Oceń
Śledzie po kaszubsku można wypróbować nie tylko na święta, sprawdzą się również jako smaczna przystawka lub przekąska na sylwestra. Śledzie możemy podawać z różnymi dodatkami. Z cebulką, marynowane w occie lub oleju, będą cieszyć niejedno podniebienie. Ostatnio bardzo popularny stał się tatar z łososia czy klasyczna sałatka śledziowa.
Śledzie po kaszubsku, w sosie tatarskim lub z jabłkiem, wszystkie przepisy na śledzie są pyszne i powinny znaleźć miejsce na twoim stole.
Śledzie po kaszubsku
Składniki:
- 5 płatów śledziowych (500 g),
- 3 łyżki octu 10%,
- 2 cebule,
- 8 łyżek oleju roślinnego,
- 5 suszonych śliwek,
- 2 średnie kiszone ogórki,
- przyprawy: zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
Przygotowanie:
- Śledzie włożyć do miski i wypłukać w wodzie lub mleku. Kilka razy zmienić wodę.
- Śledzie należy przełożyć do szklanej miski i zalać octem, dokładnie wymieszać, aby nasiąkły. Osuszyć dokładnie.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać wszystkie przyprawy i tak smażyć przez 2 minuty.
- Dodać posiekane śliwki i smażyć na ogniu, dodać ogórki, koncentrat oraz ketchup i smażyć około 2 minut.
- Wystudzić i ułożyć warstwami w słoiku. Wstawić do lodówki.
Zobacz także: 3 przepisy na smaczny kompot z suszu!
Przepis na śledzie po kaszubsku
Ryba w kuchni kaszubskiej zajmuje bardzo ważne miejsce. Obecnie śledzie po kaszubsku goszczą na stołach w całej polsce. Jeśli szukasz smacznego przepisu na to danie, zapoznaj się z poniższym.
Składniki:
- 1/2 kg filetów śledziowych,
- 1 łyżka cukru,
- 5 łyżek oleju,
- 4 łyżki octu,
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 cebule,
- 3 ziarenka ziela angielskie,
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
- Namoczyć filety i pokroić w kostkę.
- Na patelni zeszklić cebulę. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę oraz koncentrat. Całość wymieszać dokładnie i dusić kilka minut.
- Kawałki ryby przełożyć sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień.
Przepis na śledzie po kaszubsku z rodzynkami
Śledzie po kaszubsku z dodatkiem rodzynek z pewnością będą jeszcze smaczniejsze, jeśli dodamy do nich parę śliwek. Smak śledzi w tym daniu, jest po prostu obłędny.
Zobacz także: 4 przepisy na piernik. Odkryj świąteczny smak na nowo!
Składniki:
Składniki na zalewę:
- 1 szkl. wody,
- 50 ml octu,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
- 2 łyżki cukru,
- kilka ziaren czarnego pieprzu
Składniki pozostałe:
- 4 filety śledziowe,
- 1 duża cebula,
- 100 ml koncentratu pomidorowego,
- 200 ml oleju,
- 2 ogórki kiszone,
- 5 śliwek (suszonych),
- 1/2 szkl. rodzynek,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 3 goździki,
- sól, pieprz, papryka wędzona, suszony majeranek
Przygotowanie:
- Filety śledziowe wymoczyć w mleku. Jeśli śledzie są słone, należy wymienić mleko około 3 razy.
- Do garnka wsypać wszystkie składniki na zalewę. Całość gotować 5 minut, a następnie ostudzić.
- Po wyjęciu śledzi z mleka należy je opłukać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę oraz przyprawy.
- Do cebuli dodać śliwki i rodzynki. Całość doprawić solę. Chwilę podsmażyć o dodać przecier, na koniec dodać ogórki.
- Śledzie odcedzić i usunąć przyprawy. Ułożyć w słoiku z przygotowanymi składnikami. Odstawić do schłodzenia na 2-3 dni.
Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku
Oceń artykuł