Zamknij

Mazurki wielkanocne - 3 sprawdzone przepisy na wielkanocne wypieki

10.01.2019
Aktualizacja: 19.03.2021 12:23
mazurek wielkanocny
fot. Shutterstock

Mazurki wielkanocne to tradycyjny element wielkanocnego stołu. Są proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Jak zrobić tradycyjny mazurek wielkanocny, mazurek z kajmakiem lub makiem?

Nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych bez pysznych ciast. Mazurki wielkanocne to tradycyjne wypieki, które stanowią ozdobę świątecznego stołu. Mazurki mogą być w kształcie rombów, trójkątne czy nawet owalne. Na ciasto składa się płaski placek o prostokątnym kształcie, który pokryty jest warstwą kremu oraz bakalii. Bogato zdobione bakaliami mazurki z pewnością będą także pełnić funkcję dekoracyjną. Poznaj przepisy na mazurki wielkanocne, które zachwycą nie tylko smakiem!

Zobacz także: 4 proste przepisy na babkę wielkanocną. Wybierz swój ulubiony!

Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny

Mazurki to specjalność kuchni polskiej, a tradycja tego ciasta sięga setek lat. Tradycyjny mazurek wielkanocny jest bardzo smacznym wypiekiem, który przygotowywany jest na bazie kruchego ciasta czy ciasta makaronikowego. Poznaj smaczny i zdrowy przepis na mazurek wielkanocny:

Składniki:

ciasto:

  • 160 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 250 g mąki

masa kajmakowa:

  • 1 puszka masy krówkowej

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, następnie dodać mąkę i wymieszać. 
  2. Zagnieść ciasto w dużą kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
  3. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno oraz 1 centymetr boków wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec przez około 15 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190C.
  4. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto i później polać je masą kajmakową.

Przepis na mazurek z kajmakiem i bakaliami

Rozpływający się w ustach spód z pewnością przyniesie wam wiele kulinarnych doznań. Ten pyszny mazurek kajmakowy z bakaliami z pewnością umili wam czas podczas świątecznych spotkań z rodziną. Do tego spora ilość bakalii i otrzymujemy idealne połączenie, które będzie smacznym deserem wielkanocnym. Jak zrobić mazurek z kajmakiem?

Składniki:

ciasto:

  • 350 g mąki pszennej krupczatki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 żółtka,

masa kajmakowa i dekoracja:

  • 250 g kajmaku,
  • bakalie (orzechy laskowe, płatki migdałów, suszona morela i żurawina)

Przygotowanie:

  1. Oddzielić białka od żółtek. Wymieszać mąkę, cukier puder, masło. Następnie dodać żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieść na jednolitą masę.
  2. Wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na grubość około 6 milimetrów.
  3. Odmierzyć prostokąt o wymiarach 25 x 30 i dokładnie obciąć ciasto.
  4. Odkrojone ciasto zachować i wykonać z niego niewielki rant.
  5. Papier do pieczenia z ciastem przełożyć na blachę.
  6. Spód piec w 200C przez 20 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
  7. Dokładnie ostudzić spód, a na spód wyłożyć kajmak i dokładnie rozsmarować.
  8. Kajmak posypać bakaliami, tak aby pokryły całą powierzchnię ciasta.
  9. Mazurek najlepiej smakuje schłodzony, dlatego przed podaniem schłodzić go w lodówce.

Zobacz także: Jajka wielkanocne - smaczne przepisy na wielkanocne przystawki

Przepis na mazurek makowy

Mazurek makowy jest połączeniem tradycji oraz nowoczesności. Typowe ciasto wielkanocne jakim jest mazurek oraz mak, który kojarzony jest z Bożym Narodzeniem. Ta kombinacja smaków z pewnością przypadnie niejednej osobie do gustu. Mazurek makowy jest jednym z szybszych i prostych świątecznych dań.

Składniki:

masa makowa:

  • puszka maku,
  • 2 łyżki miodu,
  • kilka kropel olejku migdałowego,
  • 6 białe,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki masła,
  • orzechy, rodzynki, daktyle

Przygotowanie:

  1. Do maku dodać olej migdałowy, masło, bakalie, żółtka, miód oraz ubite białka. Wszystko wymieszać.

ciasto:

  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Mąkę należy przesiać przez stolnicę. Zrobić zagłębienie i wlać w nie żółtko. Dodać proszek do pieczenia, cukier, śmietanę, sól, cukier waniliowy, masło. 
  2. Ciasto dokładnie zagnieść.
  3. Masę podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować na wymiar prostokątnej blaszki.
  4. Ciasto należy włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadzić masę makową.
  5. Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć je na wierzchu, aby przypominały kratkę.
  6. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
  7. Wstawić na 1 godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180C.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Zagłosuj

Którą potrawę wielkanocną lubisz najbardziej?

Liczba głosów: