Oceń
Ramen, zaraz po sushi, jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Skąd się wzięło to zainteresowanie tą aromatyczną zupą i jak ją przygotować?
Ramen to proste danie, wywodzące się z Japonii, które przywędrowało tam z Chin. Ramen jest poniekąd podobny do naszego, polskiego rosołu.
Składa się z bulionu, makaronu, najczęściej dodaje się też warzywa i mięso lub tofu.
Ramen - co to za danie i co się do niego dodaje?
Nazwa wywodzi się od makaronu z mąki pszennej. Sam wywar (w wersji tradycyjnej) jest przygotowywany na bazie wieprzowiny i kości wieprzowych. Do ramenu dodaje się również owoce morza, w tym krewetki. W ramenie znajdziemy także wodorosty, pędy bambusa, jajko ugotowane na twardo.
Warto wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów ramenu. My podajemy przepis na te najprostsze, które z powodzeniem można przygotować w domu.
Przepis na ramen - tak łatwy, że wykonasz go w domu!
Przede wszystkim przygotowując ramen należy uzbroić się w cierpliwość. Dobry wywar powinien ciągnąć się przez kilka godzin! Jak się go przygotowuje?
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1 duża cebula
- 1 opakowanie makaronu typu ramen
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 4 suszone grzyby shitake
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 limonka
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
- 6 ziaren pieprzu
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ½ opakowania kiełków rzodkiewki
- 2 kapusty pak choi
- 4 jajka
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo, a grzyby zalej wrzątkiem i pozostaw do momentu aż zrobią się miękkie. Następnie pokrój je na drobne paski.
- Przygotuj duży garnek, włóż do niego umyte wcześniej mięso, zalej je zimną wodą.
- Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek w łupinie, seler naciowy, imbir.
- Teraz pora przyprawić bulion - w garnku umieść anyż, pieprz, sos sojowy, sos rybny.
- Weź jedną kapustę pak choi, zerwij jej liście i włóż do bulionu.
- Taki bulion powinien się gotować przez minimum 4 godziny - dzięki temu będzie aromatyczny!
- Gotowy bulion przelej przez sitko.
- W tym czasie ugotuj makaron - zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.
- Gotowy makaron przełóż do miseczki, zalej go bulionem.
- Dodaj posiekaną kapustę pak choi (możesz ją porwać w rękach), grzyby, kiełki rzodkiewki, grubo posiekany szczypiorek, papryczkę chilli.
- Na samym końcu dodaj przekrojone na pół jajka.
- Całość skrop sokiem wyciśniętym z limonki, opcjonalnie możesz również wykorzystać olej sezamowy.
Zobacz także: Dania wegetariańskie - proste przepisy dla roślinożerców
Przepis na wegetariański ramen - opcja dla tych, którzy nie jedzą mięsa!
Coraz popularniejsze jest również przygotowywanie ramenu w roślinnej odsłonie. Prawdziwi mistrzowie potrafią przygotować tak aromatyczny bulion, że wcale nie potrzeba do niego mięsa! Jak to zrobić?
Składniki:
- 5 dużych marchewek
- 3 korzenie pietruszki
- ½ selera
- 2 duże cebule
- 1 papryczka chilli
- 10 suszonych grzybów shitake
- imbir wielkości kciuka
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 trawa cytrynowa
- 1 opakowanie makaronu typu ramen
- 2 opakowania tofu
- kawałki nori
- pak choi
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Odstaw do napęcznienia na minimum 45 minut.
- Obierz warzywa, pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie polej je oliwą i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Dzięki temu, że warzywa się upieczą, to będą bardziej aromatyczne.
- Przygotuj duży garnek, wrzuć do niego upieczone warzywa, grzyby (możesz je pokroić na mniejsze kawałki), trawę cytrynową, przyprawy.
- Zalej garnek wodą i gotuj bulion na małym ogniu przez minimum trzy godziny.
- Na chwilę przed końcem gotowania możesz dodać kapustę pak choi - zmięknie wtedy.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przecedź wywar, następnie umieść w misce makaron, zalej go bulionem.
- Dopraw nieco sosem sojowym. Dodaj podsmażone tofu, kawałki nori, grzyby z zupy i kapustę mak choi. Posyp obficie sezamem!
Zobacz także: Soczewica przepisy - jak przygotować smaczne dania z tego warzywa?
Oceń artykuł

