Oceń
Poznaj prosty przepis na rybę w occie. Sprawdź, jak przygotować to pyszne danie i ciesz się jego smakiem!
Ryby mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych oraz wartości odżywczych. Osoby, które jedzą dużo ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, alergie, a nawet nowotwory. Ryby morskie są zdecydowanie zdrowsze od tych słodkowodnych. Kwasy omega-3 są niezwykle ważne w profilaktyce chorób serca oraz układu krążenia. Osoby regularnie spożywające ryby rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera czy demencję.
Zobacz także: Kotlety z ciecierzycy – jak je przygotować?
Wyróżnia się dwa rodzaje ryb:
- ryby morskie, np. makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, szprot, dorsz, halibut
- ryby słodkowodne, np. karp, pstrąg, karaś, płoć, lin, sandacz, jesiotr, brzana
Ryby zawierają również wiele witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Ryby bogate są w witaminy z grupy B, witamin A, D, a także E.
Ryba w occie - prosty przepis
- Ryba w occie to smaczne danie, które przygotujesz bardzo szybko. Ryba w octowej zalewie to smak rodem z PRL’u. To właśnie wtedy taka metoda konserwacji była bardzo popularna. Zalewa z octu, cebuli, wody oraz innych przypraw sprawi, że całość będzie bardzo dobrze smakować.
Składniki:
- 6 szklanek wody,
- 1,5-2 szklanki octu,
- 2 cebule,
- 5 listków laurowych,
- 10 kulek ziela angielskiego,
- ½ łyżki soli,
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Odpowiednio przygotowaną rybę, należy pokroić i obtoczyć w mące. Następnie usmażyć na oleju na złoty kolor.
- Cebulę pokroić w piórka lub w talarki. Wszystkie składniki dodać do garnka i zagotować.
- Gorącą rybę z patelni należy przełożyć do słoików, zalać wrzącą zalewą octową.
- Słoiki mocno zakręcić. Zostawić do ostudzenia.
Zobacz także: Jarmuż przepisy - poznaj najsmaczniejsze przepisy na smaczne dania!
Oceń artykuł
