Oceń
Wraz z pojawieniem się pierwszych promieni słonecznych czas rozpocząć sezon na grilla. Grillowane szaszłyki można zrobić z warzyw, mięsa lub nawet owoców. Wybierz swoje ulubione!
Szaszłyki z grilla, czy szaszłyki z piekarnika?
- Podczas spotkań przy grillu możemy przymknąć oko na dodatkowe kalorie, bo czy można przejść obojętnie obok tych wszystkich przysmaków, które kuszą swoim wyglądem i intensywnym zapachem? Odpowiedź jest prosta. Jeśli jednak zależy nam na utrzymaniu pięknej i szczupłej sylwetki wcale nie musimy sięgać po tłuste potrawy. Tradycyjna karkówka, kiełbaski lub ziemniaki z grilla mogą ustąpić miejsca szaszłykom. To nic innego, jak nadziewane na szpikulec kawałki mięsa, warzyw lub owoców. Do tego sos czosnkowy, koperkowy lub sos tatarski i szaszłyki na grilla są już niemal gotowe.
Zobacz też: Szparagi na grilla. Poznaj nasze przepisy!
Szaszłyki z kurczaka
- Mięsem, które znakomicie nadaje się jako składnik szaszłyków jest kurczak. Jego delikatny smak w połączeniu, np. z warzywami znakomicie wzbogaci każde spotkanie przy grillu. Jak zrobić szaszłyki z kurczaka?
Zobacz też: Niskokaloryczne przepisy na tartę z brokułami
Składniki:
- pierś z kurczaka
- papryka czerwona i żółta
- ananasy z puszki
- przyprawa do kurczaka
- śmietanka słodka 30%
Sposób wykonania:
- Przed zrobieniem szaszłyków, warto najpierw pierś z kurczaka namoczyć przez kilka godzin w słodkiej śmietance z dodatkiem soku z ananasa. Osoby dbające o linię mogą zamiast niej użyć równie dobrze jogurtu naturalnego.
- Taka marynata sprawi, że będzie w smaku bardziej delikatny.
- Następnie kurczaka kroimy w średniej wielkości kostki, podobnie jak paprykę oraz ananas. Wszystkie składniki nadziewamy na patyki lub szpile.
- Na koniec szaszłyki drobiowe posypujemy przyprawą do kurczaka i umieszczamy na grillu.
- Jako dodatek do szaszłyków warto sięgnąć po przetwory. Przepis na ogórki kiszone jest banalny, a smak w połączeniu z grillowanym szaszłykiem - niezastąpiony.
Szaszłyki owocowe? Dlaczego nie!
- Szaszłyki na grilla mogą być również zrobione z owoców. Smakują bardzo dobrze zarówno podawane na ciepło, jaki zimno. Poza tym szaszłyki owocowe to prawdziwa bomba witaminowa. Wśród owoców z grilla, które najlepiej smakują są m.in. gruszki, jabłka, ananasy, winogrona, melon, brzoskwinie itp. Fani nietypowych połączeń smakowych mogą pokusić się dodatkowo o inne kombinacje. W tym przypadku znakomicie sprawdzi się połączenie owoców oraz puszystych, ukochanych przez najmłodszych pianek marshmallow.
Składniki:
- kiść białych i czerwonych winogron
- kiwi
- truskawki
- ananas
- banany
- maliny
- pianki marshmallow
Sposób wykonania:
- Wszystkie owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
- Owoce na przemian z piankami układamy na patyku. Warto zwrócić uwagę na to, aby były ułożone kolorystycznie.
- To sprawi, że będą one nie tylko pyszną, ale i piękną przekąską wyróżniającą się spośród innych grillowych potraw.
- Na sam koniec warto je skropić delikatnie sokiem z cytryny, aby nadać im jeszcze większą świeżość i piękny, orzeźwiający zapach.
Szaszłyki warzywne
- To znakomita propozycja dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Nie tylko cieszą oko swoim pięknym, kolorowym wyglądem, ale jednocześnie są bogatym źródłem witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia. Warzywa to też źródło błonnika, który znakomicie reguluje procesy trawienne i pomaga zachować zgrabną sylwetkę.
Jak zrobić szaszłyki warzywne?
- Przede wszystkim w pierwszej kolejności musisz zaopatrzyć się w długie patyki do szaszłyków. Doskonale sprawdzą się patyczki bambusowe lub specjalne, metalowe szpile. Zdarzają się sytuacje, w których podczas grillowania patyki ulegają przypaleniu i łamią się. Aby temu zapobiec, warto wcześniej namoczyć je kilka minut w wodzie i dopiero później nałożyć na nie wszystkie warzywa.
Składniki:
- papryka żółta i czerwona
- pieczarki
- średniej wielkości cukinia
- ogórki
- przyprawy (sól, pieprz ziołowy)
- cebula
Sposób wykonania:
- Wszystkie warzywa należy najpierw dokładnie umyć, a następnie pokroić w grubsze plasterki.
- Następnie nakładamy je na patyczki, polewamy oliwą i na koniec przyprawiamy. Kuchnia to doskonałe miejsce na eksperymenty kulinarne, dlatego
- w zimniejsze dni zamiast przysmaków z grilla, możemy sięgnąć po szaszłyki z piekarnika.
Zobacz też: 5 różnych przepisów na sałatkę z bobem
Jaki jest najlepszy sos do szaszłyków?
- Sosy to nieodłączny element każdego grilla. Są one łatwe w przygotowaniu i znakomicie podkreślają smak wszystkich grillowanych potraw. Najbardziej popularny to oczywiście sos barbecue zrobiony z kwaśnych, słodkich lub pikantnych składników. Najczęściej jego bazą jest przecier pomidorowy, choć w zależności od regionu przepisy na ten sos mogą być różne. Do szaszłyków mięsnych zawsze doskonale sprawdza się sos przygotowany na bazie miodu i musztardy.
- Jeżeli preferujemy delikatniejsze smaki to dobrym wyborem może okazać się sos jogurtowy o gęstej, kremowej konsystencji. Doskonale komponują się z nim zarówno szaszłyki warzywne, jak i grillowane owoce. Z kolei miłośnicy smaku świeżych ogórków powinni koniecznie wypróbować sos tzatziki. Jest to połączenie świeżych ogórków, jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku oraz przypraw. Zazwyczaj podaje się go z drobno posiekanym koperkiem. Sos ten najlepiej smakuje w połączeniu z przekąskami mięsnymi.
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Oceń artykuł