Zamknij

Poznaj prosty przepis na wielkanocny sos tatarski!

05.02.2019 11:51
sos tatarski przepis wielkanocny
fot. Shutterstock

Sos tatarski jest świetnym uzupełnieniem każdego smacznego dania wielkanocnego. Wypróbuj go jako dodatek do mięs lub jajek!

Sos tatarski to nic innego jak zimny sos na bazie sosu majonezowego z drobno posiekanymi ziołami lub warzywami przygotowanymi wcześniej w occie. Sos tatarski najlepiej smakuje na bazie domowego majonezu, dlatego, jeśli chcesz, możesz zapoznać się z prostym przepisem na jego przygotowanie. Istnieje kilka wersji sosu tatarskiego, warto się z nimi zapoznać i wybrać dla siebie najlepszą.

Zobacz także: Biała kiełbasa - pieczona, gotowana, domowa lub na Wielkanoc. Na jaką ty się skusisz?

Sos tatarski w kilku wersjach:

  • wersja francuska - majonez połączyć z roztartym żółtkiem ugotowanym na twardo oraz posiekany szczypiorek,
  • wersja wiedeńska - do majonezu dodaj kapary, natkę pietruszki oraz pokrojone korniszony.

W sklepach znajdziesz wiele gotowych sosów tatarskich, które z pewnością sprawdzą się jako dodatek do jajek lub innych dań na święta Wielkanocne. W 100 gramach gotowego sosu tatarskiego jest około 590 kalorii.

Sos tatarski domowy przepis

Składniki:

  • 2 jaja (ugotowane na twardo),
  • 2–3 dag musztardy,
  • 2 żółtka,
  • 1/8 l oleju,
  • 4 dag grzybów z octu,
  • 4 dag korniszonów,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 1/8 l śmietany,
  • sól,
  • cukier,
  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Oddzielone od białka żółtka należy rozetrzeć z musztardą i surowymi żółtkami na masę. Dodawać stopniowo olej. Majonez dokładnie ucierać.
  2. Dodać drobno posiekane grzyby, ugotowane białko oraz korniszony, łyżkę chrzanu i szczypiorek. Wymieszać dokładnie ze śmietaną, solą, cukrem, cytryną oraz octem.
  3. Gotowy sos przechowywać w lodówce.
  • Ciekawym przepisem na smaczny sos tatarski jest ten zaproponowany przez Józefa Schmidta. Pojawił się on w książce z 1860 roku zatytułowanej: “Kuchnia polska, czyli Dokładna i długą praktyką wypróbowana nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych”.

Zobacz także: Poznaj prosty przepis na domową kiełbasę słoikową!

Sos tatarski zimny

Ugotuj kilka jaj na twardo, wybierz z nich żółtka i przetrzyj przez sito, dodaj do tego stołową łyżkę musztardy francuskiej, a w braku tejże pół filiżanki musztardy naszej, również tyle oliwy prowansalskiej, trochę miałkiego cukru, wymieszaj to wszystko razem i rozprowadź dobrym octem, aby sos był zawiesisty, który użyć możesz do czego ci wypadnie. Chcesz zaś aby ten sos był zielony, zafarbuj go sokiem z tłuczonego szpinaku, albo rzeżuchy, którą przez płótno, czyli serwetkę wykręcić trzeba.

Przepis na sos tatarski po francusku

  • Ten przepis jest bardzo prosty, dlatego świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajek lub innych wielkanocnych potraw. Wypróbuj go już dziś i ciesz się świetnym smakiem w trakcie świąt.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 200 ml oleju,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 5 dag korniszonów,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • cytryna,
  • pieprz,
  • cukier.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie jajka ugotować na twardo, obierz ze skorupek, oddziel żółtka od białek. Ugotowane żółtka rozetrzyj z surowymi.
  2. Dodaj musztardę, ucieraj do gładkiej masy. Korniszony oraz białka posiekaj dokładnie. Szczypiorek pokrój, wymieszaj całość.
  3. Do sosu dodaj śmietanę, dopraw przyprawami, sokiem z cytryny oraz cukrem.
  4. Dokładnie wymieszaj.

Zobacz także: 2 przepisy na klops z jajkiem. Jego smak z pewnością cię zaskoczy!

 

Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie. Nie każdy jest w stanie go w pełni wykonać!   

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
fot. shutterstock

Kiedy święcone są palmy?