Oceń
Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Wypróbuj przepis na pulpety w sosie pomidorowym! Jak je przygotować?
W tygodniu nie mamy dużo czasu na kuchenne eksperymenty, dlatego warto postawić na proste dania, które zasmakują całej rodzinie.
Pulpety w aksamitnym sosie pomidorowym przygotowuje się błyskawicznie! Nie potrzeba do tego wielu produktów i dużego wkładu pracy. Możesz wybrać mięso wieprzowe lub drobiowe – to nie ma znaczenia.
Klopsy w sosie pomidorowym możesz podać z makaronem, kaszą lub ryżem.
Sprawdź, jak przygotować pulpety w sosie pomidorowym. Oto kilka sprawdzonych przepisów!
Pulpeciki w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis
Przepis na te pulpety jest niezwykle prosty. Jego sekretem są aromatyczne przyprawy i aksamitny sos. Jak go przygotować?
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Szczypta pieprzu
- 2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
- Do miski przełóż mięso mielone.
- Posiekaj drobno cebulę i dodaj ją do mięsa.
- Do mięsa wbij jego jajko.
- Dodaj przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj masę.
- Pulpety możesz obtoczyć w mące lub bułce tartej.
- Smaż z każdej strony do zarumienienia.
Podawaj z ciepłym sosem pomidorowym, makaronem lub kaszą. Danie posyp obficie parmezanem oraz koperkiem.
Zobacz także: Sałatka z selera naciowego jest zdrowa i smaczna. Wypróbuj sprawdzone przepisy!
Przepis na drobiowe pulpety w sosie pomidorowym
Drobiowe pulpety w sosie pomidorowym są lekkie i rozpływają się w ustach. Sprawdź, jak je przygotować!
Składniki:
- 500 g drobiowego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 małe cebule
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
- Mięso przełóż do miski.
- Pokrój drobno cebulę i przerzuć ją do mięsa.
- Następnie dodaj jako i przyprawy.
- Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
- Dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj ręką.
- Formuj małe kuleczki i smaż na rozgrzanym oleju z jednej i z drugiej strony aż do zarumienia mięsa.
Podawaj z ciepłym sosem pomidorowym, tartym parmezanem i koperkiem. Pulpety możesz połączyć z makaronem, ryżem lub kaszą.
Sos pomidorowy do pulpetów
Sos pomidorowy podkręci smak pulpetów. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak to zrobić?
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka oregano
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej olej, następnie posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na olej.
- Posiekaj czosnek i dodaj do cebulki.
- Całość zalej bulionem.
- Dodaj puszkę krojonych pomidorów.
- Dodaj przyprawy.
- Zbenduj sos.
- Dodaj łyżkę mąki – dzięki temu sos nabierze gęstej konsystencji.
Zobacz także: Cukinia przepisy - co zrobić z cukinii?
Oceń artykuł
