Oceń
Sos chrzanowy bez wątpienia jest jednym z tych dodatków, które w polskiej kuchni są bardzo znane. Sos można dodać do mięsa, ryb czy nawet sałatek. Dzięki temu danie zyska ciekawy oraz wyrazisty smak, który zapadnie w pamięć. Sos chrzanowy można również dodać do wielkanocnych jajek. Tajemnicą każdego dobrego wielkanocnego dania jest sos chrzanowy.
Zobacz także: 3 przepisy na sernik wielkanocny. Poznaj smaczne pomysły na świąteczne ciasta!
Sos chrzanowy przepis
- Klasyczny sos chrzanowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Jego smak z pewnością przypadnie ci do gustu, dlatego warto go wypróbować jego aksamitną konsystencję oraz nietuzinkowy smak i aromat. Sos chrzanowy można przyrządzić według wielu przepisów, jednak najlepiej jest wypróbować jeden, ten, który znany jest od wielu lat.
Składniki:
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- chrzan gotowy ze słoika,
- śmietana 18 proc.,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- biały pieprz, sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
- W niewielkim rondelku należy roztopić masło oraz dodać odrobinę mąki. Kiedy całość nabierze złotego koloru, należy wlać bulion i znowu zagotować.
- Następnie dodać gotowy chrzan i dokładnie wymieszać.
- Następnie dolać śmietanę, w trakcie jej dodawania dokładnie wymieszać.
- Na koniec doprawić solą oraz cukrem.
Zobacz także: 2 przepisy na schab. Poznaj zdrowe przepisy na schab pieczony oraz schab ze śliwką
Sos chrzanowy do jajek
- Sos chrzanowy to idealny dodatek do jajek na twardo. Ten sos z pewnością urozmaici ich smak oraz doda pikanterii całości. Jajka polane tym sosem smakują wyśmienicie, dlatego warto poznać przepis na ten smaczny sos.
Składniki:
- słoiczek chrzanu (ok. 160 g),
- Śmietana 12 % (ok. 170 g),
- 2 czubate łyżki mąki,
- 1 ząbek czosnku,
- Liść laurowy,
- 3 angielskie ziela,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do rondelka wlać 2 szklanki wody oraz wrzucić czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Do gotującej się wody należy włożyć chrzan i dokładnie wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo, dokładnie mieszając całość.
- Sos chrzanowy doprawić pieprzem oraz solą. Podgotować jeszcze przez chwilę.
- Gotowe jajka w sosie chrzanowym smakują najlepiej, gdy są ciepłe.
Zobacz także: 3 przepisy na pasztet wielkanocny. Poznaj najlepsze przepisy na świąteczne danie!
Sos chrzanowy do mięsa
- Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, ponieważ nada smak każdej potrawie. Sos chrzanowy do mięsa przygotujesz w banalny sposób, dlatego, jeśli masz mało czasu, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.
Składniki:
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1 szklanka,
- 3 łyżki tartego chrzanu,
- sól,
- cukier,
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
Przygotowanie:
- W garnku roztopić masło. Kiedy już będzie gorące, należy dodać mąkę, szybko wymieszać i chwilę zasmażyć na jasną zasmażkę. Maksymalnie dwie minuty.
- Wtedy do garnka dodać zimny wywar z rosołu. Cały czas należy gotować, aż sos zacznie gęstnieć.
- Następnie dodać chrzan, całość dokładnie wymieszać i gotować przez minutę.
- Doprawić solą i pieprzem i wyłączyć grzanie. Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników.
- Następnie dodać śmietanę, aby się nie zważyła, należy wcześniej ją zahartować, do zimnej śmietany należy dodać kilka łyżek gorącego sosu i dokładnie wymieszać. Wtedy można zacząć powoli połączyć wszystkie składniki.
Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie. Nie każdy jest w stanie go w pełni wykonać!
Oceń artykuł