Oceń
Ryż jest niezwykle popularny w Azji, jednak wykorzystuje się go w kuchniach na całym świecie. Warto wiedzieć, że z ryżu wykonuje się mąkę, napoje roślinne, olej, makarony czy piwo.
Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie je kupić?
Ryż podaje się również w wersjach deserowych lub jako obiad na słodko. Idealnie komponuje się z pieczonymi jabłkami, cynamonem i przyprawami korzennymi.
Można go ugotować na mleku roślinnym lub krowim. Dodatkowo zblendować - wtedy otrzymamy przepyszny pudding!
A jak przygotować ryż zapiekany z jabłkami?
Zapiekany ryż z jabłkami - poznaj prosty przepis na to danie
Ryż z jabłkami można podać w formie zapiekanki. To danie, które przygotowuje się w niecałą godzinę. Dodatkowo taki ryż to idealny pomysł na obiad dla dzieci.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2,5 szklanki mleka
- 4 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Zacznij od zagotowania mleka, następnie dodaj ryż.
- Gotuj ryż na małym ogniu przez około 15 minut. Staraj się często mieszać ryż, inaczej zacznie przywierać do garnuszka.
- Ryż odstaw z ognia i przykryj.
- W tym czasie umyj jabłka, obierz je i pozbądź się gniazd nasiennych.
- Jabłka zetrzyj na tarce i wrzuć je do miski. Następnie posyp je cukrem.
- Na patelni rozpuść odrobinę masła i umieść jabłka - zależy nam na tym, żeby się lekko podprażyły. Możesz polać je odrobiną soku z cytryny, dzięki temu zachowają swój kolor i nie zrobią się ciemne.
- Dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj, a następnie zdejmij jabłuszka z ognia.
- Naczynie żaroodporne natrzyj tłuszczem. Następnie wyłóż pierwszą część ryżu, następnie układamy warstwę jabłek i przykrywamy ją ryżem.
- Ryż zapiekaj w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także: Sernik gotowany – sprawdzone przepisy na ten pyszny deser
Przepis na zapiekankę z ryżem i jabłkami - wersja z budyniem
Tradycyjny ryż jabłkami można urozmaicić i do zapiekanki dodać budyń, który wzbogaci smak dania! Jak przygotować ryż z jabłkami i budyniem?
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki mleka
- 5 dużych jabłek
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie budyniu - opcjonalnie
- sól
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj mleko, następnie dodaj ryż i odrobinę soli. Gotuj przez jakieś 15-20 minut, mieszaj co jakiś czas.
- Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i zetrzyj je na tarce, następnie przełóż je do miski.
- Do jabłek dodaj cukier.
- Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka. Ważne, żeby jabłka odpowiednio podprażyć.
- Jabłka możesz skropić sokiem z cytryny - dzięki temu zachowają swój kolor i nie zrobią się ciemne.
- Dodaj cynamon do jabłek i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, następnie ułóż pierwszą partię ryżu, potem wyłóż jabłka, przykryj je ryżem.
- Górę szczelnie przykryj warstwą budyniu i posyp cynamonem.
- Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zobacz także: Desery - kilka łatwych i szybkich przepisów na łakocie
Oceń artykuł