledzie w musztardzie z pewnością okażą się świątecznym przysmakiem.
Składniki:
- około 400 g śledzi w płatach,
- 250 g gęstej śmietany tłustej i gęstej,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki ulubionej musztardy,
- 4 łyżki musztardy francuskiej takiej ziarnistej,
- 2 łyżeczki łagodnego lub ostrego curry
Przygotowanie:
- Obydwie musztardy należy połączyć, dodatkowo dodać majonez, curry i dokładnie wymieszać.
- Śledzie umyć, wysuszyć, pokroić na kawałki i ułożyć na półmisku oraz polać sosem musztardowym.
Przepis na śledzie w musztardzie
- Przepis na śledzie w musztardzie z pewnością okaże się trafny, szczególnie na stole wigilijnym lub jako przekąska sylwestrowa.
Składniki:
- 8 płatów śledziowych ala matias,
- 2 łyżka cukru,
- 2 łyżka oleju,
- 10 łyżek musztardy,
- 2 łyżka majonezu,
- 2 cebule,
- pieprz
Przygotowanie:
- Śledzie należy namoczyć w wodzie lub mleku. Następnie pokroić na drobne kawałki.
- W osobnej misce włożyć musztardę, majonez, olej, cukier oraz cebulę.
- Następnie posolić i popieprzyć do smaku.
- Śledzie układać warstwowo, wtedy ryba jeszcze lepiej nasiąknie sosem.
Zobacz także: Poznaj smaczne przepisy na uszka z grzybami oraz smaczny farsz!
Śledzie w musztardzie i miodzie
Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych solonych,
- 3 łyżki musztardy dijon ostrej francuskiej,
- 3 łyżki musztardy delikatnej,
- 1 łyżka miodu pszczelego,
- 1 średnia cebula,
- 2 żółtka,
- 150 ml oleju roślinnego,
- 2 szklanki mleka,
- sól,
- pieprz biały
Przygotowanie:
- Śledzie namoczyć w zimnym mleku przez około 5 godzin.
- W misce umieścić musztardy, miód oraz żółtka.
- Trzepaczką wymieszać sos, dodać olej i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Cebulę pokroić w kostkę. Ze śledziami zrobić podobnie.
- Ryby dodać do sosu.
- Doprawić solą oraz pieprzem.
- Przełożyć do dużego słoika, zamknąć.
- Najlepsze śledzie będą po około 12 godzinach, kiedy przejdą smakiem musztardy.
Zobacz także: Smak z dzieciństwa na wigilijnym stole. Poznaj smaczne przepisy na karpia smażonego!
Śledziki w oleju z musztardą francuską i cebulką
Składniki:
- 2 duże matiasy,
- 1 duża cebula,
- musztarda francuska,
- 2 listki laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- ok. 1/2 szklanki oliwy
Przygotowanie:
- Matiasy najpierw należy namoczyć około 2 godziny w zimnej wodzie lub mleku. Następnie pokroić w paski.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- W dużej misce należy ułożyć warstwowo: cebulę, śledzia, musztardę francuską, liście laurowe, ziele angielskie, cebule, śledzik i tak aż do wyczerpania składników.
- Całość należy zalać oliwą i włożyć do lodówki.
- Najlepiej spożyć następnego dnia, dzięki temu wszystkie składniki będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku
Oceń artykuł